Da li imate preko 18 godina?

Buried Clothes – vintage modni dijalog

Neobična modna saradnja umetnika koji propituju i redefinišu estetiku prošlih vremena.

Autor:

Buried Clothes je modna inicijativa koja propituje i traga za estetikom prošlih vremena, te je potom stilizuje u savremenom kontekstu i reinterpretira kroz izložbenu, fotografsku i filmsku formu. Vintage odeća služi kao polazišna tačka šire naracije, koja se uvek iznova razvija u jedinstvenom smeru. U dijalogu sa nizom saradnika, koji u interakciji sa vintage predmetima istražuju nove moguće uloge istih, redefiniše se naš stav prema prošlosti i stvara prostor za različite kreativne i umetničke koncepte. Oni kao cilj imaju stvaranje drugačijeg pristupa u prezentaciji brenda. 

tekst

Upravo iz tog razloga, ovog puta je vintage inicijativa Buried Clothes udružila snage i ideje sa beogradskom rediteljkom i fotografkinjom Irenom Fabri, te zasjala u nekom novom ruhu, u prostoru zagrebačkog kluba Pločnik.

Ne oslanjajući se isključivo na prikaz tekstilnih struktura i modela, već i na stvaranje celokupne atmosfere i začudnosti određenog momenta, vintage odjeća preuzima i ulogu scenografije, a njena je “otkopana prošlost” polazište za jačanje svesti o ekološkom aspektu nošenja stare odjeće. Predstavljujući je u sadašnjem, modernom kontekstu, nju na ovaj način vadimo iz zaborava na svetlo dana ili, u ovom slučaju, svetla Pločnika.

“Savremeno doba krakteriše neprekidna zatrpanost neselektovanim informacijama, kao i potreba za permanentnim osvrtanjem na situacije koji su ispred ili iza nas. Ideja shootinga bila je da se kroz minimalisticki pristup poveže model sa prostorom. Tim postupkom fokus se prebacuje na ljudsko telo koje uspeva da dodje do izražaja, a sama dinamika ne leži u ekspresiji modela, već u ritmu stvorenom putem boje i oblika unutar samog kadra. Izvesne podudarnosti se zapažaju između tonaliteta odeće, forme tela i prostora, a time se sugeriše na prisutnost i povezanost živog i neživog, njegovu reakciju i pripadanje aktuelnom momentu” – izjavila je rediteljka Irena Fabri.

Vintage odeća korišćena na snimanju većinom je iz perioda 70ih i 80ih godina, proizvedena na području bivše Jugoslavije.

Autor videa i fotografija: Irena Fabri
DOP: Bojan Haron
Model: Sendi Osmičević
Styling: Ana Guzmić
Odeća: Buried Clothes
Muzika: Beganović Strahinja

 

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: