Da li imate preko 18 godina?

Žudnja za žudnjom: Vivisekcija nove Lane Del Rej

O novom albumu Lane del Rej kao koraku napred ka savremenijem zvuku ili koraku nazad u stare obrasce ponašanja, pardon pripovedanja.

Ne moram da budem naročita pametnica pa da zaključim da je od Born to Die do Lust for Life dug put. Dobar deo tog puta obradili smo u Naličju američkog sna, a sad bi da pričamo o za sada poslednjoj deonici, odnosno novom albumu Lane del Rej.

Ako obratite pažnju shvatićete i da su omoti prethodnog i ovog albuma slični. Dok je na Honeymoon-u Lana otuđena diva na turističkoj turi StarLine-a po Holivudu, na novom albumu ona razgaljeno pozira ispred pick-up kamiona spremna da se otisne u sopstvenu avanturu po mitološkoj Americi.

Ove paralele su pokrenule teorije o konceptualnoj vezi između svih omota Laninih albuma do sada, koje je ona zadovoljno potvrdila. Nažalost, njene konceptualne pretenzije ne prevazilaze samodovoljnu igru. Slično Honeymoon-u i ovde postoji određen narativ, ali se nameće utisak da je realniji u Laninoj glavi nego u uhu slušalaca.

rsz_lust_for_life

Budući da je sa lovorikama kritike, koje je pobrala posle Honeymoon-a, konačno prihvaćena kao umetnica Lana svoj veltšaung pokušava da legitimiše aproprijacijom savremenih zvukova, što joj na par mesta polazi za rukom. Krajem marta je svoje arty ambicije potcrtala ambicioznom najavom albuma u maniru začudnog neo-noir-a, a zapravo dirljivom i inteligentnom posvetom za svoje fanove.

Because sometimes just being pure of heart, and having good intentions, and letting them be known is the most worthy contribution an artist can make.

Ali hajde sad da pogledamo šta nam Lana to nudi na svom novom studijskom albumu; vrlo tendeciozno i taksativno.

Love

Oda američkom snu je i produkcijski i aranžerski dosledna svojoj temi. Zid zvuka nalik onom kojim je Fil Spektor dao jednu celu novu dimenziju šezdesetima nije slučajno tu. Lana svoje fanove ili običnu američku omladinu posmatra kao prirodne nasledike babyboomer-a koji su promenili ideju američkog sna; jer ako je jedan njegov motiv sticanje, odnosno posedovanje, (kuće u predgrađu i dva automobila) onda je onaj drugi sigurno vezan za (večnu) mladost. Kroz ovo uzvišeno magnovenje od četiri i po minuta Lana poput školske učiteljice vodi američke klince kroz adolescentske zablude i ohrabruje ih pevajući im jednu odu mladosti.

rsz_lana-del-rey-love

Sada kada su različite stranputice ostavile traga na njenoj duši ona opominje generacije da se ne uljuljkuju u osećanju nemoći (Seen so much, you could get the blues, but that don’t mean that you should abuse it) dok traju posebne pripreme za sasvim uobičajene prilike (You get ready, you get all dressed up to go nowhere in particular). Sve to da bi se u poslednjem refrenu bezrezervno poistovetila sa njima i prešla u prvo lice čineći tako ovu dirljivu priču o odrastanju svojim neposrednim iskustvom. Savremeni pop klasik.

Lust for Life

Naslovnu pesmu albuma Lana isporučuje naslanjajući se na već uspostavljeni 60’s soul ritam dok sa vrha holivudskog znaka peva o nesrećnoj glumici koja je odatle skočila u ranu smrt početkom tridesetih godina prošlog veka, dajući maha različitim urbanim legendama dostojnih pripovedačkog ambijenta podnožja Santa Monike. Ovaj tragični događaj, koji ne manjka simbolikom, je kontrapunkt ostatku pesme koji predstavlja nevinu žudnju i to iz ugla dvoje mladih ljubavnika. Pomenuta ideja pesme je razigrana u samom spotu gde Lana poistovećuje žudnju za životom i nagon smrti (death drive) skokom sa holivudskog znaka, ali ne onim iz očaja nego iz ekstaze. Eros i Tanatos jedan kroz jedan.

13 beaches

Svaka 13. plaža je slobodna od paparacija i Lani nije lako. Ok. Vredi dodati da uvod pesme sadrži audio insert kultnog, ali neverovatno potcenjenog horor filma “Carnival Of Souls“.

Cherry

Još jedna balada, nešto ubedljivija od prethodne, ali ono…

White Mustang

U odsustvu princa na belom konju, muškarac lake ruke i teške naravi u belom Mustangu može da posluži? Ok.

Summer Bummer

Ubedljiva narko-distopija koja podseća na najmračnije dubine Trikijevog debija Maxinquaye. Lana u ulozi zavodljive fatalne žene koja vreba iz svoje jazbine i vrlo ubedljivo ti nudi milion “dobrih” razloga da propadneš. Trap hop sadcore.

Groupie Love

Po sugerisanom narativu albuma ovo je trenutak kada propalica iz belog Mustanga pada na Lanu kao jednu od grupi devojaka iz svoje pratnje, a ona se kao svaka šiparica instant smrtno zaljubi. Sladak tjun.

In My Feelings

Pesma koja nije nalik ničemu što je Lana do sada radila u najpozitivnijem mogućem smislu. Iako zadržava psihodelični tmurni štimung po kom je Lana prepoznatljiva ovde ga iskazuje sa samopouzdanjem koje je za nju retko. Od zaljubljene budale pune samoprezira do suprotstavljanja defetizmu i vaskrsenju u refrenu gde se dostojanstveno diže iz pepela i slavi sebe kao splet mračnih i opasnih raspoloženja te izaziva svog ljubavnika da pritisne prekidač i otvori pandorinu kutiju.

Coachella – Woodstock in My Mind

Bila sam na Koačeli, setila se Vudstoka, šta ono beše sa mirom u svetu?

God Bless America – And All The Beautiful Women In It

Praznjikava koliko i njen pompezan naslov.

When the World Was at War We Kept Dancing

Još jedan tužan pokušaj protestne pesme. Ne sumnjam da su namere bile iskrene, btw.

Beautiful People Beautiful Problems

Pokušaj reanimacije Stivi Niks za potrebe bezidejnog dueta. Aranžman postoji.

Tommorow Never Came

Stilska vežba na temu benigne balade o neuzvraćenoj ljubavi. Šon Lenon rentiran iz sumnjivih moralnih razloga.

Heroin

Letim ka mesecu opet, sanjajući o heroinu? Napisao bih ok, ali ne razumem stvarno.

Change

Who am I to sympathize when no one gave a damn? Odgovor: Ljudsko biće.

Get Free

Lana ovde ohrabruje sebe da napokon živi jedan funkcionalan život što za nas nema neko posebno značenje osim što težeči da zatvori labav narativ albuma samo podseća na njegovu slabost.

untitled-article-1492629936

Sve u svemu Honeymoon nije označio prekretnicu u Laninoj karijeri; nadajmo se samo da neće ostati presedan u nizu osrednjih ostvarenja. A što se žudnje za životom tiče, ovde se da naslutiti kao pasivna potencijalna energija ali ni kao takva nije sublimirana. Možda ju je pojeo pretenciozni koncept. Forma koja je previdela sadržaj na kraju nije retkost u današnjem svetu, zar ne?

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: