Da li imate preko 18 godina?

Paleta: Dunja Dačić

Novosadska muzičarka i karatistkinja: od šljokica do trenerice.

Novosadska muzičarka i karatistkinja Dunja Dačić inspiraciju pronalazi u filozofiji karatea, a svoj stil ne smešta ni u jedan okvir. Iako je zbog prirode posla primorana da nosi trenerice, one nisu ono u čemu se oseća najprijatnije. Crno-belo, srebrno i šljokice su tri elementa koja definisu njen stil.

Čime se baviš?

Po profesiji sam muzičar, završila sam audio-inžinjering i DIFovac sam – trener karatea, skoro 9 godina. Od malih nogu se bavim i muzikom i sportom. Imam svoj muzički projekat Dojo koji je poceo kao solo projekat, a sada je bend. Sa novim pesmama sam odlučila da proširim priču i da krenem u nekom drugom pravcu…

Otkud to da si počela da se baviš karateom?

Moj otac je jedan od najboljih karatista u celom svetu. Ima svoj klub i tako sam i ja od malih nogu krenula da se bavim time, ali moram naglasiti da nisam bila uslovljena. Meni se karate svideo više kao veština, manje kao sport… Sviđa mi se filozofja koja stoji iza karatea i generalno svih borilačkih veština i ispostavilo se da sam dobra u tome.

Kako bi opisala svoj stil i da li ga smeštaš u neki okvir?

Iskreno ne, kao što volim da istražujem i kombinujem različite vrste stilova u muzici tako i sa svojom odećom volim da kombinujem različite stilove, volim da se igram. Najviše volim crno i belo, sa povremenom notom crvene ili neke druge boje, ali u crno-beloj kombinaciji se osećam najlepše.

Šta oblačiš preko dana?

Budući da dva puta dnevno držim treninge, preko dana nosim trenericu – koja je isto crno-bela. Nemam dovoljno prilike da idem bilo gde drugde osim na posao, što mi je žao jer volim da kombinujem odeću, a sada ne stižem.

Da li se u trenerici osećaš i naprijatnije, najopuštenije?

Nikako, to nosim jer moram! (smeh) To mi je praktično zbog posla, ali najviše volim pantalone/farke sa dubokim strukom, majicu/džemper preko toga i dosta nakita ili jaku šminku. Trenutno najviše volim tatinu teksas jaknu na koju sam dodala i bedževe!

Šta najviše voliš da oblačiš za nastupe?

To što preko nedelje ne stižem da oblačim ništa sem trenerice nadomešćujem nastupima. Volim da se prilagodim ambijentu u kom sviram. Ne volim ogromne haljine i plašteve jer tokom nastupa menjam instrumente – klavijaturu, gitaru, pevam i bitno mi je da mi bude udobno i da budem fleksibilna. Isto tako volim da bude srebrnog i da šljašti. Volim da obučem kimono koji sam donela iz Japana ili kombinezon, sve zavisi od prostora u kom sviram…

Da li ti se promenio stil otkako imaš bend?

Suštinski nije, ali članovi benda moraju da nose crno. Njima se možda promenio stil (smeh).

Koji ti je omiljeni komad garderobe koji ti je neko poklonio?

Pošto je trenutno zima, omiljeni komad mi je jako velik maslinasto-crni šal koji sam dobila od drugarice za jedan rođendan. Njega stalno nosim i on mi je kao neko ćebe.

Šta radiš sa stvarima koje više ne nosiš?

Generalno gledam da ih razdelim, podelim drugaricama ili sestrama. Volim da odnesem i u Svratište. Obuću ostavim pored kontejnera da pokupi neko kome je potrebna.

Koliko često nastupaš i da li to voliš?

Obožavam da nastupam. Tada se osećam kao da sam to konačno ja. Super mi je što scena dozvoljava da iskažeš jako puno emocija, na sceni mogu da se opustim i sve što skupljam sa strane pustim da izađe. Nastupali smo za Novu godinu, sledeće nedelje idemo u Zagreb, a posle toga ćemo se prijavljivati na festivale, pa ćemo videti.

 • Cipele

  Pull & Bear

 • Jakna

  Bershka

 • Ranac

  Exitium

 • Pantalone

  Calliope

 • Mindjuše

  Duna Sab Studio

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: