Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #54 Denisa Butorca: Tri moja brata

Peta predaja štafete u osmom ciklusu odvela nas je na intimno porodično putovanje u Hrvatsku!

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom se petlja prekida, i dodeljujemo je nekom novom. Osmi ciklus foto-štafete nastavlja se sa Denisem Butorcem koji je štafetu dobio od Lorne Kijurko. Pogledajte njegovu priču!

Na slici Denis, ph. Isabella Bubola

Ko si ti?

Budući da je ovo najteže pitanje, dajem najjednostavniji odgovor: Ja sam Denis.

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Na fotografijama su moja tri mlađa brata, poneka situacija koja me na njih asocirala i jedan autoportret.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Pretežito u Ilači, malom mjestu u kojem sam odrastao, a u koje se rijetko vraćam u zadnje vrijeme.

Kada se to dešavalo?

Događa se još uvijek i idealno će se događati do kraja mog života ili dok ne odlučim da je dosta. Počelo je 2015. kada sam na fakultetu dobio jedan od zadataka za ispit „obiteljska fotografija“.

Čime si fotografisao?

DSLR-om, Nikonom D800 i D810, od objektiva je to u 99% slučajeva 50mm. Razmišljam da počnem snimati na film nekim analognim „idiotom“.

Zašto si odlučio to da fotografišeš?

Prvenstveno da bih prošao ispit i godinu. Bilo mi je nezamislivo snimati članove svoje obitelji do tada.

Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Ovdje ću kopirati nešto što bismo mogli zvati „izjavom o radu“ a ide ovako: „Kao najstarijem djetetu u obitelji, albumi su prepuni osobnih fotografija. Zabilježeni su gotovo svi bitniji trenuci odrastanja: prvi koraci, prvi dan škole, svaki rođendan… Već rođenjem prvog mlađeg brata, roditeljska strast za obilježavanjem skoro svakog trenutka polako opada. Kako fotografiranja postaju sve rjeđa, rođenjem najmlađeg djeteta gotovo potpuno prestaju. Svjestan važnosti obiteljskog albuma, odlučujem započeti dugogodišnju seriju fotografija u kojoj mi nije cilj samo „spašavanje“ obiteljskog arhiva, već želja za dokumentiranjem života tri mlađa brata i njihovog odrastanja zarobljenog u ruralnoj sredini istočne Hrvatske. Međusobnom nerazumijevanju, osim razlike u godinama, interesima i stavovima, dodatno pridonosi činjenica da sam zbog studija u drugom gradu prilično rano napustio mjesto življenja, ali i osvijestio vlastiti identitet koji me je oduvijek razlikovao od njih.“

Kako si zadovoljan ishodom?

Skoro pa nisam uopće. Opterećuje me to što premalo snimam i još uvijek nastojim shvatiti što želim od rada, trebam li snimati i sebe, trebam li koristiti arhivski materijal… Previše toga.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Denisa Butorca. Pogledajte Denisov sajt ovde. Zapratite ga na Instagramu ovde. Na istom mestu za dve nedelje vidite kome je predao štafetu!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: