Da li imate preko 18 godina?

Prvi deo Kriške

U ovonedeljnoj rubrici Enterijer, predstavljamo stan Barbare Dimić, jedne od dve članice beogradskog studija Kriška.

Pre godinu i po dana, uoči svog venčanja, Barbara se sa mužem Nikolom preselila u stan na Zvezdari. Uređenje je, kako sama kaže, još uvek basic, ali ih to ne sprečava da uživaju i da bez žurbe dopunjuju enterijer. Manje nameštaja, čini im se, doprinosi lagodnijoj atmosferi.

Barbarino kreativno vreme najviše odlazi na ilustraciju i grafički dizajn. Pored studija Kriška, koji je osnovala zajedno sa Tijanom Tripković, radi i kao ilustrator u Whale Shark studiju.

1

Čime se baviš?

Volim da koketiram između digitalnog i tradicionalnog crteža, povlačim paralele, implementiram vrednosti jednog u drugo i u tome jako uživam. Povremeno se bavim i street art-om, tj, oslikavanjem murala i volela bih u budućnosti da još više razvijam svoj “ulični” izraz, kao i da sarađujem sa drugim street art umetnicima.

Na čemu radiš trenutno?

Trenutno radim na seriji digitalnih ilustracija koje želim da transponujem u slike na platnu. Tokom godina sam malo zapostavila slikanje, a verujem da će mi biti jako zanimljivo da vidim kako se razvija slika na osnovu vrednosti koju nosi digitalna ilustracija. Što se tiče komercijalnog dela, radim na seriji ilustracija za jednu kalifornijsku turističku agenciju.

Kako doživljavaš deljenje svog prostora na lični i radni?

S obzirom da više nismo u prostoru koji je bio namenjen za potrebe Kriške, moja kuća je ujedno i moj radni prostor. Prostor smo organizovali tako da nam u isto vreme bude prijatno i kad radimo i kad se odmaramo. Stan je i fizički tako koncipiran, nema soba i pregrada i ima puno svetla, što mi je jako bitno. Volim što ne moram da se ograničim na radni sto, već mogu da se s vremena na vreme premestim u drugi kraj stana i da radim u potpuno istoj atmosferi.

4

Omiljeni predmet koji poseduješ?

Mislim da taj predmet tek treba da dođe. Istina je da još uvek većinu stvari nisam prenela u ovaj stan, tako da imam blagu konfuziju šta sve imam a šta ne. Volim jako sve radove koje mi poklanjaju kolege umetnici, ogledalo koje smo dobili za svadbu od najdražih prijatelja, moju bas gitaru i na kraju krajeva, moj komp. Tu magija nastaje. Od predmeta koje nisam prenela, svakako mi je draga crvena Thonet stolica koju je moja mama davno dobila od rođaka.

Najstariji predmet?

Najstariji predmet je plišana igračka Garfilda. Mislim da je ona kupljena nedugo posle mog rođenja.

7

Da li postoji neki komad nameštaja koji bi želela da imaš u stanu?

Volela bih da imam Muuto Nerd stolice. Zapravo, volela bih sve od njih, ali hajde, zadržaću se na stolicama. Takođe, volela bih da imam Tijanin radni sto, koji nažalost za sada postoji samo na papiru. Ne bih se bunila i da imam neku sliku od Olaf Hajek-a.

Neki dizajner enterijera / industrijski dizajner kog voliš?

Nedavno sam otkrila meksički studio Savvy i jako mi se dopada njihova estetika. Deluju na različitim poljima, od arhitekture, brendinga, enterijera itd. Jako volim i kineski studio Pinwu. Pomenula bih i naše arhitekte i dizajnere Autori, sjajan tim sa sjajnim projektima.

Da li ti je teško da se odvojiš od nekog crteža ili slike kada se proda / pokloni?

Kada sam bila mlađa, teško mi je padalo, pa sam često i odustujala od toga. Sada i ne toliko. Radove u koje se zaljubim ostavim za sebe, a od ostalih se odvikavam tako što krećem da radim nešto novo, tako da sva energija i ljubav prelazi tamo, pa je lakše. Uostalom, draže mi je da vidim da taj moj crtež ili slika ima svoje mesto na nečijem zidu, nego da stoji u mapi ili fijoci sa crtežima. Doduše, sa digitalnim ilustracijama je mnogo lakše, jer original uvek ostaje na mom kompu, tako da se faktički ja nikad i ne razdvojim od njih.

Bez čega ne bi nikad mogla da živiš?

Kada govorimo o materijalnom, mislim da bi mi jako teško bilo da živim bez tehnike. Prosto većina mog posla se sastoji u radu na računaru, a osim toga, jako uživam u svim pratećim sadržajima, od filmova, muzike do video igrica, pronalaženju inspiracije, drugih kreativnih ljudi ili čak besciljnom surfovanju na netu.

Kada govorimo o duhovnom, bez da zvučim patetično, stvarno ne bih mogla da zamislim sebe da se ne bavim kreativnim poslom. Makar pravila ogrlice od školjki i prodavala ih na plaži.

14

Šta čitaš?

Trenutno čitam Winter of the World – Ken Follet, drugi deo Century trilogije. Posle nje me čeka Ransom Riggs – Miss Peregrine’s Home for Peculiar Child, a onda se opet vraćam na Ken Follet-a. Na slici ispod je Nikolin jezički kutak.

15

Šta slušaš?

Što se tiče muzike, s obzirom da moj bend Replicunts uskoro završava svoj prvi album, najviše vremena provodim preslušavajući pesme. Jako sam nestrpljiva da čujem kako će to sve na kraju da zvuči. Trenutno mi u plejeru ide izraelski punk rock bend Not on Tour, kao i, takođe izraleski, hc/punk Kids Insane.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: