Da li imate preko 18 godina?

Kalemegdansko igralište

Brda na brdu! Ove nedelje u rubrici Arhitektura predstavljamo Kalemegdansko igralište mladog arhitektonskog studija Mada.

0
2

Olga Lazarević, Milan Dragić, Stefan Stojanović, Nikola Andonov i Aleksandar Ristović su ekipa arhitekata koji stoje iza imena MADA Architecture i koji od 2012. godine rade na različitim projektima u svim oblicima i razmerama, lokalno i globalno.

Njihov projekat koji ćemo danas predstaviti nalazi se na Kalemegdanu. U pitanju je dečje igralište isprojektovano da zameni staro, koje je zatečeno u devastiranom stanju. Pored nepouzdanosti i zastarelosti na koje su arhitekti naišli na lokaciji, ipak se javio dašak nostalgije koja je obavijala prostor.

000068

Sećanje da su se kao deca tu i sami igrali suprotstavilo se nedovoljnoj veličini prostora i mogućnosti da sva deca koja u velikom broju tuda dnevno prolaze mogu da istovremeno budu korisnici. Glavna dvojba je bila da li da se rekonstruiše to što postoji ili da se sve zameni novim rešenjem. Arhitekti su se na kraju ipak složili da promena treba da bude iz korena i tako je krenulo projektovanje.

Projekat igrališta je razultat pažljive analize lokacije, brojnih razgovora sa roditeljima i saradnje sa javnim institucijama. Izgrađeno je na površini od 800 kvadrata, od kojih je 600 određeno za poziciju igrališne opreme za decu.

000061

Ono što igralište čini jedinstvenim u Beogradu su dodata brdašca koje su učinila da tlo celokupnog prostora i samo po sebi postane element igre, podjednako zanimljivo deci kao i neizostavne ljuljaške, klackalice, vrteške, itd. Sigurno i inspirativno, tlo je krajnje user friendly; ublažava padove, udobno je za ležanje i sedenje, a u isto vreme pogodno za trčanje i skakanje.

S druge strane, morfologija novog dizajna je pažljivo uklopljena u postojeće okruženje, poznato brdo gornjeg grada Kalemegdanske tvrđave, u samom srcu Beograda.

Print

Igralište je podeljeno u nevidljive zone u odnosu na starost dece i ovo zoniranje je ispraćeno morfologijom terena. Projektovano je na najvišem nivou EU standarda (en1176).

Foto: Stefan Stojanović @ MADA
Pogledajte i druge MADA projekte ovde.

Lajkuj:

Komentari:

  1. sanja says:

    Funkcionalno igralište i lepa lokacija, nema potrebe za promocijom projekta jer je dizajn vrlo šablonski, ništa originalno, malo moderniji mobilijar i aktuelna tartan podloga – a sve to je kataloška roba, dakle – ni koncepta ni konteksta nema, samim tim ni potrebe da se troše reči na sam “dizajn”

  2. google says:

    @sanja Svaka cast.

Ostavite komentar:

Slični članci: