Da li imate preko 18 godina?

Drugi deo Kriške

U ovonedeljnoj rubrici Enterijer, predstavljamo stan Tijane Tripković, drugu od dve članice beogradskog studija Kriška.

Otišli smo na Zvezdaru, kod Vukovog parka, i vrata svog stana otvorila nam je ekonomista/dizajner enterijera i nameštaja Tijana Tripković, koja zajedno sa Barbarom Dimić čini studio Kriška. 

Poslednjih godinu dana, od ukupno 5 godina koliko tu živi sa svojim mačkom Ćuretom, u stanu im se priključio i dečko Srđan.

IMG_9032

U studiju Kriška sa Barbarom radi na svim projektima, naročito u brainstorming fazi, ali Tijanino oficijalno zaduženje je nameštaj. Trenutno je zaposlena u privatnoj firmi kao menadžer razvoja proizvoda, ali Kriška je još uvek tu, važnija nego ikad. Kako kaže, trude se da rade i da se razvijaju, evoluiraju. Plan im je da jednog dana stave Krišku na noge kao legitimni studio i odbace taj njima drag epitet “nezavisan”.

Inspiraciju za nameštaj tražim u svemu što nije enterijer i nameštaj!

IMG_9015

Kako je teklo opremanje stana?

Kada sam prvi put ušla u stan osetila sam da ima mnogo veći potencijal od onog koji je prethodni vlasnik iskoristio. Prvo su otišle roletne i lamperija. Čim je Sunce obasjalo stan odmah mu je udahnut novi život. Sledeće što bih uradila je rušenje svih parapeta koji mogu da se sruše, otvorila bih još veće prozore. Terasa zahteva još rada, nikako da dođe na red. Nažalost nisam još uvek uradila ni trećinu stvari koje imam na umu, ali sve će doći vremenom. To je strpljiv proces, promišljen. Dodavanje detalj po detalj… Uživam u tome, i znam da nikada stvarno neću završiti, ali to me čini sretnom.

IMG_9063

Koji su vam omiljeni predmeti?

Omiljeni predmet mi je žuta bicikla za lutke koju sam pokupila na buvljaku u Stokholmu. Ja imam jaku vezu sa biciklom koju sam nasledila od svog oca, volim da putujem biciklom. Išla sam na nekoliko tura po Tibetu, prevezla sam Norvešku uzduž, a i dosta Evrope. To je jedan poseban vid turizma, veza sa prirodom i ljudima je direktna. Ništa ne stoji između. I osećaj da se prelaze velika rastojanja na sopstveni pogon, sa puno vremena za razmišljanje, puno inspiracije svuda oko tebe – to je najprivlačnije.

IMG_9064

Srđanovi omiljeni predmeti su tibetanska posuda i ova mala tajvanska zastava koju je dobio na poklon.

Šta si poslednje kupila za stan?

Bogorodica/Madona koja mi visi na zidu u kuhinji. To je došlo sa Kalenića. Posle puno cenkanja i mojih pokušaja da se pravim kao da nisam mnogo zaintresovana za ovaj predmet, mislim da sam popustila pre prodavca i sada je, na sreću, postala moja. Deluje mi kao neka suluda veza modernog i tradicionalnog… Blajhana Madona sa licem Barbike i blaženim pogledom.

Šta ti se najviše sviđa kao deo enterijera?

Najviše u stanu mi se sviđaju biljke – zelenilo mi je jako bitno. Svuda! Što više to bolje… Volim da ih zalivam, da se brinem o njima. Predstavljaju mi vezu sa prirodom.

Šta slušate kad ste kod kuće?

U poslednje vreme dosta slušam Junip, opuštajuće je… Srđan svira gitaru, tako da smo uvek okruženi njegovim melodijama.

Da li koristiš neki od komada nameštaja koji si sama dizajnirala i od čega počinješ u procesu projektovanja?

Kada dizajniram nameštaj pokušavam da svaki komad dobije neku “dodatnu vrednost”, kao kod Immi stola, koji nam stoji u kupatilu. Stavili smo lastiš koji ide oko celog obima stočića kako bi mogle da se odlažu neke stvari koje bi inače stajale na površini stola.

Da li postoji neki poseban komad nameštaja koji bi volela da imaš u stanu?

Imala bih tako puno toga! Georg Nelsonov Swag radni sto, Castiglioni fotelju Sanluca, hoklice Ilmari Tapiovaare. Sve te fine divne klasike. A onda s druge strane Stefan Diezovu EC03 EUGENE stolicu ili od Bouroullec Brace – Osso stolicu… Mogla bih do sutra da pravim spisak želja.

Pogledajte Kriška blog ovde.

Lajkuj:

Komentari:

 1. anci ludaja says:

  delujete jako nesrecno mozda raskid?

  1. Alex says:

   A mozda da ne mlatis gluposti kad ne poznajes ljude licno..

  2. Len says:

   ja glasam za anci ipak

Ostavite komentar:

Slični članci: