Da li imate preko 18 godina?

Yugodom

Stan u formi muzejske kolekcije i muzej u formi stana.

Za ovonedeljnu rubriku Enterijer popričala sam sa Mariom Milakovićem, tvorcem, kustosom i domaćinom boravišnog muzeja Yugodom, lociranog na Dorćolu, tačnije rečeno – u Jugoslaviji.

IMG_8036

Da li možeš ukratko da nam objasniš koncept Yugodom-a?

Yugodom je boravišni muzej. Stan u formi muzejske kolekcije i muzej u formi stana. Lociran je na Dorćolu u jedoj od tzv. “vojnih zgrada” sagrađenoj krajem 50ih godina prošlog veka. Predstavlja omaž jugoslovenskom dizajnu 60ih i 70ih godina, kinematografiji i radničkoj klasi. Yugodom je namenjen kraćem boravku, posetiocima, turisitima Beograda i želi da gostima pruži iskustvo koji izlazi iz okvira klasičnog prenoćišta kroz lični doživljaj koji se proteže od osećaja nostalgije, preko putovanja kroz vreme pa sve do neke vrste scenografskog iskustva. 90% sadržaja (nameštaja, dekoracija, suvenira itd.) u Yugodomu je Made in Yugoslavia, a preostalih 10% se tiče potreba i očekivanja savremenog čoveka jer mi je udobnost bila jednako bitna kao i autentičnost.

A otkud inspiracija za ovako nešto?

Inspiracija je direktna posledica moje ljubavi prema mid-century modern dizajnu pa samim tim i dizajnu tog perioda  na ovim prostorima, na polju nameštaja. Takođe, velika inspiracija bila je i jugoslovenska drvna industrija, odnosno industrija nameštaja. Činjenica da je ono što se nalazi u Yugodomu proizvedeno na području bivše Jugoslavija, od lokalnih sirovina, dizajnirano od strane tadašnjih, domaćih dizajnera i napravljeno spretnim i vrednim rukama tadašnje radničke klase bez koje ništa ne bi bilo moguće govori o tome da je to bila jedna velika, značajna grana tadašnje privrede koju iz ove pozicije teško da uopšte i možemo zamisliti.

IMG_7981

Šta je za tebe najkarakterističnije u jugoslovenskoj estetici što si želeo da prikažeš u svom prostoru?

U estetskom smisli najkarekterističnije mi je ono čemu sam i posvetio Yugodom, a to je mid-century modern dizajn. Činjenica da lepo može istovremno i da bude funkcionalno i da nameštaj može da traje kroz generacije i da ne gubi na aktuelnosti, kvalitetu i lepoti. Za mene je ovaj proces bio, pre svega, zabavan te sam se i poigravao sa ikonografskim kičem karakterističnim za epohu, a kojim su 80te naročito obilovale. Jedna od značajnih ideja vodilja koju sam imao kada sam stvarao Yugodom je pričanje priče preko vizuelnog i veseli me kada od gostiju dobijem feedback da ih je prostor podstakao da prvih 30ak minuta provedu samo u razgledanju i istraživanju prostora.

Kako si dolazio do nameštaja i svih ovih autentičnih predmeta?

Kao i svako drugo kolekcionarstvo proces je bio vremenski dug, a izvori su bili najrazličitiji. Neke predmete sam imao i od ranije, ili sam ih dobio od prijatelja i poznanika, a najveći deo sam kupovao u prodavnicama polovnog nameštaja, online i naravno na buvljacima gde inače i najviše volim da tragam za ovakvim stvarima.

IMG_8022

Kako su podeljene zone po decenijama i kako si odabrao baš ove filmove?

Tri celine u Yugodomu, odnosno tri sobe koliko ih ukupno ima, su podeljene po filmskim decenijama i svaka od njih nosi naziv po nekom od filmova iz te decenije, a sve je praćeno originalnim plakatima odabranih filmova. Filmove sam birao prema onome što se meni sviđa i što sam smatrao zabavnim ali i prema tome do čega sam uspevao da dođem. Ljubav i moda je legendaran film, obožavam kako pričaju u njemu i uopšte kakav je zvuk, a i zaplet filma se odvija oko tekstilne firme koja ima sjajan naziv – Yugošik. Sobu 70te, koje sam nazvao Misterije organizma, sam posvetio zabranjenim filmovima tog perioda s tim sto još uvek tragam za plakatom za film Mlad i zdrav kao ruža. Soba 80te je posvećenja legendarnim i trash komedijama iz 80ih koje svi znamo i volimo, a koje u sebi imaju neki queer elemenat i i ta celina se zove Nije lako sa muškarcima po istoimenom filmu.

Ko su najčešći posetioci i kako reaguju na prostor?

Posetioci dolaze sa svih strana sveta i sa svih kontinenata ali najbrojniji su gosti iz Zapadne Evrope i Severne Amerike. Svi koji dođu su na neki način senzibilisani za dizajn tog perioda i uglavnom je estetika ono što ih je privuklo. Pojedini posetioci dolaze i zato što imaju neki background u vezi sa kulturnim nasleđem SFRJ ali uglavnom je sama estetika glavni pokretač. Reakcije koje dobijam su najrazličitije i uvek pozitivne ali jedna zajednička stvar koju sam često čuo od posetilaca jeste da ih prostor Yugodoma i boravak u njemu inspiše na kontempliranje što me zaista čini srećnim.

Da li možeš da izdvojiš neke od zanimljivih detalja i da nam kažeš nešto više o njima?

Značke su uz poštanske markice, prazne limenke sokova i salvete bile jedna od najrasprostranjenijih kolekcionarskih aktivnosti u SFRJ. Značke su naročito zanimljive jer tematizuju svu tu kulturnu, političku i radničku ideologiju i ikonografiju. Isto važi i za zastavicu koja je suvenir sa Omladinske radne akcije. Moj omiljeni časopis iz tog perioda je zagrebački lifestyle magazin Start ali u Yugodom biblioteci postoje i neki drugi. A panorama sa jelenom je trash svoje vrste kom je prosto bilo nemoguće odoleti (smeh).

Koji je predmet do kog si najteže došao?

Ne postoji predmet kog sada mogu da se setim, a da je bilo nešto posebno tesko do njega doći. Ono što je umelo da bude lakše ili teže jeste ono što je dolazilo posle, a to je da su neke stvari prosto zahtevale više rada, vremena i strpljenja da bi se povratile u neko prihvatljivo upotrebno i vizuelno stanje.

IMG_8004

Šta misliš da najviše određuje atmosferu prostora?

Nisam siguran da umem da odgovorim na ovo jer je teško je izdvojiti samo jednu stvar koja najviše određuje, čini mi se da je to nekoliko različitih elemenata koji formiraju jedinstvenu celinu atmosfere. Ako govorimo u kontekstu dizajna enterijera, za mene je presudna svetlost, prvenstveno prirodna – prozori, dotok svetlosti, količina, spratnost, orijentacija prostora u odnosu na strane sveta… Sve su to faktori koji kreiraju atmosferu prostora. Ali i veštačko osvetljenje gde su mi za atmosferu najznačajnije podne i stone lampe, dakle ono svetlo koje ne dolazi sa plafona. Zatim vrlo su bitne i boje i one su te koje u kombinaciji sa svetlom formiraju to kako se osećamo u datom prostoru.

Kako se može zakazati boravak u Yugodom-u i kako si zadovoljan reakcijama posetilaca?

Odziv gostiju, kao i njihove reakciju, su sjajni i zadovoljan sam i popunjenošću ali i samim gostima i gošćama Yugodoma koji su fenomenalni. Noćenje u Yugodomu se može bukirati putem nekog od popularnih web sajtova za rezervaciju smeštaja ili direktno preko naše Facebook stranice ili putem e-maila.

Yugodom boravišni muzej
Strahinjića bana 80, Beograd
Facebook stranicu lajkujte ovde
Instagram zapratite ovde
Mejl: info@yugodom.com

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: