Da li imate preko 18 godina?

Top 10 low cost letova 2024: Destinacije do kojih možete leteti iz regiona

Autor:

Naš region je odlično povezan sa brojnim destinacijama, a i low cost kompanije iz regiona nude vrlo reprezentativan spisak destinacija na koje možete otići na kraći ili duži odmor.

Ukoliko volite da planirate svoj odmor više meseci unapred možete bukirati kartu za recimo Maldive, Madeiru, grčka ostrva ili Španiju, Ujedinje Arapske Emirate, Jermeniju ili Gruziju i uštedeti značajnu količinu novca. Dakle ključna stvar je pravljenje dobrog plana, koji će vam dopuniti budžet za smeštaj ili recimo iznajmljivanje automobila.

Ako vas putuje više, dobra stvar je da podelite prtljag kako biste tu dodatno uštedeli, a ukoliko nađete smeštaj u kojem postoji veš mašina na duži odmor možete i sa manje prtljaga.

Tako da ukoliko imate nešto novca i vremena viška ovo su destinacije koje možete obići ako letite iz Beograda, Niša, Budimpešte ili Temišvara. Imate i sjajne konekcije iz Sarajeva, Tuzle ili Banja Luke. Nekome odgovaraju Priština ili Skopje. Takođe izbor mogu biti Podgorica ili Dubrovnik.

Potrebno je pratiti novosti, jer kompanije često ukidaju i uvode nove letove. Ponekad je to zbog toga što su se neke destinacije pokazale kao nedovoljno isplative, a nekada i avioni odlaze na remont pa se broj linija redukuje.

Beograd – Barselona (Wizzair)

Sagrada Familia, Park Guelj i ulica La Rambla svakako su prve asocijacije na Barselonu (uz stadion Nou kamp ukoliko ste ljubitelj fudbala i simpatizer Barselone). Ali drugi po veličini grad u Španiji nudi mnogo toga – divne kvartove, odlične muzeje, živopisne pijace, predivne parkove, trgove i fontane… Sjajan noćni život. I ne zaboravite da je grad na moru i ima predivne plaže, tako da tokom letnjih meseci može biti odličan izbor za urbani odmor na moru.

Beograd – Lisabon (Wizzair)

Najzapadniji glavni grad Evrope poznat je po gostoljubivosti, noćnom životu i sjajnoj gastronomskoj ponudi uz izvorni fado. Lisabon je i prestonica sa najviše sunčanih dana godišnje, a turiste privlači i bogatom istorijom, povoljnim cenama, a na pola sata vožnje od grada dolazite i do divnih plaža na okeanu. Kaparišite kartu na vreme.

foto: Sarahi Rivera

Beograd – Heraklion, Krit (Wizzair)

Za neke destinacije u Grčkoj više ne morate da jurite čarter letove, već možete da organizujete odmor kako vi želite i da ne zavisite mnogo od turističkih agencije. Tokom sezone (od početka juna do kraja septembra) postoje tri leta nedeljno za Heraklion, najveći grad najvećeg grčkog ostrva. Ovde je, leti naravno pretoplo, ali iskoristite par dana da obiđete grad i ostatke drevnog grada Knososa, a ostatak odmora da što je moguće više obiđete ovo ostrvo i uživate u njegovim plažama.

Niš – Krf (Ryanair)

Od pre nekoliko godina, takođe tokom sezone, dakle od juna do kraja septembra tri puta nedeljno, sa niškog aerodroma možete leteti na Krf. Idealna varijanta je da odmah iznajmite automobil i da napravite mini turu po ostrvu, gde je vidljiva mešavina grčke, venecijanske, francuske i engleske kulture. Uživajte u kosmopolitskom Krfu, predivnim peščanim plažama i neverovatnim pejzažima.

Foto: Bert Bohemian

Niš – Malta (Ryanair)

Postoji nekoliko varijanti kako možete stići do Malte iz regiona, ali naša preporuka, posebno za ljude koji žive u istočnoj i južnoj Srbiji je da iskoriste niški aerodrom. Povoljna klima na Malti idealna je da ovo ostrvo posetite tokom proleća ili jeseni, jer leta znaju da budu baš paklena. Istorija, plaže, noćni život, dobra hrana… sve su to razlozi da posetite Maltu. I uživate u ovom malom arhipelagu u sred Sredozemlja.

Budimpešta – Madeira (Wizzair)

Do ovog arhipelaga u Atlantskom okeanu, koji pripada Portugaliji, ali je bliže Maroku (nekih 500 kilometara od njegovih obala) možete stići direktno iz Budimpešte. Uživajte u Funšalu, administrativnom centru, ali je ostrvo pre svega poznato po vulkanskim plažama, neverovatno lepim i bogatim botaničkim baštama i nekim od zapanjujućih vidikovaca. Uživajte u kombinaciji pravog i aktivnog odmora na ovom arhipelagu.

Budimpešta – Rejkjavik (Wizzair)

Glavni grad Mađarske je i dalje najbliža konekcija ka Islandu. Idealno je da Rejkjavik, najseverniju prestonicu sveta, ali i jedan od najčistijih, najsigurnijih i najzelenijih gradova, posetite između juna i avgusta, jer tada ima najviše sunca, ali su cene jako visoke tako da planirajte puno unapred. Ipak i proleće je dobar period, jer sve do početka aprila postoji šansa da vidite polarnu svetlost, a vodopadi su najmoćniji i najspektakularniji u ovo vreme.

foto: Evelyn Paris

Budimpešta – Dablin (Ryanair)

Obilasci zamaka i muzeja, šetnje gradom, ali i do panoramskih vidikovaca u njegovoj blizni i naravno degustacija viskija i crnog i crvenog piva su svakako na to do listama svakoga ko poseti glavni grad Irske. Dablin možete obići za dva dana, a ostatak odmora iskoristiti za obilazak ostalih delova ove zemlje, u zavisnosti od toga koliko dana odmora ste izdvojili, poput Galveja, Korka ili Kilkenija. Letovi iz Budimpešte ka Dablinu su svakodnevni.

Budimpešta – Faro (Ryanair)

Ovaj grad na samom jugu Portugala odlikuju istorijska mesta, duge peščane plaže i jako dobar noćni život. Stari grad se nalazi odmah do luke, kaldrmisanih ulica, sa kućama iz 18. veka karakteristične lokalne arhitekture kojom dominira mavarski uticaj. Tu su i katedrale, crkve i muzeji. Svakao je ono što privlači ljude predivna nekoliko kilometara dugačka Praia de Faro gde se možete kupati i sunčati. Grad ima nekoliko sjajnih restorana, kao i bogat izbor kafića i klubova ukoliko poželite da odete u noćni provod.

Temišvar – Madrid (Wizzair)

Najveći grad Banata je idealan izbor ukoliko ste poželeli da deo svog odmora provedete u prestonici Španije. Ovaj grad je idealan spoj tradicije i modernizma. Monumentalne građevine, prostrani trgovi i idilični parkovi će vas odmah privući. Neizostavno je obići Kraljevsku palatu, muzej Prado i ali i Trg Sunca (Puerta del Sol), uživati u vinima i hrani (Španci su poznati po kasnim večerama) i ludom noćnom životu. Izbegavajte letnje mesece, jer znaju da budu pakleni u španskoj prestonici.


Izbor iz Budimpešte je još bolji jer Vizzairom možete leteti u Kutaisi, Aman, Jevervan, Baku, Palma de Majorku, Tenerife, Siciliju, Sardiniju, brojna grčka ostrva… Za one koji bi da bukiraju iz Temišvara tu su opcije letova ka Veneciji, Bariju ili Bolonji, a pored Madrida Wizzair leti i za Barselonu i Valensiju.

Niš je dobra opcija ukoliko Wizzairom letite u Nemačku (Memingem), ali i na tromeđu Nemačke, Francuske i Švajcarske (Frajburg – Miluz – Bazel). Takođe Ryanair ima letove ka Stokholmu i Beču.

I Ryanair iz Budimpešte ima brojne opcije letova ka Grčkoj, Španiji, Velikoj Britaniji ili Italiji. A možda je nekome ko putuje ka London bliža opcija Osijek nego neki drugi gradovi iz regiona. Podgoroca preko Ryanaira ima sjajne konekcije za poljske gradove Gdanjsk, Krakov i Vroclav, a odavde možete leteti za London ili Mančester.

foto: Leonardo Urselli

*naslovna fotografija: Felipe Castilla

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: