Da li imate preko 18 godina?

Top 10 iz 1993: šta je u Srbiji objavljeno u vreme rata, sankcija i inflacije (prvi deo)

Autor:

Rat, sankcije, inflacija, nestašice, šverc… To su svakako prve asocijacije na 1993. godinu. Već smo ovde pisali da je to bila sasvim solidna filmska godina (taj članak možete pročitati ovde), ali je bila i odlična muzička godina.

Jedna od stvari koje su svakako bile aktuelne je i piraterija, te su kod nas albumi dolazili najpre na kasetama, a potom i CDovima. Naravno bila je dovoljna i samo satelitska antena pa da neko preuzima signal MTV-a (u to vreme uglavnom Treći kanal), pa smo bili u toku sa muzičkim dešavanjima u svetu.

Ali ovaj tekst posvećujemo onome što se dešavalo na ovim prostorima. U godini ozbiljne bede objavljeni su neki odlični albumi.

„Neko nas posmatra“ // EKV

Ovo je godina u kojoj je objavljen poslednji album Ekatarine velike koji, za razliku od prethodnog „Dum dum“ karakteriše pristupačniji zvuk i komunikativnije i otvorenije teme. Sa albuma su se izdvojile pesme „Zajedno“, „Just let me play some modern RNR music“, „Jadransko more“, „Ponos“, kao i jedina obrada koju je beogradska grupa ikada objavila – „Istina mašina“ zagrebačke grupe Time koju je predvodio Dado Topić. U okviru turneje na kojoj je promovisan album snimljen je i legendarni koncert u novosadskom SPENS-u.

Boye // „Boye se ne boje“

Muzički magazin „Ritam“ je izdanje čuvenog novosadskog benda Boye, osnovanog još 1981. godine, proglasio najboljim albumom te 1993. Album je snimljen u proleće te godine u holandskom studiju „Sing Sing“, producirao ga je Ilija Vlaisavljević Bebec. Dok su bili u Holandiji snimili su i spot za pesmu „Gleglegledaj!“. Album je u formi kasete objavljen za izdavačku kuću Music User, a potom i Metropolis Records. Ljubiteljima vinila je od pre par godina dostupna i ova legendarna ploča.

Atheist Rap // „Maori i crni Gonzales“

Sada već legendarni novosadski bend te 1993. godine objavio je debitanski album (kasetu), od kojih su se kao hitovi izdvojile pesme „Varburg limuzina“ i „Blu trabant“. Novosadski pankeri sa šaljivim tekstovima te godina su odneli i priznanje za najbolji album na manifestaciji Brzi bendovi Srbije. Album je tri godine kasnije doživeo i rezidanje na CD-u sa nekoliko live pesama i četiri pesme sa nerealizovanog maksi singla iz 1991, od kojih je jedna „Novosadski vašar“.

Ritam nereda // „Breaking“

Verovatno najpoznatiji oi/pank bend na ovim prostorima Ritam nereda, koji su kao i njihovi sugrađani Atheist Rap i dalje na sceni, objavio je te 1993. album „Breaking“ sa kojeg se izdvojio najveći hit ovog benda „Put beznađa“. Objavljen je za nemačku izdavačku kuću Walzwerk Records (sa šest pesama engleskom jeziku Woman In the Black“ (Devojka u crnom) i „This Is the End“ (Ovo je kraj), a kasnije je Music User objavio izdanje za srpsko tržište. Na albumu su se izdvojile i numere „Boje se“, „Nikad više“, „Devojka u crnom“…

Generacija bez budućnosti // „Vol 1“.

Da su novosadski bendovi bili aktivni te godine potvrđuje i Generacije bez budućnosti, ska pank bend čiji je prvi album nastao pod uticajem bendova The Clash i Madness. Bilo je na albumu i pesama na engleskom, live izvođena, ali su se izdvojile „Jamajka“ i „Olovna jutra“, kao i „Instrumental“, obrada teme iz legendarnih „Otpisanih“… Deo tiraža ovog albuma otkupljen je za belgijsko tržište.

DLM // „Dobar dan“

Take It Or Leave It Records objavio je debi izdanje beogradskog benda Deca loših muzičara, album koji je svetlost dana čekao godinu dana s obzirom da je snimljen 1992. godine kako Pera Janjatović ističe „pod uticajem novijeg američkog zvuka, obojenog dominantnom duvačkom sekcijom“. Izdvojili su se singlovi „Konji ritma“ i „Ubiše Pabla“, kao i „Vlade Divac“, kao svojevrsni odgovor na pesmu „Magic Johnson“ grupe RHCP.

Van Gogh // „Strast“

Treći studijski album beogradski rok bend objavio je kao tročlani sastav Zvonimir Đukić (gitara, vokal), Aleksandar Barać bas gitara i Srboljub Radivojević bubnjevi). Izdvojili su se singlovi „Aleluja“, „Basna“ i „Manitua mi“ uz pesmu „Mama“ koja je zauzela 52. mesto na listi najboljih jugoslovenskih rok pesama magazina „Rock Express“.

Bajaga // „Muzika na struju“

Peti album Bajage i instruktora je zapravo prvi dugosvirajući objavljen u krnjoj Jugoslaviji. Producirao ga je Saša Habić, objavio ga je PGP RTS, a osim naslovne, izdvojile su se pesme „Grad“, „Balkan“ i „Jedino to se zove ljubav“. Album je pratila i turneja na kojoj je bend nastupao u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoji, a neredne godine i u Sloveniji.

Babe // „Slike iz života jednog idiota“

Grupa iskusnih muzičara koju su činili Žika Milenković (gitara, vokal), Goran Čavajda Čavke (bubnjevi, vokal), Zoran Ilić Ilke (gitara) i Bojan Vasić (bas) osnovala je 1992. ono što danas zovemo super grupom. Zahvaljujući Žikinim šaljivim tekstovima i živopisnim nastupima brzo su stekli naklonost publike, a debitanski album „Slike iz života jednog idiota“ za ITVMM objavili su 1993. Izdvojili su se singlovi „Da te vidim golu“, „Slike iz života“, „Noć bez sna“, „Piksla od kristala“… Inače tokom snimanja albuma Vasića, koji je otišao u Južbu Afriku, zamenio je još jedan iskusan muzičar Dejan Škopelja.

Razni izvođači //  „Nema ljubavi bez patnje i bola“

KBO!, Obojeni program, Imperium Of Jazz, Overdose, Dža ili bu, Rambo Amadeus, Agent 86, Kazna za uši, Atheist Rap, Boye i Klinički mrtav su bendovi koji su nastupali u bašti Klubu studenata tehnike (KST) tokom 1992. godine i svoje snimke ustupili za objavljivanje kompilacije koju je na vinilu objavila kuća Take It Or Leave It Records.

*Kada već pričamo o live izdanjima značajno je napomenuti da je 1993. grupa Black Out takođe za Take It Or Leave It Records objavila koncertnu kasetu sa snimcima koncerata na Akamediji 1991. i KST-u 1992. Te godine je i dalje veoma aktivni bečejski pop bend Eva Braun objavio živi album „Unplugged 16.04.1993.