Da li imate preko 18 godina?

Nemačka fudbalska reprezentacija uvodi VR

Aktuelni svetski prvaci u fudbalu uvode virtuelnu realnost u proces treninga. Menja li to zauvek ovaj sport?

Dok Marko Grujić proklinje sudbu kletu zbog nezasluženog penala i olako dobijenog kartona jer „nema utakmica u nogama“, a selektor mlade fudbalske reprezentacije Nenad Lalatović lije suze zbog promašenih šansi  nemački fudbalski savez uvodi sistem virtuelne realnosti (VR) u trenažni proces kako bi igrači bolje razumeli igru i taktičku kombinatoriku.

VR-Sports-Challenge_hockey_Sanzaru-Games

VR u hokeju, foto : Sanzuru Games

Softverska kompanija za virtuelnu realnost STRIVR, koja je lider u upotrebi virutelne realnosti u američkom sportu (sarađuju sa NBA timom Washington Wizards, NHL timom Chicago Blackhawks i čuvenim NFL timom Dallas Cowboys), potpisala je ugovor sa Fudbalskim savezom Nemačke (DFB) oko korišćenja virtuelne realnosti u trenažnom procesu. Aktuelni svetski šampion je oduvek imao napredne trenažne tehnike, a ovim potezom bukvalno ulazi u istoriju modernog fudbala.

strivr-vr-sports

promo fotografija kompanije STRIVR i njihovog VR sistema u američkom fudbalu.

„Odlučili smo se za virutelnu realnost, iako je to polje potpuno neistraženo i nepoznato kada je fudbal u pitanju“ rekao je u intervju za sajt „Daily Dot“ Nicolas Jungkind, direktor tehnološkog odeljenja (ime odeljenja zvuči kao marosvska tehnologija svakog poznavacu prilika u srpskom fudbalu i domaćem savezu) Fudbalskog saveza Nemačke. „Cilj tehničkog odeljenja DFB-a u 2017. i 2018. je spoznaja novih tehnologija i njihova implementacija u trenažni proces radi ostvarivanja što boljih rezultata. Lično mislim da je VR ključna stvar za ove ciljeve“, zaključio je Jungkind.

DFB želi da počne polako i sitnim koracima sa VR-om što je razumljivo jer je ova tehnologija pokazala najviše rezultata u američkom fudbalu koji je statičniji nego drugi ekipni sportovi. Naime igrači i akcije su postavljene u linijama u ovom sportu, a svaka nova akcija počinje statično, igrači se postavljaju u sistem i igra teče dok ne dođe do novog prekida. U ovom sistemu „stani-kreni“ mnogo je lakše upotrebiti virtuelnu realnost kako bi, na primer, kvoterbek što bolje uvideo koje su mu putanje za kretenje i postizanje poena nego u fudbalu gde igra neprekidno teče, ritmički se menja i ima puno kretnji.

„Sve je veoma veoma fluidno“, kaže Derek Belch, direktor i osnivač STRIVER-a, „puno prostora između igrača i dosta izazova vezanih za reakcije, pokrete, procene, uglove iz kojih igrači vide igru…na primer istraživanja su pokazala da ima osam stvari koje centralni vezni igrač istovremeno prati u toku igre. Kako sada sve to staviti u VR? Kakav softver napraviti da bi se verno simulirale sve te stvari?“

DFB je svestan ovih problema i, za početak, se odlučio da koristi VR pri golmanskom treningu. Tačnije u procesu procene načina na koji će šut, da li je u pitanju slobodan udarac ili penal, biti izveden i odbranjen.

Umesto kulovskih „moša“ kojima je Stojke pokušao da zavara Arona Remzija pa popio „panjenku“ na poslednjoj kvalifikacionoj utakmici Orlova protiv Velsa, nemački golmani će uz pomoć naočara za VR analizirati sve elemente koji vode do samog izvođenja penala: zalet, pokrete, govor tela, način na koji se izvodi udarac i slično. Stvarno SF tehnologija!

Ipak i u Nemačkoj pate od sindroma “Milan „Bard“ Živadinović” pošto stariji treneri ne gledaju na inovacije sa oduševljenjem. „Svesni smo da je većina našeg trenera starog kova i da teško prihvataju promene. Ali imamo dosta mladih trenera koji su više nego spremni da prihvate nove tehnologije, a pri tome ostvaruju vrhunske rezultate“, ističe Jungkind. „Želimo da napredujemo, da budemo prvi u ovome i mislim da samo na pravom putu. Znate, u fudbalu je sve pitanje procene. Zamislite da igrač može da vidi samog sebe u virtuelnoj tehnologiji kako izvodi slobodan udarac od prvog do poslednjeg elementa. Onda uzme i analizira sve elemente i pokušava sve dok ne dođe do procene i sistema izvođenja koji mu omogućava da prebaci kompletan „živi zid“, savije „kiflu“ i pošalje loptu u „rašlje“ baš kao Bekam. Zvuči blesavo, ali baš to želimo da postignemo – da igrač, kada se nađe u situaciji da izvodi slobodan udarac, ne razmišlja previše i ne donosi odluke u sekundi već da tačno zna šta treba uraditi“, završava nadahnuto direktor tehnike u DFB-u.

maxresdefault

trening nemačke reprezentacije, foto : Youtube screenshot

Nemački savez, ipak, ne žuri toliko sa inovacijama. Tehnolgija će prvo biti predstavljena na treninzima mlađih kategorija, pa tek onda seniorskom timu, a u budućnosti Savez želi da ponudi VR i svim klubovima Bundeslige. Predlog je prvi put spomenut na treninzima koje su imale U-21 i seniorska reprezentacija Nemačke pre početka Kupa Konfederacija. Igrači su se oduševili predlozima i jedna čekaju da počnu da primenjuju tehniku na treninzima. Ali šta kažu treneri? Ove novotarije im, ipak, u potpunosti menjaju sistem treninga.

„Iskustvo sa VR-om u realnoj simulaciji utakmice u 360 stepeni umesto dva sata gledanja video materijala i neprekidne priče igračima? Uvek biram ovo prvo“, rekao je jedan od trenera mlađih kategorija Nemačke, „U novom sistemu možemo da vidimo protivničke poteze iz svih uglova, tendencije u napadu i odbrani i tako se spremamo za dostizanje najviših nivoa igre na samoj utakmici“.

Posle ovakvog članka možemo samo da padnemo u katatoniju kada pomislimo gde živimo i kakav fudbal gledamo. Ali, za kraj, treba se podsetiti neumornog duha naših fudbalskih radnika, duha i atmosfere bez kojih se nikako ne bismo mogli nazvati sportskom nacijom.

*naslovna fotografija : Fudbalski savez Nemačke (DFB)

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: