Da li imate preko 18 godina?

Istraži Srbiju: lokacije za majske praznike

Autor:

Ovo je godina kada kalendar posloži stvari tako da spajanjem praznika dobijemo jedan mini odmor. Uskrs ove 2024. po julijanskom kalendaru “pada” kasnije, spaja se sa prvomajskim praznicima, tako da imate nekoliko dana da uživate. Ukoliko ste spremni da odvojite nešto novca i da to vreme provedete istražujući Srbiju ovo su naši predlozi za mini odmor.

Subotica i Palić

Mnogi smatraju da je Subotica najlepši grad u Srbiji. Smeštena na krajnjem severu zemlje ovaj grad karakterišu kulturno nasleđe, bogato ukrašene građevine, multikulturalni duh i evropski šarm. Ono što je preporuka je pešačka tura u organizaciji lokalne turističke organizacije tokom koje ćete, uz stručnog vodiča, obići Franjevačku crkvu Svetog Mihovila, Gradsku kuću, Palatu Mikše Demetera, Sinagogu, Gimnaziju, Baziliku Svete Terezije Avilske, Gradski trg, Narodno pozorište, Rajhlovu palatu i pravoslavni hram Svetog Vaznesenja.

Gastronomija Subotice i njene okoline poznata je šarolikosti ukusa, koji su nastali kao mešavina različitih kultura i običaja na ovim prostorima. I naravno, ovo je čuveni vinarski kraj tako da iskoristite priliku da posetite lokalne vinarije i vinoteke.

Na osam kilometara od Subotice nalazi se Palić i jedno od najstarijih kupališta u zemlji, uređeno još 1912. godine kada su ovde podignuti Vodotoranj, Velika terasa, Muzički paviljon, Ženski štrand, gostionica, kafana… Ovde možete uživati u zracima prolećnog sunca, obilasku divnog Velikog parka i Zoo vrta.

Belocrkvanska jezera 

Ova grupa jezera nalazi se u Banatu, u blizini Bele Crkve, i nastala su eksploatacijom šljunka koja je na ovom prostiru počela početkom 20 veka. Najpoznatije su Glavno ili Gradsko jezero i Vračevgajsko. Glavno jezero ima veliku uređenu plažu, koja je jednim delom i betonirana, a u njegovoj blizini su brojna igrališta, kafići i restorani. Vračevgajsko jezero ima šljunkovitu plažu i preporuka je da uživate u vožnji čamca ili pedaline.

Tu su Šaransko jezero, Šljunkara, Novo jezero i Malo jezero, čiji turistički potencijali nisu razvijeni, tako da su ona za one koji imaju malo više avanturističkog duha. Ove lokacije su idealne i ako ste ljubitelji kampovanja.

Jezero Borkovac

Na Fruškoj Gori postoji 13 planski izgrađenih akumulacionih jezera za potrebe navodnjavanja i sprečavanja plavljenja obradivih površina. Jedno od najlepših i najpopularnijih je Borkovačko jezero na južnim padinama ove planine, u neposrednoj blizini Rume.

Jezero je značajna turistička destinacija, posebno popularna kod ljubitelja ribolova, jer je bogato brojnim vrstama ribe. Jezero ima uređenu plažu sa tuševima i pratećim sadržaje, kao i Akva-kamp koji čine četiri kućice smeštene na baržama. Svaka kućica ima nekoliko ležajeva, prostrane terase ukrašene cvećem i sopstveni čamac kojim se gosti prevoze do obale.

Stolovi

Krda divljih konja i misteriozna tvrđava Maglič privlače posetioce da posete planinu Stolovima koja je smeštena jugozapadno od Kraljeva,i zmeđu dolina reka Ibar, Ribnice i Brezanske reke koje ovu planinu odvajaju od susednih. Idealna je za aktivni odmor, posebno za planinarsku turu i osvajanje vrha Usovica. Planina je gotovo ogoljena, ima jako malo bukove i hrastove šume, kao i četinara sađenih u neposrednoj prošlosti. Pretpostavlja se da su šume posečene još u srednjem veku, kada je izgrađena i misteriozna tvrđava Maglič.

Stolovi nemaju razvijeni seoski turizam, tako da ukoliko želite da provedete koji dan u ovom kraju preporuka je da smeštaj pronađete u Kraljevu, Mataruškoj ili Bogutovačkoj banji. Takođe posetite manastire Studenica i Žiča.

Rtanj

Idealna destinacija ukoliko se tek upoznajete sa svetom planinarenja, Rtanj je planina poznata po vrhu Šiljak, koji ima pravilni piramidalni oblik. Planina je poznata po čuvenom čaju, oduvek je privlačila brojne mistike, ali i brojne ljubitelje prirode koji su želeli da istražuju njene lepote i blagodeti. Ukupna dužina glavne staze do vrha Šiljak iznosi oko 15 kilometara i predstavlja jednu od omiljenih destinacija za osvajanje, kako među aktivnim planinarima, tako i među amaterima i onima koji se tek upoznaju sa „osvajanjem“ planina.

Ukoliko imate nekoliko dana odmora preporuka je da posetu Rtnju spojite sa boravkom u Sokobanji gde možete pronađi dobar smeštaj i napuniti baterije ili na Bovanskom jezeru koje se nalazi u ovom delu Srbije.

Veliko Gradište

Na samoj obali Dunava, na ulasku u Đedrapsku klisuru, u podnožju Karpata, nalazi se ovaj simpatičan gradić koji može biti idealna baza za obilazak ovog dela Srbije i za jedan miran odmor u trajanju od nekoliko dana.  Na samo tri kilometra od centra ovog gradića nalazi se Srebrno jezero, jedno od najlepših i infrastrukturno najopremljenijih u Srbiji, tako da do ovog jezera možete ići lagano biciklom.

Takođe možete obići i drevni grad Ram, manastir Nimnik ili Narodni muzej koji slikovito govori o životu na ovim prostorima. Ili jednostavno uživajte u laganim šetnjama, vožnji bicikla i ili zavaljeni u ležaljci pored Dunava uz neku dobru knjigu.

Zlatar

Sve popularniji poslednjih godina, posebno kod onih ljudi koji su se pomalo zasitili Zlatibora i urbanizma koji je zahvatio ovu planinu. Tako je Zlatar postao popularna destinacija i može biti odličan izbor za kraći odmor ili vikend predah na putu do ili sa crnogorskog primorja. Ovde možete uživati u pešačenju, vožnji bicikla ili krstarenjima Zlatarskim ili Uvačkim jezerom.

Zlatarsko jezero je idealno mesto da uživate u izležavanju ili čitanju knjiga ili da sa ekipom odigrate neku utakmicu odbojke na pesku.

Vlasinsko jezero

Najpoznatiji turistički potencijal jugoistočne Srbije takođe može biti izbor za par dana odmora ili idealna lokacija da malo produžite plandovanje ukoliko se vraćate iz praznične posete Grčkoj ili Severnoj Makedoniji. Ovo drugo po veličini jezero u Srbiji karakteriše zaista divna priroda, a posebna osobenost su njegova ploveća ostrva.

Ipak ovo jezero je za avanturiste. Ovde ne postoje uređene plaže, niti staze za šetanje, ali je idealno za pecaroše i za kupanje. Nalazi se na nadmorskoj visini iznad 1200 metara tako da se dobro pripremite, jer noći znaju da budu sveže.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: