Da li imate preko 18 godina?

Top lista: gedžeti za odmor

Koje su stvari (šatro) neophodne za kvalitetan odmor?

0
0

Dok je vreme u Srbiji šućmurasto spremate se za konačni odlazak na odmor. Pakovanje osnovih stvari ide po planu, ali nemate mesta za stvari za koje mislite da su vam neophodne. Pogledajte ovu listu gedžeta za odmor i lakše ćete napraviti izbor. Ili teže, ko zna.

Kada se spremate za odmor, ma koliko dugo trajao, koferi su vam uvek premali. Uvek vagate između neophodnog, onoga što biste želeli da ponesete i onoga što ponesete pod pritiskom porodice, partnera ili socijalnih okolnosti tipa „kakvo je mesto/tamo samo možemo sređeni u grad“. U tom kratkotrajnom, ali mučnom paklu odlučivanja koje često dovodi i do svađe sa saputnicima, potreban vam je pravi savet. Pogotovo za ove besmislene stvari, kategoriju nepotrebnih, bez kojih ne možete zamisliti odmor.

Zato, pred kalendarsko finale sezone letnjih odmora, donosimo listu koja vam može pomoći u izboru malih, neophodnih „gedžeta“. Pod znacima navoda jer nemaju veze sa tehnikom. Pre sa jeftinim humorom.

VIŠE OD DVA KUPAĆA KOSTIMA/GAĆA

Teško je pomisliti, ali je često istina – vodimo računa o modi i izgledu i kada smo na odmoru gde bi trebalo biti potpuno opušten. Tako uvek dođemo u iskušenje da ponesemo više od dva kostima (žene) ili kupaćih gaća (muškarci) na odmor. Ipak, ostaje upitno ko bi nas mogao videti na plaži, plažnom baru ili plićaku i to svakog dana odmora pa je neophodno da ostavimo utisak.

Ovi gedžeti vam neće zauzeti mnogo mesta u koferu, a rezultat bi mogao biti veoma prijatan: od letnje avanture preko samopouzdanosti koje donosi stilska promenljivost ili pohotni pogledi na plaži, pa do ličnog užitka stvorenog svakodnevnom promenom kostima. Vredi cimanja, a možda i svađe sa partnerom.

STARI SUNCOBRAN

Ako krenete put Grčke ili Crne Gore poznato vam je da braća i nekadašnje drugo oko u glavi kidaju sa cenom tzv. „plažnog mobilijara“. Zato ćete, kao pravi čergar, sračunati koliko vam para ode na suncobran i ležaljku i, ukoliko niste puni kao brod, doći na ingeniozno nepraktičnu ideju da ponesete razdrndani suncobran.

Ovaj gedžet ulazi u prtljag samo ako putujete autom na more, ali i u tom slučaju obezbeđuje gotovo sigurnu svađu sa članovima porodice, partnerkom i zakupcem plažnog dobra kome se pojavite sa istim i pokvarite mu idilu otimanja love iznajmljivanjem suncobrana, često u veoma sličnom stanju kao vaš s kojim ste prešišali hiljade i hiljade kilometara.  U svakom slučaju, ovaj gedžet će vas izložiti velikom blamu i verovatnoj svađi s najbližima, ali i ozbiljnoj uštedi. Izbor je samo vaš.

KOMPJUTER/TABLET NAFILOVAN NEPOGLEDANIM FILMOVIMA ILI SERIJAMA

Umesto ovog naslova može da ide i: „filmovima pogledanim do pola“, ali poetna je ista. Sem što je lap top težak kao đavo (tablet nije, ali mora biti Android jerbo se na njega mogu spakovati filmovi u svim mogućim formatima) ovaj (prvi pravcati) gedžet omogućava mirne večeri (u društvu čaše vina ili piva) uz piratske kinematografske sadržaje.

Naravno, kompjuter na moru vas odmah stavlja u iskušenje da punite mozak na odmoru nepotrebnim informacijama iz domovine ili da blejite na društvenim mrežema gubeći vreme u dopisivanju, ali to ćete zasigurno raditi i sa svojim pametnim telefonom. Takođe, večernje romantične šetnje ili uživanje u (preskupim) restoranima menjate za „bindžovanje“ uz nepogledane bisere Netfliksa gde opet dolazimo do čarobne reči „ušteda“ ali i neprijatnog, kolokvijalnog glagola „blamiranje“.

Teško je dati dobar savet. Ako ste pravi filmofil ponesite kompjuter i postignite osećaj samozadovoljenja (prvenstveno se ne misli na pornografski deo vašeg hard diska) pogledanim. Ako ipak želite da se odmorite od gradske svakodnevice ne nosite nikakve tehničke sprave i prepustite se, potpuno, prirodi i odmoru. Izbor je, opet, samo vaš.

BILO ŠTA VEZANO ZA POSAO

Ovo je gotovo neuhvatljiva kategorija jer vam posao može biti mobilan i vezan za kompjuter ili vezan za gomilu papira ili ste, na primer, veterinar koji je greškom napomenuo pacijentima da je uvek dostupan pa vas zovu i u 2 ujutro u panici zbog neredovne stolice svog ljubimca. Šta god da je u pitanju, svi znamo koliko je teško zadržati posao u današnjoj Srbiji i većina nas je (sem srećnika sa dobrim državnim uhlebljenjem) pod konstantnim pritiskom. A to veoma dobro znaju da koriste i poslodavci pa nas obasipaju problemima i kada odemo da iskoristimo krvavo zarađenih dve nedelje odmora.

Ma koliko vam ovaj „gedžet“ bio nephodan probajte da ga izostavite iz kofera. Odmor brzo prođe, potrebno je godinu da za drugi, a posao može preživeti bez vas desetak dana. U najgorem slučaju, ako vas ne ostave na miru bar te dve radne nedelje možete slobodni tražiti drugi jer sigruno nije vredan tolikog stresiranja.

KNJIGA KOJU ČITATE NEKOLIKO GODINA

Kao i sa filmovima i ovde se može uvesti kategorija „do pola pročitane knjige“. Svetska istraživanja kažu da najviše slobodnog vremena na odmoru provedemo čitajući. A takođe ste sigurno videli gomilu motivacionih video klipova koji izdvajaju najuspešnije svetske lidere koji čitaju preko 30 knjiga godišnje.

Ako ste jedan od gorepomenutih onda vam ovaj gedžet nije potreban na odmoru. Ili ako ste pisac pa vam je knjiga i čitanja preko glave. Ali ukoliko niste čitali dovoljno ove godine knjiga je nezaobilazna na odmoru. Odnosno neophodna. Em će vam skratiti vreme na plaži između plivanja em ćete blejanje na istoj podići na najlepši i najsvrsishodniji nivo. Ako postoji gedžet s ove liste koji je nephodan to je knjiga za odmor. I potrudite se da ga ponesete.

ALAT ZA PROMENU GUME, REZERVNA GUMA I OSIGURANJE

Ovo mesto je posvećemo onima koji idu na odmor autom – svašta se može desiti usput a šlepovanja, zamene, majstori koštaju boga oca u primorskim i turističkim mestima.

Na ova dva dražesna mehanička gedžeta – ukoliko ih već nemate u autu – možete slobodno dodati i „kasko“ osiguranje koje većina Srba, prevejanih i savršenih vozača, vidi kao dodatni trošak na svom putu ka morskim destinacijama. „Kasko“ vas isto može lišiti gomile problema na putu, pogotovo ako se nešto nepredviđeno desi, i pomoći vam da brzo rešite problem. Ako vam to i ne uspe bar nećete morati da potrošite gomilu novca za opravke pri povratku nazad. Kada smo kod osiguranja obavezno nabavite zdravstveno. E tu brigu će vaša porodica i oni s kojima idete na more znati višestruko da cene.

Bavljenje automobilom i bezbednošću istog izaziva ili oduševljenje ili prezir kod najbližih pošto gubite vreme s tim umesto da se bavite pametnijim stvarima, kao što je gedžet sa sledećeg mesta, ali budite nepokolebljivi kada je ovo u pitanju. Nema odustajanja od bezbednosti i sigurnosti. Uostalom, ako se nešto desi postajete heroj u njihovim očima, a to nema cenu.

VELIKI DUŠEK ZA NADUVANJE U OBLIKU ŽIVOTINJE

Ružičasti flamingos, jednorog, kolač, jabuka, torta.. .sigurno ste videli bar jedan od ogromnih dušeka za naduvavanje u različitim, manje ili više, bizarnim oblicima. Takođe ste, verovatno, videli devojke izazovnog izgleda da jašu iste na odmorima i taj čudni trend nas zapljuse na svim društvenim mrežama tokom odmora.

Bilo da vas ubeđuju deca ili devojka zavisna od Instagram trendova nošenje dušeka koji zauzima mesto u dragocenom prtljagu često može biti izvor abnormalnih svađa i sukoba. Vi ćete biti uporni u mišljenju da je ovaj gedžet besmislen, vaša deca ili partnerka da joj je neophodan. Glavno pitanje je: „Šta je istina?“ i da li se odmor može izvesti bez ogromnog flamingosa čija će jedina uloga biti neizostavni element na desetinama slika spremnih za društvene mreže.

Ako nas pitate – ovo je besmisleni gedžet i možete se sasvim lepo odmoriti i bez njega. No verovatno ćete podleći pritisku i želji najbližih i kupiti dušek u jednom od velikih marketa kako ga ne biste kupovali na moru gde je basnoslovno skup. Sve u svemu, srećno u izbegavanju.

MORNARSKA MAJICA

Većina kontinentalaca, kada ode  na odmor na more, misli da će se najlakše uklopiti u atmosferu ako obuče neprevaziđeni letnji modni element i dugo godina omiljenu temu jednog od najvećih dizajnera današnjice, Žan Pol Gotjea.

Stvarno, sam čin oblačenja majice na pruge nekako uvodi u mediteranski svet, ma koliko izgledalo (i bilo) idiotski. Kada se prošetate rivom obučeni kao junak iz Hemingvejeve pripovetke ili Sabatovog dela shvatićete da ste došli na odmor. Naravno, u očima lokalaca izgledaćete kao još jedan turista kreten koji misli da se postaje primorac nošenjem majice, ali taj osećaj, za vas kontinentalca koji ima arteficijelnu sliku o primorju, ovaj potez je zlata vredan.

Imajte u vidu da se ovaj gedžet samo odnosi na one koji žele potpuno uživljavanje u morski odmor i koji baš nemaju ideju o posebnom stajlingu za more, ali ova majica zadovoljava bar minimum odevnog standarda. Bolje je ponesite nego da je nemate.

GOMILA BESPOTREBNIH IGRAČAKA

Ovo je mesto posvećeno porodicama sa decom. Krećete na put, date vašoj deci da se sama spakuju očekujući da ih tim potezom učite odgovornosti i samostalnosti. Dok se okrenete, spakovali su bar tri torbe i 5 kesa apsolutno nepotrebnih igračaka koje će im, verovatno držati pažnju čitavih 2 minuta na moru, a i u apartmanu pošto ćete sigurno biti u iskušenju kupovine nekog od besmislenih suvenira koji se prodaju svuda okolo i na samoj obali.

Verovatno ćete početi da se ubeđujete kako im 3 dinosaurusa, 15 lutaka, 25 automobilčića i 8 komada automatskog i hladnog plastičnog oružja kao i bar 6 plišanih životinja nisu uopšte neophodne, ali plač i histerija kako neće moći da žive bez tog dovode vas u iskušenje da, zbog količine, bespotrebne igračke postanu jedini gedžet koji nosite na odmor.

Kako se izboriti sa ovim? Veoma teško pitanje. Možete probati razumnim razgovorom koji će se verovatno završiti neuspešno. Ili strogom roditeljskom zabranom koja će se verovatno završiti dečijom tugom i lošim raspoloženjem pred put.

Zvuči otrcano, ali probajte naći sredinu – da deci ne uskratite igračke, a da opet ne napravite pakao sebi od puta. Objasnite, iz dečije perspektive, da im neke stvari stvarno nisu neophodne. Slušajte i pratite ih, utvrdite koje igračke su im stvarno omiljene. Time ćete ih bolje razumeti, a verovatno probuditi i dete u sebi, a to vam je neophodno pred odlazak na zasluženi odmor.

DOBRO RASPOLOŽENJE

Ovaj gedžet je zlata vredan, esencijalan je za dobar provod i neophodan za mir vaših najdražih i vas samih. Odmor je vreme kada ćete ne samo predahnuti i promeniti sredinu već i razmisliti o životu, možda doneti ključne odluke za budućnost ili doživeti nešto što će vam promeniti život u potpunosti.

Zato ne razmišljajte o stvarima, vremenu, novcu, poslu niti o nekim ultra specijalnim gedžetima. Razmišljate o sebi, najdražima, o svom vremenu i probajte da ga iskoristite na najbolji mogući način.. Uživajte u svakom trenutku odmora koji ćete provesti potpuno relaksirani. Vredeće više od bilo koje stvari ili kofera koji ste poneli. A upravo to vreme i vaš sopstveni boljitak ima neprocenjivu vrednost.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: