Da li imate preko 18 godina?

Hajde vodi me odavde: lista domaćih pesama o odlascima

Nova godina je bila povod za donošenje pozitivnih i zdravorazumskih odluka, ali sad kada je već uveliko januar ponovo možemo da planiramo odlaske. Evo malo motivacije.

Sasvim je jasno da je moguće napraviti top listu bilo čega, kao i top listu pesama o bilo čemu. U slavu praznika, gužve u saobraćaju, snega koji se otapa i drugih izvanrednih događaja, pokušali smo da se setimo niza numera koje nežno ili manje nežno, i to u svim žanrovima, odobravaju i/ili podstiču brzopotezno pakovanje i odlazak iz grada (na vikend, u sred noći, zauvek ili na neodređeno). Redosled je blago rečeno nasumičan. 

Milan Subota – Pođimo žnjeti žito (Andiamo a mietere il grano) (1966) 

Počinjemo jednom obradom i najnepreciznijom pesmom na listi, koju smo čuli i u filmu Neposlušni (r. Mina Đukić) pre nekoliko godina. Poziv važi za sve koji beže iz grada, a za njima cvrkuću ptice, tako da je donekle ipak adekvatna.

Električni Orgazam – Pođimo (1982)

Malo panka, bez nekog posebnog obrazlaganja. Ova pesma nije sasvim o odlasku iz grada, ali je dobra kao početan impuls za one kojima se kreće nekud.

Max i Intro – Ostavi sve (1985)

Naslov pesme govori sasvim dovoljno, a u pitanju je hit nakon kog je ovaj bend postao prilično poznat. Nešto više o životu i sudbini ove numere možete pročitati i na Yugopapiru.

Riblja Čorba – Pobeći negde (1981) 

Teško disanje, pilule za spavanje, taksisti i konobari – u klasičnom gradskom duhu Riblje Čorbe, stožeri nepoverenja i gradske depresije. Pesma je umereno uspešna i neumereno tugaljiva.

Film – Odvedi me iz ovog grada (1981)

Pesma koju smo hteli da izbegnemo – ali kako? “Došao sam ujutro i donio vino / Sjeli smo u kola i bilo nam je fino”.

Eva Braun – Odvedi me iz ovog grada (1998) 

A sad i obrada iste pesme, takođe nezaobilazna, za narednu generaciju (koja možda i nije znala da je u pitanju obrada).

Amila – Vodi me iz ovog grada (1985) 

Nešto sasvim drugačije: Amila – total 80s disco rock, a gostuje i Alen Islamović na pratećim vokalima. Kratko i jasno “Vodi me iz ovog grada / prvim vozom noćas u 3”. Ivan insistira da ima i ploču, ukoliko zanima ljubitelje i poznavaoce.

Zdravko Čolić – Pobjegnimo koji dan na more (1983) 

Spot-razglednica, u kojem Čola nonšalantno (u belim pantalonama i teksas košulji) dokazuje da je jadranska obala najbolja lokacija za sve, pa i za bežanje. Numera dolazi sa čuvenog albuma Šta mi radiš, a po njoj su ključni razlozi za odlazak izvesno to što “Ovdje nema ničeg pravog / Televizor, lica ista”. Ključni razlozi za slušanje ove pesme kratko i jasno stoje u opisu videa: Music Arsen Dedić / Lyrics Arsen Dedić / Arr: K. Kovač.

 Bebi Dol – Hajde da… (uzmemo neki dobar auto) (1995)

Kultna numera, nezaustavljiva na svim nostalgičnim kućnim žurkama, a kojoj pribegavamo kada nam je dosta svega. Osim toga, sasvim sumanuti halucinogeni mazni spot u duhu decenije u kojoj je nastao.

Dada – Aleksandrija (1985) 

Nakon hita Bebi Dol, evo jedne opskurne bosanske pesme u kojoj se izmaštava zemlja iz snova: “Ostati ovdje stvarno ne mogu / nešto mi ne da mira”. Ponovo su lajtmotivi jug, more, obala.

Kud Idioti – Vajk na bolje (1988) 

Nazad na pank, pank, pank: “Ne želim više gledati ET-je / niti ići u birtije / idemo nekud ne krilima / mog novog automatika 3K”.

Nena Ivošević – Bežimo iz grada (1982) 

Jedan jenostavan i dinamičan hit, premda treba imati u vidu da je gospođa Nena jedina na ovoj listi koja svog partnera sasvim racionalno moli da izdvoji malo vremena kako bi zajedno napustili grad. Ukoliko niste nikada čuli za nju, ovde se nalazi predivan osvrt na njenu karijeru, kao i komentari obožavalaca. Nemojte da vas prevari prvih desetak sekundi i fotografija, nije ni slično Biseri Veletanlić.

Saša Kovačević – Bežimo iz grada (2011) 

Istoimena pesma, istih namera, žanrovski poprilično različita. Situacija je malo kompleksnija jer je upletena i treća osoba, ali more ne izostaje: “Izadji na sekund ili pusti mene gore / ako neče on, vodim te ja na more”. Koliko nam se čini, ovo je svojevremeno bio prisutan radijski hit.

Jana – Odvedi me srećo (2000) 

Jedan klasičan zabavnjak-narodnjak sa prelaza u novi milenijum. Žena koja se oslanja na muškarca da je odvede (Čola i Šaban recimo govore u množini, a žene uglavnom traže da ih neko odvede, prim. aut), a u pitanju je svakako opet more i sreća negde tamo. Neke stvari ne treba menjati kad su u pitanju odlasci.

Trifun x Ivan Beloševac – Vodi me (OFFICIAL VIDEO 2019)

Najnovija pesma na listi, to je sigurno, takođe sa lajtmotivom oslanjanja na nekog drugog ko će nas konačno odvući odavde (čini se, sad već tradicionalno).

Šaban Šaulić – Hajdemo nekud iz ovog grada (1980) 

Sa izvanredno naslovljenog Šaulićevog albuma ovaj hit narodne muzike veselo predlaže razvoj ljubavi u prirodi gde niko nikog ne zna. Tekst je jednostavan, muzika još jednostavnija – recept za nezaboravni PGP RTS narodnjak.

Viki Miljković – Hajde vodi me odavde (1994) 

Pesma zbog koje smo, iskreno, spontano i napravili ovu listu. U filmu Teret (r. Ognjen Glavonić) koji je izašao prošle godine, ova se numera pojavljuje u jednoj kafanskoj sceni i veoma je upečatljiva. Osim toga, spot je vredan vaše pažnje i funkcioniše kao teleport u 90e godine; ako uopšte imate želju tamo da se vratite.

Lajkuj:

Komentari:

  1. ssss says:

    W – ICE & MYSTIC – Vodi Me

    lista ne vazi

Ostavite komentar:

Slični članci: