Da li imate preko 18 godina?

Paleta: Ana Jovanović

Sa Anom koja stoji iza modnog brenda Kota pričali smo o vanvremenskom dizajnu, održivoj modi, organskom pamuku i uniseks komadima.

1
0

Sa Anom Jovanović sreli smo se u priči oko organskih materijala, modi kao osećaju teksture i komadima koje se nose tokom cele godine. Rekla nam je nešto više o svom brendu, ali i o tome kako se iz dizajna enterijera pronašla u opipavanju krojeva odeće koja čini svakodnevni život.

Za početak, hvala što si pristala na intervju. Kako si, kako provodiš dane u 2020. godini?

Stabilno i uzemljeno, težim ka tome da budem u trenutku.

Stojiš iza modnog brenda Kota. Kaži mi nešto više o tome?

Pitanje koje sam sebi često postavljala je: zašto bih pokrenula još jedan modni brend, kada ih već ima puno, odeća koja se brzo kupuje, menja, baca? Onda sam počela da razmišljam o tome šta sve volim kod odeće: osećaj na dodir, teksturu, materijal, povezanost sa dizajnom, arhitekturom, prirodom, wellness/community kulturom, muzikom, filmom. Koji su to komadi koje bih dizajnirala a da ne ugrozim kvalitet i dizajn? Tako je nastala ‘clean cut/timeless’ bela majica, nakon toga sako, džemper, kaput. Kotaway je lifestyle brend koji ne prati trendove.

Školovana si da budeš dizajner enterijera i time si se bavila pre nego što si uplivala u modu. Kako je i zašto dožlo do te tranzicije?

Svaki svoj projekat započinjem istraživanjem, konceptom, pa na kraju izradom glavnog projekta. Uvek razmišljam o gradovima, arhitekturi, predmetima, ljudima koji negde idu, kako se kreću i konzumiraju prostore. Odeća nas sve povezuje, stvara osećaj zajednice, zabavlja nas, priča priče. Kako sam u tom periodu projektovala nameštaj za svakodnevni život, osvrnula sam se na modne brendove i poruke koje oni salju. Tako je i prirodno nastala potreba za odećom u kojoj zivimo svaki dan..

A tvoj lični stil, kako je se menjao kroz vreme, kako si ga pronašla i postoji li neka glavna inspiracija kojoj uvek težiš?

Lični stil je proces kroz promene, put je jedinstven za svakoga, samo se način odevanja menja. Pre bih rekla da je više stvar osećaja i slobode, jedan dan ću nositi patike, majicu i kaput, drugi dan mušku košulju i vintage farmerke, ili možda haljnu. Zanimljiva mi je različita interpetacjia jednog komada. Dosta me inspiriše estetika krojeva iz 90-tih.

Koji ti je omiljeni komad garderobe koji poseduješ?

Vintage Leis 50 farmerke.

A koji ti je omiljeni komad iz Kota kolekcije koji i sama nosiš?

Crni oversized sako i bela majica.

Kako tvoj lični stil odevanja utiče na Kotu? A da li se nekad desilo da u procesu dizajna otkriješ nešto što natrag utiče na tvoj stil?

U početku je više bilo razmišljanje o dizajn estetici, kako sazrevam profesionalno, tako moj lični stil sve više utiče i reflektuje pravac razvijanja brenda. Mislim da se to pokazuje svesno ili nesvesno, i to me jako uzbuđuje. Kota je sve što me okružuje i o čemu razmisljam.

Kako izgleda jedan dizajnerski proces kroz koji prolaziš, od ideje do realizacije iste?

Cilj mi je da u procesu nastane kvalitetan i iskren proizvod, funkcionalan dizajn, inovativan material, izdržljiv i održiv što je više moguće, i sve to uz najbolju moguću cenu. Od te tačke koraci su standardni: cene počinju od temelja, sabiranje troškova za material, pakovanje, izrada šablona, modeliranje, šivenje, krojenje, rad, prevoz, a zatim obračun najoptimalnije marže kako bi mogli da nastavimo da stvaramo nove stvari.

Živiš wellness stil života, kako se to ogleda u tvom stilu i dizajnu?

Zašto da ne razmišljam o organskom pamuku kad već kupujem organske jabuke. Stvari koje nosimo imaju podjednako značajan uticaj na naše telo kao i hrana koju jedemo, jedno ne mora da isključuje drugo, težim ka tome da živim taj spoj.

Da li te više privlači masculine ili feminine estetika?

Zanimljivo je koliko svako od nas nosi u sebi obe strane, i koliko se one prožimaju podjedanko u svakome od nas. Ne odvajam jednu estetiku od druge. Naprotiv, inspiriše me odeća koja mi daje mogućnost da pravim sopstvene interpretacije. Rekla bih da je sloboda ključ.

Kao što si rekla – ključni komad Kote je uniseks bela majica. Da li te ona inspiriše na kreiranje još nekog odevnog komada u tom stilu?

Da, sledeći komad koji imam u planu je jeans, muški i ženski. Funkcionalnost na prvom mestu.

To zvuči fenomenalno. Planiraš kreiranje novog komada, koji su ti još planovi za budućnost?

Kako su jedna od održivih tačaka Kotaway brenda etička proizvodnja, saradnja sa lokalnim radionicama, krojačima, planovi su mi da dublje u uđem u istraživanje materijala i evroposkog tržista. Koje su to prirodne sirovine koje imamo u našem okruženju, da li je to konoplja, pamuk, vuna, na koji način mogu da započnem izradu Kota Custom Made materijala. Imam u planu da se priključim evropskoj platformi za
sustainable fashion ‘STAIY’, I da izložim brend u okviru njihovog concept store-a u Berlinu.

I za kraj, tvoj stil je minimal, ali šta je neki najekscentričniji komad odeće koji poseduješ? Pa makar ga nikad i ne nosila.

Volela bih da osetim taj komad.

 • Kaput

  Kota

 • Duks

  Kota

 • Pantalone

  Levis

 • Cipele

  Adidas

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: