Da li imate preko 18 godina?

Cveće zla

Novo mesto u gradu, deli wine bar na Vračaru.

2016-ba-cvecezla-1280px-nk-21

U epicentru beogradskih gastronomskih zbivanja u blizini Kalenić pijace, u Nevesinjskoj 12, otvoren je deli wine bar Cveće zla. U nesvakidašnjem i posebnom prostoru možete probati fenomenalna vina i delikatese. Idejni tvorac menija i konsultant je master šef Mirko Stojić. Sa menadžerkom Cveća zla Darijom Stojković razgovarali smo o tome kako je bar nastao i zato će postati nezaobilazno mesto za gurmane i hedoniste.

2016-ba-cvecezla-1280px-nk-4

Ideja

Ideja se rodila na jednoj pijaci u Madridu. Zamisao je bila da se otvori mesto u kom možeš da popiješ vino na čašu, kupiš parče hleba i 100 grama šunke. Gde ništa nije upeglano i formalno, gde se svi gurkaju, i gde je mnogo lepo što se gurkaju (smeh). Ideja je krenula odatle, dakle da se otvori bistro-wine bar-prodavnica. I hteli smo da budemo na pijaci, ali nije bilo mesta gde bismo se uglavili, a i možda je ipak too much (smeh). Mada, vrlo je seksi to vraćanje pijaci.

Bistro

Zanimljiva je priča o nastanku bistroa… Kada su ruski vojnici bili u Parizu, za vreme bitke 1814, Francuzi su zbog povećanog broja ljudi u gradu otvarali kuhinje u podrumima zgrada, gde bi kuvali jednostavna jela, a stolove za goste bi izbacili direktno na ulicu. Bilo je underground i jeftino. Takav je naš meni- imamo mali broj jela, svakog dana jelo dana, dakle, pojedeš i nastavljaš dalje.

Wine bar

Na sve to smo hteli da dodamo vina. Ti probaš vino i odmah ga ovde kupiš, kao u bilo kojoj drugoj vinariji. Vina su razna, ima zaista svega, od pristupačnih proseka preko srednjih vina gde je dobar odnos cene i kvaliteta pa sve do najskupljih. Moj favorit je Ortogenezis, fransusko belo fino koje je kao savršena bež salonka- savršeno u svojoj neutralnosti, neće te kupiti izaraženim ukusom, ali se u njemu uživa od početka do kraja, nigde ne grebe, meko je i savršeno izbalansirano. Uz to je i biodinamično- to su vina koja nemaju aditive, ne dodaje im se kvasac, tako da su prirodnija. Takođe postoji kalendar koji na osnovu položaja nebeskih tela, određuje koji su dani najbolji za branje grožđa, obrezivanje i zalivanje, tako da je čitav vinograd u harmoniji sa kosmosom. Drugo je Radovan Refošk, to je crveno vino, za dane kada hoćeš da pričaš sa nekim, ali ti treba crveno vino da te još malo otvori, da te otopli i zgreje.

Prodavnica delikatesa

Sve delikatese, mortadele, pileća i ćureća prsa itd. mi pravimo i mogu se poneti kući ili jesti u bistro. Dakle, ukoliko organizuješ večeru kod svoje kuće ili piknik, ti na jednom mestu možeš da kupiš sve – hleb, vino i delikates.

Meni

Meni je miks tradicionalnih, kafanskih, maminih i modernih jela koja se kreću od teleće plećke i domaće supe preko burgera do pastramija i pork belly sendviča od svinjske trbušine, okupane u začinima, sa mileramom, renom, potočarkom, krastavcem i sve to u divnoj Šarlo kifli, koji je najveći hit. Možda se može reći da je ovo fast food, ali je stvar u tome što se namirnce i sastojci pripremaju restoranski. Mesu se titra na sve moguće načine, a stavilja se u sendvič. Ono što je važno je da ne postoji vremensko ograničenje za doručak, dakle doručak možete jesti uveče.

Enterijer

Čitav koncept fluktuira, ali sigurno postoje dva nivoa- gornji koji je zamišljen kao bistro bar, gde se sa nogu za kratko vreme nešto pojede, i donji- speak easy bar, za duži boravak, gde će takođe moći da se jede i pije, ali ne na brzinu, s nogu, već  duže. Donji nivo je zamišljen tako da može da se sedi do kasno u noć. Mračno je, ali neće postati klub.

Naziv

Oda Bodleru (koji je bio hedonista), mrak romantizma, gotika… Ako preživiš formu i odeš u suštinu onda će ti biti jasno da je reč o romantici.

Dizajn enterijera: Petokraka

Vizuelni identitet: Metaklinika

Instagram: Cveće zla

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: