Da li imate preko 18 godina?

Današnja formula 1 kroz objektiv kamere s početka prošlog veka

Umesto da napravi nekoliko hiljada fotografija na trci, Joshua Paul je rešio da to svede na svega 20. Ovaj čovek je vratio romantiku u najbrži svetski karavan.

Kada fotografišete sport jedna od ključnih stvari je brzina. Da zabeležite svaki trenutak, potez, radost, bol, tenziju… Svakako su brzina i snalažljivost posebno važne kada fotografišete trke Formule 1. Uostalom, velike svetske agencije imaju ljude koji su specijalizovani samo za ovaj karavan koji prate širom sveta. Međutim, pre nekoliko godina trke je počeo da beleži čovek koji koristi kameru stariju od jednog veka.

U pitanju je Joshua Paul, koji već petu sezonu koristi kameru Graflex 4×5 iz 1913. Za razliku od modernijih mašina, koju mogu ispucati i više od 12 kvadrata u sekundi, Paul je ograničen na 20 fotografija po sesiji. Stoga umesto da drži dugme na okidaču, Paul većinu vremena provodi u potrazi za kadrom, pažljivo razmišljajući o svakom snimku i njegovoj kompoziciji.

Paul je na prvu trku došao 2013. godine. “Stigao sam u Barselonu kako bih gledao nastup Blura na Primavera festivalu. Znajući da se poklapa sa trkom aplicirao sam za akreditaciju za magazin Road&Track. Odobrena mi je tri dana pre putovanja, a kada sam stigao odmah sam pozvan i na trku u Monaku, a nakon toga i na sve ostale. Tada sam prvi put fotografisao trke”. Paul je postao deo F1 karavana, čak je pokrenuo i magazin Lollipop, namenjen entuzijastima koji vole Formulu 1 i auto trke.

Inspiraciju da fotografiše F1 starom kamerom dobio je listajući magazin iz 1969. godine u kojem su objavljene fotografije čuvene Indy 500 trke.

“Fan sam Formule 1 već 20 godina, ali listajući novine, magazine i onlajn medije možete pronaći samo fotografije pobeda, slavlja na podijumu ili sudara. Nema lepih fotografija, iako postoje fantastični fotografi, jer klijenti diktiraju kako fotografi okidaju”, rekao je Paul za Monaco Life.

Rođen je u Kaliforniji, ali već dvadesetak godina živi u Njujorku i putuje po svetu praveći fotografije za brojne magazine. Tako je te 2013. za magazin Road & Track fotkao trke Formule 1 u Barseloni, Monaku i Silverstonu. Pravio je oko 4.000 fotografija po trci, ali ovaj magazin nije imao gde da ih objavljuje, tako da više nisu mogli da ga akredituju za trke. Posle Silverstona je razgovarao sa predstavnicima Međunarodne automobilske federacije (FIA) i rekao im: “Pokrenuću vlastiti magazin”. I tako je nastao Lollipop. Godinu dana kasnije dobio je stalnu akreditaciju, što nije lako. Nju ima samo 40 fotografa, a on je jedini Amerikanac.

Ističe da je zahvalan na prilikama koje je dobijao u životu, ne pominjući i da je pomogao razvoju sporta i Formule 1 na drugačiji način. “Romantizujem sport i ljudi na to reaguju”.

* sve fotografije: Joshua Paul

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: