Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #73: Fuck off Jelene Janković

O životnoj igri prkosa kroz srednji prst treće štafete 11. ciklusa pogledajte ispod!

Autor:

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom se petlja prekida, i dodeljujemo je nekom novom. Treća predaja štafete jedanaestog ciklusa dogodila se izmedju Milutina Z Markovića i Jelene Janković.

Na slici Jelena, ph. Vladimir Končar.

Ko si ti?

Na to pitanje još uvek ne znam tačan odgovor.
Formalno sam Jelena Janković, biće koje voli da stvara i pleše.
Često zvana kao kraljica. Krunu nemam, ali hrabrost imam i uvek u tom sklopu nešto krene po zlu.

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Na fotografijama su kolege, prijatelji, poznanici, svi oni koji žele da pošalju poruku slobode. Maske različitih kreacija služe da poruku ne poistovećujemo sa identitetom osobe na fotografiji, već poruka može slobodno da kruži kroz sve nas.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Projekat je još u procesu, novi portreti se rađaju, a postojeći su kreirani u Beogradu, Zagrebu i na planini Velebit.

Kada se to dešavalo?

Prvi portret je nastao 26. decembra 2019. i dan danas traje. To je portret sa belim vukom koji fura tetevože.

Čime si fotografisala?

Sony rx100III, Sony alpha 7 IV, Olympus mju 2

Zašto si odlučila to da fotografišeš?

Došla sam do zasićenja zbog rokova, količine putovanja i posla. Shvatila sam da sam zaboravila da se igram. Odlučila sam da uzmem aparat, pauziram sve, izađem i uradim nešto što se meni radi, bez objašnjavanje svrhe, gde ću to izlagati, kome ću prodati, kakav je koncept. Ovo je projekat gde sam pustila svoju pesmu i počela da plešem, za svoju dušu ne mareći što će drugi ljudi gledati i pitati se šta ja to radim. Radim šta mi se radi i oslobađrm sebe, a ujedno i druge.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Kroz život nas uvlače sve više i više stvari – život ne bi trebao da se svodi na više i na reč moraš da bi dostigao to više – već da bude naša životna igra prkosa i borba za dobro, za ono šta je nama važno. Borba protiv svega što nam se nameća. Da kažemo FUCK OFF prvenstveno kao prekratnica u nama samima i da živimo slobodnije, protiv svih kulturnih i moralnih otrova koji nam se svakodnevno nameću.

Kako si zadovoljan ishodom?

Zadovoljna sam osećajem kojim imam dok ovaj projekat radim. Nema očekivanja, panike, stresa, samo uživanje, stvaranje i onaj duboki osećaj iznutra da je za mene FUCK OFF stav 50% zdravlja i zato uživam dok sve ovo radim.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Jelene Janković. Njen Instagram zapratite ovde. Njene radove pogledajte ovde. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte kome je Jelena predala štafetu!

Lajkuj:

Komentari:

  1. Marta says:

    Koliko je lepa zena.

Ostavite komentar:

Slični članci: