Da li imate preko 18 godina?

Hajde da surfujemo

Muzika za road trip. Zavalite se u sedište, obavezno vežite pojas, stavite naočare za sunce i zajezdite ka omiljenoj destinaciji za odmor.

0
1

Road trip je osnovna merna jedinica koja kratkotrajno uspe da zadovolji i pripitomi moj eskapistički duh. Takođe postoji muzika koja je road trip muzika, ako me razumete. To ne mora da bude nešto što inače slušate, već nešto što asocira ljude i atmosferu. Kao neko ko ne vozi, uglavnom sam zadužen da “nakupim” muziku, a moja iskustva su me dovela do toga da shvatim da postoji nekoliko kategorija muzike kada je u pitanju road trip.

Prvo, imamo “velikane”, u pitanju su klasici, evergreen ostvarenja uz koja se briše generacijski jaz i prosto svi u kolima podjednako doprinose nadjačavanju pesme. Imate i “treš” kategoriju, tzv. guilty pleasure pesama (koncept u koji inače ne verujem, ali hajde), koje se legitimno slušaju, i niko vas ne osuđuje. Zatim je tu još jedna od preostalih kategorija – muzika koja odgovara celom društvu i zajednička je svima, uglavnom je pušta onaj ko vozi, dok svi spavaju premoreni od vike uz prve dve kategorije. Posebna kategorija, i suština ovog teksta je muzika za specijalnu  avanturu –  letnji road trip. Muzika za letnji road trip ima prepoznatljiv šmek i doprniosi da se osećate kao u kabrioletu na nekom od bulevara u LA-u. Mene na letnja putovanja uglavnom asocira indie i surf muzika, i pokušaću da dam neke predloge.

Alvvays – Adult Diversion

Ovaj kanadski bend je nešto što bih ja sigurno pustio na svom letnjem road tripu, a preporučujem svima da urade isto. Alvvays stvaraju utisak bezbrižnosti i kao da biste samo đuskali na sedištu dok vas ne zaustavi policija. Glavni cilj u životu: dokopati se lepoard stojadin-kabrioleta koji viđam po gradu i u njemu slušati Alvvays na putu za more. U suštini, njihov istoimeni album “Alvvays” dodajte na vašu plejlistu obavezno.

Circa Waves – Fossils

Circa Waves ulaze u kategoriju svih indie, surf-pop bendića koji su idealni za leto, iako to zvuči otrcano, ali zaista tome se niko neće opirati. The Drums su sada već u kategoriji evergreen muzike za road trip, Circa Waves sa svojim prvim nastupom na Glastonbury festivalu su polako na tom putu za neke buduće generacije. Da ne spominjem da izlizanu “Sweater Weather”, možete zameniti, za leto sasvim prikladnom CW pesmom “T-Shirt Weather”.

Wardell – Call It What You Want

Wardell imaju fantastičan, idilični kalifornijski zvuk koji je kao pravljen za putovanje, a sve će vam biti jasno kada ih malo više budete slušali. Wardell su inače moji miljenici i prilično sam osetljiv na to što nisu popularni koliko zaslužuju.

Best Coast – Crazy For You (album)

Ceo ovaj album benda Best Coast je nešto što prilično liči onome što ste do sada mogli da čujete listajući tekst, ali to je u suštini i poenta teksta – da predstavim čitav jedan pokret (relativno) novih muzičara, koji su kao stvoreni za letnje putešestvije, a retko sam nailazio na ljude koji ih zapravo koriste u tu svrhu.

Wavves – King Of The Beach

Wavves je uvek rezervisan za leto. Samo poslušajte, verovatno već jeste. Voziti se kolima leti, otvoriti prozore dok trešti “King Of the Beach” je zaista road trip iskustvo, čak se i naziv pesme uklapa.

Guardians of the Galaxy – Mixtape vol.1

Samo da.

Čar biranja muzike za road trip je u tome da nema pravila. Podrazumeva se da će se na svačijoj plejlisti naći vokali kakvi su Whitney Houston i Mariah Carey, George Michael, muzika iz devedesetih i ranih dvehiljaditih, savremeni izvođači, one-hit-wonderi, guilty pleasure pesme, muzika iz filma Guardinas of the Galaxy, 1D i Taylor Swift.

Za ovu priliku napravio sam kratki summer road trip mix koji vam može dati smernice i pesme kojima biste mogli da dopunite vašu letnju plejlistu. Uživajte!

http://8tracks.com/marioxx/summer-road-trip-b-a

 

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. roadrunner says:

    Čar biranja muzike za road trip je u tome da nema pravila. #nonsens

Ostavite komentar:

Slični članci: