Da li imate preko 18 godina?

Nemanja Milenković: So na ranu / Nepoznati

Samostalna izložba Nemanje Milenkovića biće otvorena od 1. do 14. oktobra 2018. u Gradskoj galeriji KC Grada, a tim povodom smo razgovarali sa njim.

Prvog oktobra od 20 časova u Gradskoj galeriji KC Grada otvara se samostalna izložba novosadskog mladog umetnika, Nemanje Milenkovića. Drugi solo nastup u Beogradu pod nazivom So na ranu / Nepoznati predstavlja prekretnicu u Milenkovićevom radu što zbog prikazivanja crteža monumentalnih formata, što zbog prelaska u druge medije. Sa Milenkovićem sam razgovarao o njegovim umetničkim istraživanjima, umetničkim navikama, planiranju i spontanosti kao i njegovom viđenju umetničke scene u zemlji. Otkrio mi je i zbog čega se odlučio da prekine porodičnu tradiciju, ali i kako koristi nasleđene predmete koji su iz nje proistekli, te da ga sve više zanima multimedija iako se odlično izražava u crtežu monumentalnih formata i akvarelu.

Završavaš Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, ali već imaš iskristalisani umetnički rukopis kao i tematiku, svoju umetnost baziraš na istraživanju kompleksnih odnosa čoveka i životinje u savremenom društvu. Interesuje me kako je došlo do tog istraživanja i šta mu je prethodilo?

Istraživanju tog odnosa u mom radu prethodilo je dugogodišnje istraživanje pozicije životinje u savremenim industrijama čije produkte svakodnevno konzumiramo. Potpuno slučajno sam na internetu naleteo na predavanje jednog od najpoznatijih aktivista za životinjska prava, Garija Jourofskog, preko kojeg sam došao do dokumentarnog filma „Earthlings“, pod čijim sam uticajima ozbiljno počeo da preispitujem neke svoje navike u koje ranije nisam sumnjao. Nakon slojevitog informisanja i sticanja ličnog stava povodom tog odnosa, svoje utiske sam krenuo da prevodim u likovni jezik.

Rezultate svog istraživanja prikazaćeš na izložbi, međutim postavka će obuhvatiti najrecentnije stvaralaštvo jedne od tvojih serija, Nepoznati. Reci mi zbog čega si odabrao ovu seriju za Gradsku galeriju, jer u svom opusu paralelno razvijaš njih nekoliko.

Odabir da tom serijom konkurišem za Gradsku galeriju je potpuno logičan sled mog načina rada. Svaku seriju započinjem izražavanjem u tradiocionalnom mediju, najčešće u crtežu, jer ga smatram najplodnijim za kreiranjem novih ideja povodom te serije koje mogu kasnije biti realizovane u savremenijim likovnim medijima. Postavka, koju će publika moću da vidi početkom oktobra u Gradskoj galeriji, predstavlja vrhunac mog istraživanja u mediju crteža unutar koncepta serije „Nepoznati“, ali takodje izlaganjem svoje prve instalacije stvaram nove načine putem kojih prenosim svoju doživalj i postavjam pitanja.

Izražavaš se u medijima crteža i akvarela, da li oni imaju neku formalnu simboliku? Na koji način datoj kompoziciji određuješ medijum, da li se to dešava instinktivno ili planiraš unapred šta će biti realizovano kao akvarel a šta kao crtež?

Kao što sam već napomenuo, potpuno mi je prirodno da svako istraživanje unutar nekog koncepta započinjem izražavanjem putem tradicionalnih medija, a u mom slučaju kroz crtež i akvarel. U početku je bilo veoma isplanirano i striktno kojim ću medijem i kojom tehnikom da realizujem neki rad, medjutim, vremenom sam se više oslanjao na intuiciju i krenuo sam više instiktivno da reagujem.

Postavka će sadržati crteže monumentalnih formata. Da li oni za tebe imaju neko posebno značenje s obzirom na tvoju sklonost ka detaljnom prikazivanju teksture koju neguješ na crtežima?

Definitivno imaju posebno značenje jer su prvi crteži velikog formata, te su bili veliki izazov da istražim kako da stvorim najprirodniju vezu izmedju tehnike, formata i ideje. Uzevši u obzir da su upravo oni prvenci, imam ogroman zadatak ispred sebe a to je da svoje buduće ideje na što bolji način realizujem na monumentalnom nivou.

Za seriju Nepoznati jelen je odabran kao simbol svih životinja žrtvovanih zarad trofeja lova, ali nam prikazuješ i trofej, inkorporiran u instalaciju So na ranu, koja će zaokružiti postavku u Gradskoj galeriji. Kako je nastala ideja za ovu instalaciju, da li ona označava kraj serije i zatvara puni krug istraživanja tradicije lova ili uvodi u nove etape multimedijalnog izražavanja?

Do ideje da iskoristim upravo taj „trofej“, rogove jelena, koji izostaju u crtežima, došao sam osvrćući se oko svog prostora i upoznajući se sa nasledjem unutar svoje familije sa očeve strane. Svi muški članovi rekreativno su se bavili lovom, dok smo brat i ja prvi koji smo tu tradiciju prekinuli. Davanjem druge funkcije tim „trofejima“ i stavljajući ih u nove kontekste, iskazujem svoj bunt prema tom familijarnom običaju i tim postupkom sam definitivno otvorio nove mogućnosti unutar svog polja istraživanja i izražavanja.

Kad smo kod novih etapa, da li već planiraš neke novine u stvaralaštvu? Nove serije ili nove medijume izražavanja?

Veoma mi je interesantno što svojim serijama ne stavljam još uvek definitivnu tačku, upravo zbog toga što sada više postupam instiktivno. Posmatram kako mi se ideje fluidno beleže i grade se osnove za novu seriju. Zanimaju me više performans i instalacija, te će mi naredni period biti prilika da ponovo preispitam neke ranije ideje i posmatram ih iz drugih uglova.

Koliko pratiš kolege na umetničkoj sceni u Beogradu i da li su tendencije slične kao u Novom Sadu? Šta tu po tebi nedostaje ako išta, koje su sličnosti, a šta se razlikuje?

Pratim rad kolega u Beogradu i ono što mogu da navedem kao najbitniju razliku u odnosu na kolege iz Novog Sada je to što su više otvoreniji za formiranje nekih grupacija unutar kojih funkcionišu. Originalnosti ne manjka sa obe strane, ali bih lično voleo da su kolege iz Novog Sada više otvorenije za sličnij vid saradnje i da su generalno više aktivniji van svog sigurnog okruženja.

Idejna koncepcija serije “Nepoznati”

Jelen je životinja koja je starosedeoc na skoro svim kontinentima, te je važan deo ekosistema i ima važnu ulogu u životu čoveka od najstarijih pećinskih postojbina pa do današnjih, savremenih načina življenja. Odrubljivanje glave predstavlja postupak kojim se živom stvorenju odvaja glava od tela. Serija “Nepoznati” u fokusu sadrži motiv snažne simbolike i naglašenog konteksta, obezglavljenog jelena. Vremenom, jelen postaje deo gradivnog materijala ljudskog kulturološkog nasledja i stiče svoju poziciju u tradicionalnim i religijskim segmentima čovekovog života. Činom odrubljivanja nastaje dualitet simbola posmatrajući ovu životinju imenovanom „gospodarem šume“ u brojnim kulturama, kao i u njenoj prezentacionoj ulozi kolektivnih životinjskih žrtava u savremenom običaju lova.  Pozicioniranjem obezglavljenog jelena u nedefinisan prostor, belu prazninu, izmešta se generalna posmatračeva percepcija ove životinje i stavlja se akcenat na stanje beživotnosti. Konkretna fizička deformacija dovodi u pitanje pojmove pojedinačnog i kolektivnog identiteta, te takodje otvara prostore u ispitivanju sopstvenih stavova u etičkom i moralnom vidu ove prakse.

Istraživanjem odnosa ljudi i životinja u savremenom društvu, odlučno prenosim svoj doživljaj koristeći se različitim vizuelnim medijima u svom radu, kojima iznosim svoj aktivistički stav. Izmeštanje iz zone komfora, preispitivanje i reorganizovanje životnih navika posmatrača mog rada predstavljaju osnovne namere. U sredinama gde je društvo posredstvom tradicije izgradilo svoju kulturu življenja gde se većina vodi parolom „na tudj račun“, poentira se momenat prebacivanja odgovornosti i traženja oslonca u drugima. “Nepoznati” predstavljaju upravo to-oni su simboli sveokupnih nevinih žrtava tradicije, koja u svojoj osnovi ima oduzimanje tudjeg života posredstvom sile. Da li je to neophodno, ili je legitimno opravdati ga karakterisanjem kao „strast“ ili „sport“, pitanje je na koje serija radova Nepoznati pokušava da ponudi odgovor. 

Izložba Nemanje Milenkovića biće otvorena od 1. do 14. oktobra 2018. u Gradskoj galeriji KC Grada, Radno vreme galerije je svakog dana od 14h do 20h. 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: