Da li imate preko 18 godina?

Top 10 letnjih hitova

Autor:

Leto je ove godine počelo žestoko. Temperatura je već prešla 30. podeok, sve je lepljivo, komaraca nikad više, kuju se planovi za beg iz grada… Na kratko ili duže. Ali će i leto u gradu biti fenomenalno. Ne očajavajte ako ne putujete. Pravi je trenutak da se podsetimo nekih od najboljih letnjih hitova snimljenih na ovdašnjim jezicima.

Apsolutno najveći hit „Sunčanih skala“ u Herceg Novom 1995. godine bila je pesma „Leto je“ grupe Đogani fantastiko, iako, naravno, nije pobedila. Ovo je ultimativni letnji hit.

Bonus traka je obrada pesme u okviru projekta „Zvezde pevaju zvezde – novi zvuk ’90ih“ Radija S u izvođenju Lene Kovačević.

Sledi povratak u 1981. godinu i singl koji grupa Zana, koja tek stupa na muzičku scenu, objavljuje za tadašni PGP RTB. Muziku i aranžman su uradili Žika i Radovan, tekst Marina Tucaković, a Zana Nimani otpevala ovaj sanjivi letnji hit.

Jedna od najvećih zvezda ’80ih krajem ove decenije objavljuje album „Istina“ sa nekoliko velikih hitova koji je dostigao tiraž od 900.000. Jedan od njih je i singl „Leto ’88“ sniman u zimskom ambijentu uz kamin, sveće i veštačke palme i sneg.

Crna Gora je opevana u nekoliko letnjih hitova. Jedan od njih je i ovaj koji peva o srcu balkanskom i moru Jadranskom u izvođenju čuvenog dvojca In Vivo pojačanog reperom i producentom Brayantom.

Ali verovatno nema boljeg promo spota i pesme za Crnu Goru od one koji su snimili Miligram i Severina 2008. godine. Mili je uradio muziku, za tekst su bili zaduženi Mili, Toni i Coby, a za aranžman Mili, Coby i Luksoni. Hitčina.

Na listi je i jedna pesma koja je prošla pomalo neopaženo. Nek ne prestane, neka leto je
Toplije i toplije, poručuje Angellina u singlu za sve one kojima ne smeta da se tope na plus 30.

Coby i Braja napisali su sasvim izvesno tekst za najveći letnji hit ove decenije o jednom prokletom letu, tužnoj ljubavi i preživljavanju na vrelom asfaltu. Uživajte u ovim vrelim danima pa onda ćemo slušati Septembar.

Ipak je Bege Fank zadužen za himnu za sve one koji leto provode u gradu! Poslušajte i pogledajte spot i nemojte se smoriti ako ostajete u gradu. Biće super zabava!

Za ljubitelje synth popa iz ere Gagine saradnje sa Marinom i Futom izdavajamo ovu baladu o prolaznosti života. Jer kako dođe, tako leto i ode…

I naravno tu je Toma koji je pre 40 godina snimio pesmu za sve one koji će na kraju ovog leta ili tokom njegovog trajanja tugovati zbog prolazne letnje avanture i flerta.

I ovde imamo bonus u vidu pesme koju je objavio Sevdah Baby epidemijske 2020. godine kada je većina nas imala tužno leto, kao omaž jednom od najvećih umetnika bivše Jugoslavije.

*naslovna fotografija: kadar iz pesme Leto u gradu