Da li imate preko 18 godina?

Kanabis legalan u NBA?

Bivše vedete najjače svetske košarkaške lige se zalažu za (sportsku) legalizaciju marihuane

Da li ste ikada, gledajući basket, i posmatrajući nekog igrača rekli: „Vidi kako igra, k’o da je naduvan“. Izgleda da bivši NBA star i igrač Indijane, Golden Stejta, Njujork Niksa i drugih klubova Al Harington i dugogodišnji komesar lige Dejvid Štern, misle kako to i nije loše.

Harington je posle bogate sportske karijere postao uzgajivač medicinske marihuane i poseduje zatvorenu plantažu i pogon za preradu kojim se dobija ulje od kanabisa. Ulje pomaže kod bolova, upalnih procesa u telu i infekcija, a Harington ga je prvi put probao kada je dobio infekciju nakon operacije kolena. Infekcija je prouzrokovala još četiri opecije istog kolena i odvukla Haringtona sa terena duži vremenski period.

Al Harington u dresu Njujork Niksa

„Kada je lekarka s kojom sam počeo da sarađujem videla pun sto lekova protiv užasnih bolova koje sam trpeo pitala me da li sam nekada probao da koristim ulje od kanabisa ili neki od sličnih proizvoda u toku oporavka. Rekao sam da nisam. Dala mi je neke od njih i momentalno sam osetio razliku“, rekao je Harington u dokumentarnom filmu „The concept of cannabis with Al Harrington“ u produkciji UNINTERRUPTED-a, američke online platforme za emitovanje i producentske kuća za sportske dokumentarce. U filmu, čiji je Harington i producent, sportista govori o prednostima upotrebe medicinskog kanabisa u saniranju povreda i bolova i iznosi podatak da čak 70 posto NBA košarkaša koristi marihuanu.

Ovaj podatak je više nego tačan, a da američki igrači vole opuštanje pre i posle utakmica znamo i na našem primeru pošto su i KK Partizan i KK Crvena zvezda suspendovali igrače zbog korišćenja iste. Markus Vilijams (Crvena zvezda) je bio pozitivan na kanabis tokom plej of serije sa Partizanom 2015, a Džejms Gist (Partizan) nakon utakmice sa Hemofarmom 2011. Obojicu je FIBA suspendovla na po tri meseca. Korišćenje marihuane se strktno kažanjava zabranom igranja u trajanju od 3 do 6 meseci. S druge strane, testovi na marihuanu u NBA, iako je liga veoma striktna kada je droga u pitanju, su blaži i igrači vrlo često prolaze bez suspenzija.

Da je vreme za promene pokazuje i intervju Al Haringtona i legendarnog Dejvida Šterna, bivšeg komesara NBA. U dokumentarcu o Haringtonu Štern, inače poznat kao veoma konzervativan i strog funkcioner koji se striktno pridržavao pravila, daje iznenađujuće pozitivno mišljenje o rekreativnoj i medicinskoj upotrebi kanabisa.

„Lično mislim da se marihuana mora skinuti sa liste zabranjenih supstanci“, kaže Štern u intervjuu. „Takođe, koliko vidim postoji i opšte nacionalno opredeljenje i dogovor da se medicinska marihuna legalizuje i liga ne bi trebalo da bude protiv toga.“, zaključio je komesar čiji rad je zaslužan za međunarodnu percepiju i popularnost NBA-a, kao i neverovatan finansijski prihod.

Dokumentarac ne traje dugo i veoma je interesatan, a dok čekamo odluke američkih profesionalnih sportskih liga možemo videti kako je Harington postao pionir u uzganju i promovisanju marihuane u sportu.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: