Da li imate preko 18 godina?

Paleta: Tamara Popović

Sa Tamarom Popović Tam, mladom nadom srpskog elektro popa, razgovarali smo o Aleksandru Makedonskom, muzici i letu u Beogradu.

Kako je? Šta ima?

Umorno, ali srećno! U suštini pokušavam da žongliram sve ambicije i potrebe a da ništa ne ispašta, što je nekad naporno, ali ne i nemoguće. Svakako je vredno cimanja.

Kako izgleda jedan tvoj običan dan?

Otkad je izašao singl najveći deo jutra mi ode na društvene mreže, trudim se da sve ispratim, na sve odgovorim i da sve isplanirano sprovedem. Nakon toga odem na posao u pozorište, posle čega idem na trening, na neki sastanak vezan za pesmu ili druge projekte, ili se u najlepšem slučaju vidim sa društvom. U pauzama i nakon svega toga radim na novim pesmama.

Kada si shvatila da želiš da se baviš muzikom?

U širem smislu mislim da sam oduvek znala da želim da muzika bude deo mog života. Još uvek imam sastav sa propratnim crtežom iz 1. razreda osnovne gde sam napisala da želim da budem pevačica i nacrtala sebe kako pevam na svom koncertu.

U užem smislu, pišem pesme i pevam godinama, ali sam odlučila da bih mogla da to što stvaram učinim dostupnim javnosti tek pre otprilike godinu dana.

Kako bi opisala svoj stil oblačenja, a kako stil muzike?

Moj stil oblačenja zavisi isključivo od mog raspoloženja. Oscilacije su nagle i česte jer osim svog ormana neretko zavirim u sestrin, mamin, a ponekad i tatin. Nekad se osećam kao nežna princeza, a nekad kao emo dečak, pa se u skladu sa tim i obučem. Ako bih morala da opišem jednom rečju to bi svakako bilo moody.

Što se tiče stila muzike, zapravo je vrlo slično stilu oblačenja, usko je vezan za moje emotivno stanje. Žanrovski bih većinu pesama koje pišem svrstala u pop.

Šta ti je najteži deo posla u pravljenju/snimanju muzike?

Najteže mi je da, kada krenem da pišem, procenim da li je vredno da razvijem ideju ili da pređem na nešto drugo. Nakon snimanja mi je najteže da odlučim kada je pesma prenatrpana, a kada joj nešto fali, potrebno je ubosti pravu kombinaciju. U tim momentima slušam prvenstveno svog producenta i najbliže saradnike, ali često uključim i svoje prijatelje jer su objektivniji, nisu toliko u tome.

Da li je singl „Kako treba“ ispao baš onako kako treba?

Kako treba je ispao tačno kako treba. Mesecima smo radili na pesmi dok nismo bili zadovoljni svakim detaljem.

Da li pišeš nešto van tekstova za bend?

Pišem projekte i mejlove… Šalim se (delimično), nekad pišem poeziju, to mi dosta pomaže u pisanju pesama, ali imam u šteku ideju za roman koji pokušavam da napišem nekoliko godina. Kao tinejdžerka sam pisala drame i scenarije, ali bih to radije prepustila kolegama dramaturzima, oni će to bolje, ja mogu samo da dam sinopsis.

Omiljena mesta u gradu?

Vremenom sam našla neka svoja sigurna mestašca u Beogradu gde uvek dolazim kad želim da razmislim i kontempliram. Većina se nalaze pored vode, ona za mene oduvek ima neku posebnu moć i snagu.

Ako pričamo o mestima za izlaske nije mi toliko bitno samo mesto koliko ljudi, oni čine atmosferu i energiju mesta. To je svuda gde su moji prijatelji – obično kad sviraju, nastupaju, puštaju muziku, pa se skupi gomila njih koje volim na jednom mestu.

Kako podnosiš leto u Beogradu?

Obožavam leto, tako da uživam. Ne pada mi toliko teško ni vrućina ni komarci koliko sam jedva dočekala da mogu da budem napolju najveći deo dana.

Najbolji nastup na kom si bila?

Teško pitanje, jer se sigurno neću setiti svega… Bila sam pre par godina u Budimpešti na koncertu benda Tesseract, to je jedan od najboljih. Koncert Green Day-a 2013. na Ušću kada me je pogledao Billie Joe i kada sam uhvatila trzalicu, koju sam kasnije na žalost izgubila. Od naših i regionalnih izvođača bila sam oduševljena koncertom Sare Renar u Kvaci 22 pre nekog vremena, neverovatno poštujem izvođače koji su još bolji uživo.

Sa kojim poznatim savremenicima ili istorijskim ličnostima bi popila kafu?

Od savremenika sa Rijanom i Bijonse, možemo i sve tri zajedno na kafu. Osim što su neverovatne performerke, one su iskoristile svoje muzičke karijere da se probiju i u druge sfere biznisa. Znam da imaju hiljadu savetnika oko sebe, ali pomoglo bi mi par reči iz njihovog iskustva.

Od istorijskih ličnosti Aleksandar Veliki, da bih ga pitala da li se deklariše kao Grk ili Makedonac.

Osobina koju ceniš kod ljudi?

Hrabrost i plemenitost.

Omiljeno putovanje?

Tek sledi! Idem u Španiju na tri nedelje uskoro, sanjam o toj zemlji ceo život.

Serije/filmovi koje gledaš/voliš?

Volela bih da imam više vremena za serije, tako da obično kad imam bindžujem dok ne odgledam sve sezone. Serija koju sam odgledala više puta u cugu je prva sezona serije “True Detective” i sigurno ću još mnogo puta. Ono što sam najskorije gledala, a da nije poslednja sezona “Game of Thrones”-a je “Peaky Blinders”. Jedva čekam novu sezonu. Pošto sam večita tinejdžerka, moja preporuka za strava seriju iz devedesetih je “My So-Called Life”.

Što se tiče filmova nekako se uvek vraćam filmovima koje sam prve zavolela kao mlađa, na primer “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, “Forrest Gump”, “Requiem for a Dream” ili “Fight Club”.

Filmovi koje sam gledala u proteklih par godina, starije i novije produkcije, a da su baš ostavili utisak na mene jesu dokumentarac “Poslednja avantura kaktus bate”, “Paris, Texas” Vima Vendersa i animirani film “Mary and Max”.

Šta ti se trenutno nalazi na plejlisti?

Pre par dana je izašao novi mixtape Zicer Inc-a, tako da silujem repeat dok ne naučim sve da bih mogla da pevam na nastupima.

Šta o tebi nikada ne bismo mogli da pretpostavimo?

S obzirom da sam šokirala odskorašnjeg saradnika ovom informacijom, kapiram da bi to bilo nešto što stvarno nije lako za pretpostaviti za nekoga mojih godina. Bila sam verena i malo je falilo da ostanem da živim na drugom kraju sveta.

Nešto za kraj?

Volite se, nosite kremu za sunčanje, pijte mnogo vode i spavajte bar osam sati!

 • Haljina

  FB Sister (New Yorker)

 • Marama

  Pull & Bear

 • Sandale

  Pull & Bear

 • Torbica

  Pull & Bear

 • Ogrlice

  H&M

 • Naočare

  Kinezi iz Jagodine

Lajkuj:

Komentari:

 1. Divna Popovic says:

  Bravo,Tamara!Odusevila si me svojom zreloscu.Ljubim te!

Ostavite komentar:

Slični članci: