Da li imate preko 18 godina?

Kuća duhova na Dedinju

U ovonedeljnoj rubrici Enterijer predstavljamo napuštenu predratnu rezidenciju u kojoj žive četiri duha i jedna bela mačka.

Mačak Boda i njegova 4 duha našli su se niotkuda zajedno kao cimeri u ovoj predivnoj kući sa drvenim potkrovljem i ogromnim dvorištem koje se proteže niz Drajzerovu ulicu.

Kada se kroči u objekat, ulazi se u salonski organizovano prizemlje u koje se sa svih strana kroz baštensko drveće živahno prelama svetlost. Ta zona predstavlja dnevnu sobu koja je sa svih strana oivičena sobama u kojoj je svaki od naših duhova opremio životni prostor po sopstvenom nahođenju. U jednoj od tih soba leži glava porodice i glavni domaćin – mačak Boda. Veruje se, među ukućanima, da je u sobi u kojoj se on nađe najprijatnije strujanje vazduha tog dana.

IMG_1800

IMG_1805

IMG_3191

Iz dnevne sobe izlazi se na prostranu terasu koja gleda ka dvorištu i na kojoj se pored neizbežne i fotogenične senke ograde najčešće mogu naći ćebići, prostirke i jastučići, a takođe i bicikli stanovnika kuće i posetilaca.

Duhovi se skupa bave raznorodnim zanimanjima od programiranja, preko montaže, fotografisanja, snimanja i režiranja do sociologije, a skoro je zabeleženo da se jedan od njih okušao kao privatni detektiv.

IMG_1627

IMG_1601

Unutar svojih zidova vreme najčešće provode na kauču pred projektorom. Samo prošle nedelje odgledali su In the Mood for Love, Le Havre, Pull My Daisy, Cries and Whispers.

IMG_1607

Pismo kojim se služe je japanska katakana i ono je u celosti okačeno u jednoj od soba tako da je uvek nadomak pogleda, za slučaj da se za pisanjem javi potreba. Takođe je, radi posetioca, pojašnjen i izgovor znakova.

Pored kuhinje na zapadnoj strani prizemlja protežu se drvene stepenice ka tavanu i još jednoj spavaćoj sobi gde boravi duh sociolog. Botičelijeva Venera i zelenilo u saksijama čine ovaj prostor romantičnijim od ostatka kuće. Jedino je, možda, poetičnija drvena poličica sa donjeg sprata, u kojoj su smeštene školjke i kamenje prikupljano svuda po svetu, a najviše po Istoku.

IMG_1581

IMG_1555

Od tehničke zone, ističe se u svojoj sirovoj otmenosti kupatilo, na donjem spratu, sa organskim detaljima okačenim po zidovima. Karakteristične kvadratne crvene i bež pločice jasno ukazuju na period u kome je kuća izgrađena.

Garderober je napravljen tako da reši problem sa kapacitetom i skladištenjem odeće. Arhitektonsko rešenje prefarbanog čelika sklopljenog u piramidalne oblike koji prihvata ofingere na koje je okačena garderoba, dovoljno je da se sva odeća ukućana spakuje na jedno mesto.

IMG_1592

Polu-kristalne lampe, stare publikacije, ručno rađena keramika, svileni kombinezoni i mesingani ukrasi svuda naokolo, čine da se u ovoj kući svako oseća kao da je ušao u vremeplov i izašao u neko davno poetičnije vreme.

Duhovi redovno održavaju svoju baštu da bi, kada je dan lep poput ovog kad smo ih posetili, mogli da izađu napolje i osete strujanje povetarca kroz svoju odeću.

IMG_1576 copy

Lajkuj:

Komentari:

  1. bojana says:

    Predivnost.

Ostavite komentar:

Slični članci: