Da li imate preko 18 godina?

FK Miljakovac pokrenuo akciju „Sačuvaj lopte“ u mesecu borbe protiv raka testisa

Autor:

FK Miljakovac u novembru, mesecu borbe protiv raka testisa, pokreće akciju „Sačuvaj lopte“ kako bi podigao svest o ovom oboljenju koje pogađa muškarce. Kampanja će se odvijati putem društvenih mreža i nosiće važne poruke za mušku populaciju.

Fudbaleri Miljakovca će takođe tokom novembra u prvenstvenim i evropskim mečevima nositi specijalno dizajnirane šortseve, urađene u saradnji sa tehničkim sponzorom kluba, brendom „PUSH“. U predelu u kojem se nalaze testisi, na šortsevima će biti logo akcije „Sačuvaj lopte“.

FK Miljakovac pokreće ovu akciju sa ciljem podizanja svesti među mlađom populacijom o redovnim pregledima kod urologa kao načinu prevencije, kao i samopregledu i upoznavanjem sa potencijalnim faktorima rizika za oboljevanje od raka testisa.

Rak testisa predstavlja brzorastući oblik tumora, zbog čega je ključno njegovo rano otkrivanje. Ne samo zbog što uspešnijeg lečenja, već i zbog izbegavanja invanzivnijih terapijskih postupaka kao što su zračenje i hemoterapije koje posledično mogu oštetiti zdrave organe i reproduktivnu sposobnost muškaraca.

Od raka testisa najčešće oboljevaju muškarci između 15. i 40. godine života, a najveći broj obolelih je u starosnoj dobi od 30 do 34 godine. Kod ranog dijagnostikovanja tumori testisa su izlečivi u 95 odsto slučajeva.

Prema dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr. Milan Jovanović Batut“, u 2020. godini u Srbiji je od raka testisa registrovano 256 novoobolelih slučajeva, dok je od ove vrste karcinoma preminulo 34 muškarca.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: