Da li imate preko 18 godina?

10 spektakularnih ložačkih filmskih numera

Predstavljamo vam 10 himni pobede, čije postojanje ima samo jedan cilj: da čoveku pomogne kada je teško, da ga naprži do besvesti i nasvira motivaciju do granica Valhale.

Postoje pesme čije junaštvo, mačo energija, istrajnost pobedničkog duha i esencija osamdesetih nose specijalno mesto u panteonu svetske muzičke kulture. Junak se nalazi pred izazovom koji izgleda nesavladivo i sve je protiv njega. Najednom, čuju se prvi taktovi numere koja poziva u boj i daje strahovit psihofizički elan.

Tri minuta kasnije, naš junak izlazi potpuno spreman da trijumfuje i isporuči kolosalnu dominaciju u trećem činu filma, uz obavezni feelgood kraj. Kada vam je teško, kada se osećate kao hodajući poraz, kada vam je moral na nivou vreće trulog krompira, ove pesme će vam pomoći da preokrenete situaciju u svega par minuta.

1. Stubblefield & Hall – Best of the Best

Tema iz istoimenog nebrušenog dijamanta kasnih 80ih, klasične sportske “drame” u kojoj se dramski element uglavnom gradi kroz prebijanje i premijum barske tuče. Grupa američkih uličnih njuški odjednom se skuplja u izgovoru za američku tekvondo reprezentaciju, sa ciljem da se valjano pobiju sa Korejcima i pokažu im ko bolje šutira u glavu.

Ako žonglirate između brige o detetu, rada u posrnuloj američkoj auto industriji i tekvondo izazova, ovo je pesma za vas. Ako nemate dodirnih tačaka sa ovime, svakako će vam poslužiti da u teretani izbacite još par ponavljanja, ili da iznabadate azijske turiste ako postanu preagresivni.

Through the tears and the pain, still the glory remains, you got the vision in sight, put yourself to test – be the best of the best!

2. Lion – Never Surrender

Megahit iz kuhinje ozbiljnih šuradžija koje su nam donele legendarnu temu za “Transformerse” iz 80ih. Numera “Never surrender” krasila je potcenjeni treš klasik “The Wraith”, u kome Čarli Šin pre droge, zmajske krvi i HIV-a objašnjava kako se divlja u brzim kolima i sveti na nitro način.

Snažni tempo pesme i hrskavo-napržena gitara nalažu da se neka papučica za gas mora hitno razvaliti, aili da čovek sebe natera da se pregruva kao stoka u kritičnim momentima kada oseća da ga snaga tela izdaje, a fali mu još malo za slavu. Jak rif, još jači refren i čista poruka:

All the way, that’s the only way to go, won’t ever give up the fight, ’cause I’d die just to show, that I’ll… never surrender!

3. John Farnham – Thunder In Your Heart

Himna “Thunder in your heart” pali sve lampice na meraču pobede i gura čoveka u status apsolutnog ubermensch-a za manje od četiri minuta. Jedna od dve pesme iz filma “Rad” o zajebanim biciklistima, koja svakom sekundom odiše snagom duha i pozivom na trijumf. Sadrži sve potrebne fraze, sintagme i liričke konstrukcije poput the heart of a lion, taking control, burning desire, there’s one more moment of truth and you’re gonna face it. Farnamov glas tutnji i slama slabost, inspiriše i osigurava da nijedan izazov ne može biti pretežak.

Jedna od većih dilema koja je proistekla iz ove pesme je sledeća: ko bi pobedio u tuči glavama, Džon Farnam ili Sten Buš? Odgovor je još uvek nepoznat.

’Cause there’s thunder in your heart, every move is like lightning, it’s the power you feel when you get your taste of the glory.

4. Survivor – Fire Makes Steel

Momci iz benda Survivor su večne ikone montaža i ekipa koja je uvek znala kako najbolje da pretoči iskonsko junaštvo Silvestera Stalonea u stih, ritam i melodiju koja garantuje dominaciju. Otvaraju jako i bez ustezanja, stihovi pozivaju na gungulu, kavgu i takmičenje, željezo se topi i čelik se stvara uz vokal strašnog dase, Džimija Džejmisona.

Idealna za besomučno gruvanje i teranje umornog tela u novu rundu, sport pun makljanja i fizikalije, nabadanje u glavu i nabadanje glavom, nošenje građevinskog materijala uz stepenice, cepanje drva i sve što čini muškarca pobednikom. Istog trena ubacuje mišiće u trans, pumpa ludačkim tempom i uliva testosteron direktno u biceps. Eksponencijalni rast herojstva je zagarantovan tokom svakog takta.

Whatever it takes to stoke the fire inside, I’m ready to feel that burn tonight.

5. Robert Tepper – No Easy Way Out

Srbenda duhom, a brat Tomija Vizoa likom, Robert Teper briljira u kultnoj sceni filma “Rocky IV”, gde je Roki tužan i uplašen jerbo mu je Ivan Drago ubio crnca, te seda u kola i seća se svih sjajnih trenutaka gde su se ranije Roki i crnjo tukli u glavu kao najboji drugovi. Rokijeva srdžba kulja i donosi trenutak u kome Roki prestaje da bude otac, muž i bokserski šampion i postaje esencija čelične volje, koja ide u Moskvu da odvali Rusa od batina i pomiri svet. Jasno je da pesma pogađa primalni centar za junaštvo i tera čoveka na najveća dela u najtežim trenucima.

Spot za pesmu je posebno upečatljiv – Teper izgleda kao da je mentalno poremećeni, znojavi beskućnik koji neartikulisano igra u napuštenom skladištu. Moguće je da upravo ovako završe oni koji pristupe slušanju pesme bez prethodne pripreme, usled prejakog talasa motivacije koji će ih ošamariti bez milosti.

There’s no easy way out, there’s no shortcut home, there’s no easy way out, givin’ in can’t be wrong

6. Sammy Hagar – Winner Takes It All

Spot isprva nudi diskutabilnu sliku koja ne uliva previše poverenja: lice Semija Hagara. Semi liči na tršavog i zadriglog Metjua Modina, bosonog trči sa gitarom i sprema se da nekome obara ruke. Uprkos tome, pesma grmi pobedom. Opet je iza nje Stalone, otelotvorenje volje, prkosa i savladavanja svih životnih sranja i izazova. Film je “Over the top”, gde Slaj ide i obara ruke za pare, vozi kamion i biva dasa. Pesma govori da pobednik uzima sve (i to ne onako mlako, kao što to ABBA veli) – ruke će biti slomljene, laktovi će pucati, kačketi će biti nošeni, junaštvo će biti dostignuto.

First the mind, then the soul, and when the heart gets pumped up for the goal, there’s no defeat-you’d sooner die, it’s man to man as we stand eye to eye.

7. Cheap Trick – Mighty Wings

Najjunačkija pesma koja krasi gotovo homoerotičnu mačo egzibiciju Toma Kruza i Vala Kilmera ne nudi ništa jeftino i nije u pitanju trik, a komponovao ju je prekaljeni mag osamdesetih, Harold Faltermajer. U pitanju je sila brža od zvuka i ubitačnija od litra vinjaka četvrtkom ujutro, koja poziva na prašenje po nebesima i prkošenje gravitaciji. Ubrzanje koje lepi za sedište nema uvoda – odmah kreće punom snagom, sa rifom koji je posle inspirisao i kultnu video igru “Street Fighter” i doveo do mnogih HADOUKEN!-a diljem planete.

Idealan izbor kada nešto mora da bude brzo, da pukne i grune, da poleti i da se završi u 4 minuta. Treba da iznesete stari kauč, živite na 6. spratu i nemate lift? Nema problema. Pustite “Moćna krila” i bacite kauč kroz terasu.

Take a chance on the edge of life, just like all the rest, I look inside and dig it out, ’cause there’s no points for second best!

8. Kenny Loggins – Danger Zone

Daleko najpopularniji komad muzike iz “Top Gun” lepeze hitova (ako smatrate da je “Take my breath away” popularniji, grdno ste se prevarili i treba da proverite hormonsku sliku). Ova numera nudi vrhunska dostignuća iz domena aerodinamike, loženja i trijumfa na zemlji i u vazduhu, uz opcionalno korišćenje rotacionih topova i divljanje pored kontrolnog tornja. Dok herojski rif sa lakoćom budi motore, sagorevače i istog trena naoružava projektile, Keni Logins sa maksimalnim fokusom lomi i cepa visoke note, fura neustrašivu visoku albanku od frizure i premeće se po krevetu kao spastični idiot.

Himna koja tera preko ivice, probija barijere i hrani čovekovo srce sirovim kerozinskim nabojem koji omogućava vlasniku jugića da poteže na semaforu kao da je Bugati Vejron. Opasna u velikim količinama i u gradskom saobraćaju, ne preporučuje se nevičnima i komunjarama.

Revvin’ up your engine, listen to her howlin’ roar, metal under tension, beggin’ you to touch and go!

9. Paul Engemann – Push It To The Limit

Šta se beli u gori zelenoj? Da l’ je šećer, il’ je sneg s planina? Nit’ je šećer, nit’ sneg s planina, već kokain ludog Al Paćina.

Uloga koja je obeležila Paćinovu karijeru i ostavila ga zaglavljenog u modusu dranja i suludog afektiranja– Toni Montana i njegov vrtoglavi uspeh u svetu kriminala i droge. Da je Moby Dick izbacio “Kralja kokaina” 10 godina ranije, možda bi to bila zvanična pesma filma “Scarface”. Umesto toga, tu je Pol Engeman sa jednom od jačih i pržačkijih stvari koje je producirao slavni Đorđo Moroder.

Može se primeniti za brojanje para, ali i za ozbiljan podvig poput seoskih radova, zidanja kuće ili kopanja bašte. Usled svoje strukture i jakog starta, uz obavezni fade-out koji deluje kao da ide u baskonačnost, pesma je izuzetno pogodna za bilo koji scenario gde je potrebno napraviti poveći montažno-vremenski skok i okititi se pobedom, milionima i koksom.

Going for the back of beyond, nothing gonna stop you, there’s nothing that strong, so close now you’re nearly at the brink, sopush it, ooh yeah!

10. Paul Stanley – Live to Win

Pol Stenli, glavni vokal grupe Kiss, sa godinama sve intenzivnije liči na kokošku obogaljenu plastičnim operacijama. Na ovu listu se dolazi samo poznavanjem suštine pobede, a to je nešto što Stenli prilično jasno pokazuje u svojoj ložani od pesme pod nazivom “Live to win”. Živi da bi pobedio, a ne pobedi da bi živeo. Ide korak ispred svih, podiže uloge nezavisno od toga koliko mu je jadna ruka karata dodeljena i stremi ka najboljem.

Pesma je odlično iskorišćena za epizodu “South park”-a u kojoj klinci pikaju WOW i progresivno se raspadaju, fasuju sindrom karpalnog tunela i postaju bubuljičavi, zadrigli monstrumi. Nekome to ne deluje kao pobeda, ali stvari se ovde moraju staviti u kontekst. Ako se pesma uzme direktno, onda je poruka jasna:

Live to win, till you die, till the light dies in your eyes, live to win, take it all, just keep fighting till you fall!

Lajkuj:

Komentari:

  1. Solvi says:

    Pa ovo je genijalno :)))

  2. Ilija says:

    Kakva ložana

Ostavite komentar:

Slični članci: