Da li imate preko 18 godina?

Le Nonne Pasta Fresca

Sveža domaća pasta koja nastaje po tradicionalnoj italijanskoj recepturi.

Svi volimo pastu, u svim oblicima i na sve moguće načine, i nekako se podrazumeva da je italijanska kuhinja dobra, ali kada probamo zaista izvanrednu pastu bude nam jasno da razlike ipak postoje. U Mileševskoj 5, kod Kalenić pijace, otvorena je prodavnica sveže testenine Le Nonne Pasta Fresca. Iza ovog brenda stoje Bojana i Olivera koje su prodavnicu osmislile tako da u njoj možete kupiti svežu, tog jutra pripremanu pastu, domaću lazanju kojoj je potrebno još samo desetak minuta u rerni kod kuće, a možete i na licu mesta pojesti testeninu uz neki od sosova koji se tu krčkaju. Sa njima dvema smo razgovarali o tome šta je to dobra sveža pasta, kako su krenule u proizvodnju i koje je njihovo omiljeno jelo.

Kako ste došle na ideju da se bavite proizvodnjom paste?

Mi volimo da kažemo da je sve nastalo iz ljubavi, iz ljubavi prema hrani, prema putovanjima. Zapravo, nastalo je iz ljubavi prema jednoj osobi, jednom lepom putovanju i jednom lepom gradu… i to nam je bilo inspiracija. Želele smo da stvorimo nešto što će ljudima pružati ljubav, jer sve ide iz ljubavi i vraća se kao ljubav.

Vi ne dolazite iz “sveta hrane”?

Dolazimo iz potpuno drugačije branše. Radile smo dugo u velikim sistemima i u istom periodu života smo izašle iz korporacija jer smo imale smo potrebu da uradimo nešto za sebe, a budući da dolazimo iz čistog biznis sveta i imamo tu vrstu logike, zaključile smo da ovako nešto u Beogradu fali.

I sada pravite svežu pastu! Kakva je to pasta?

To je pasta pravljena od svežih, jednodnevnih non gmo jaja, bez ikakvih aditiva i konzervanasa. I pravimo je svakog jutra! Čuva se u frižideru i traje dva do tri dana, a u zamrzivaču do 30, tada se ne odmrzava već ide direktno u ključalu vodu. Kuva se značajno kraće od suve paste, i pošto ne koristimo klasično belo brašno već durum krupicu, naša testenina ostaje al dente, čvrsta, ali istovremeno svilena i to je ono što je razlikuje od sušene – sušena testenina nikada ne može imati tako pun i kvalitetan ukus kao sveža. Sveža pasta se ne lepi niti se raspada, a ne traži ni previše sosa, jer je sama po sebi ukusna.

Gde nabavljate sirovine?

Brašno dolazi iz Pulje, najosunčanije regije u Italiji. Veoma dugo smo testirale veliki broj različitih proizvođača jer nismo želele da izađemo na tržište dok ne budemo bile potpuno zadovoljne kvalitetom sirovina i proizvoda… Probale smo domaća i brašna iz regije kao i austrijska brašna, veliki broj italijanskih… sve dok se nismo odlučile za ovo po teksturi veoma specifično.

Kako izgleda vaš dan u proizvodnji?

Jedna reč – multitasking! U isto vreme se radi na šest različitih mašina! I vrlo je važno biti precizan da bi se dobila kvalitetna testenina.

Kako ste došle do recepture?

Došli su nam konsultanti iz Italije i postavili je. Reč je o ljudima koji imaju po 30 godina iskustva i zaista neku vrstu autoriteta.

Kada je reč o proizvodnji, faza pripreme je dugo trajala. Imale smo sreće jer smo stupile u kontakt sa jednim italijanskim proizvođačem sušene testetnine sa tradicijom od skoro 100 godina. To je ozbiljna proizvodnja velikog kapaciteta. On nam je ulio poverenje, jer mnogo vodi računa o samom procesu proizvodnje ali i o brendingu što je nama bilo dosta blisko. Uz pomoć njegove dobre volje smo stupili u kontakt sa proizvođacima mašina i konsultantima koji su došli da postave našu proizvodnju i recepture. Poseta njegovoj fabrici je u tom smislu bila presudna.

Vama je primarna proizvodnja paste, ali ste otvorile i prodavnicu.

Postojao je dugačak period u kom smo putovale i posetile dosta gradova, dosta sajmova. Birale smo regije i recepture… Vremenom se sve slagalo, da bismo na kraju zaista imale ideju i osećaj kako želimo da sve to izgleda, a sudio Petokraka nam je pomogao da to postane realnost. Naša ideja je bila da budemo proizvođači, nismo ni želeli radnju. Shop je nastao spontano, više iz potrebe da se približimo ljudima. Mi smo pre shopa zapravo samo proizvodile i imale saradnju sa referentnim hotelima i restoranima. Radnja je naš flagship store i reprezentuje ono što Le Nonne Pasta Fresca jeste – to je nešto dobro, kvalitetno i lepo…

Šta sve imate u ponudi?

Akcenat je na svežoj testenini, a tu su i raviole različitog punjenja koje zavisi od sezone. Od skoro u ponudi imamo i integralnu testeninu. Tu su i već uveliko poznate lazanje od naših domaćih kora – mesne, sa čistim junećim mesom prve kategorije, sa bešamelom od putera i mleka… a tu je i vegetarijanska lazanja. Nudimo tri sosa koja smo napravili sa jednim italijsanskim kuvarom – bolonjez, pomodoro baziliko i beli sa tartufima. Tu su i maslinova ulja vrhunskog kvaliteta. Imamo i organska ulja, a postoji i premium selekcija.

Zatim je tu cela paleta Mutti proizvoda. Zanimljiva u ponudi su aćeta različite starosti. Među njima ima zaista luksuznih balzamika starih i po 10 godina. U Italiji je taj segment veoma razvijen, poput vina, i zna se koji proizvođač je na kom nivou kvaliteta i o kojoj klasi je reč. I zaista je ogromna razlika između vinskog sirćeta koje se proizvodi industrijski i aćeta balazamika koji stoji u buretu tri ili više godina… Tu je i selekcija italijanskih sireva starih 12, 22 ili 30 meseci, to su parmiđana ređijana iz Modene, sirevi specifičnog kvaliteta koji se ne nalaze lako kod nas.

Koji su vaši omiljeni oblici paste?

Pakeri su se pokazali kao najzanimljiviji! U radnji su najprodavanije papardele, a u restoranima taljatele i kockaste špagete. Mi volimo kasareće i raviole.

Da li imate omiljenu regiju u Italiji?

Piemont! I jedno malo selo u planinama koje se zove Bosolasko. To je bajka!

A omiljeno jelo?

U restoranu Labuca u Zibelu pored Parme proizvode tradicionalni culatello di zibello, što je neka vrsta pršute. Tamo je ranije jedna baka pravila sveže taljatele u koje je stavljala samo culatello di zibello, puter i malo parmezana. To je neverovatno jelo! Drugo nama omiljeno je Cacio e pepe (koje smo jele u Rimu). To su špagete sa pekorinom i biberom, ali servirane u posudi od parmezana. Mi imamo Cacio e pepe raviole inspirisane tim jelom!

Ko su Le Nonne?

Le Nonne vole lepe stvari i uživaju u kvalitetnoj hrani – to je suština!

Facebook       //       Instagram 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Zdravko says:

    Gledaj majku, biraj cerku!

  2. Aleksandra Gojković says:

    Radnju ne otvarate na vreme. Neprofesionalno.

Ostavite komentar:

Slični članci: