Da li imate preko 18 godina?

Idealna aplikacija za 48 sati

Kako je 12 timova odgovorilo na temu "Digitalizacija plastike" na FinTeck hakatonu koji je proteklog vikenda održan u Beogradu.

Da li možete da zamislite da benzin na pumpi platite pomoću softvera koji vam očita registarsku tablicu i skine novac sa računa? Ili da imate token kojim možete plaćati kada vam kartici nije pri ruci. Kako vam zvuči ideja da sa prijateljima delite aplikaciju koja vam omogućava da uštedite novac za more, odlazak na festival ili da lakše platite račun u baru.

Ovo su samo neke od ideja koje smo čuli na FinTech hakatonu koji je proteklog vikenda održan u ICT Hub-u u Beogradu. Tema je bila „Digitalizacija plastike“, a ideja organizatora, Societe Generale Srbija (danas OTP banka Srbije) i Mastercard-a, bila je da inspiriše učesnike da eksperimentišu sa razvojem rešenja u oblasti finansijskih tehnologija. Tragalo se za rešenjima koja će pomoći razvoju bezgotovinskog društva i pojednostavili plaćanja uz pomoć korišćenja mobilnih tehnologija ili biometrijske identifikacije.

Za nagradni fond od 5.000 evra takmičilo se 12 timova. Ekipe su bile šarolike – neke su činili iskusni programeri koji već imaju iskustvo u IT kompanijama, ili su pokrenuli startapove. Bilo je i studenstkih ekipa, a dve su činili srednjoškolci. Bilo je timova isključivo sastavljenih od programera, ali i onih u kojima su ideju razvijali i dizajneri, stručnjaci za marketing ili ekonomisti.

Cilj je bio jednostavan. Za dva dana kreirati prototip aplikacije. Zvuči jednostavno, ali nije. Timovi su imali pomoć mentora koji su im pomagali kako bi došli do najboljeg mogućeg rešenja. Takođe njihov zadatak je bio da posle 24 sata pregledaju kod za programiranje, uvere se da je originalan i da nije kopiran, ali i da daju savet kako da se u preostalih 24 sata unapredi softversko rešenje.

Ključni parametri su bili da timovi pokažu da imaju odličnu i inovativnu biznis ideju i da su odlučni da odgovore na izazov.

Tema je još izazovnija kada imamo u vidu statistiku u Srbiji. Po pitanju korišćenja kartica Srbija zaostaje u odnosu na razvijenija i bogatija društva. Tek 14% građana karticu koristi svakodnevno. Naravno, prednjači debitna koja se najčešće koristi za kupovinu namirnica ili goriva. Kreditne se, s druge strane, koriste za kupovinu nameštaja, tehnike ili garderobe.

I onda neko s pravom može postaviti pitanje – zašto digitalizacija plastike, kada i plastiku koristimo nedovoljno.

Odgovor je, zapravo, jednostavan. Možda bismo plastiku koristili i više, ili generalno više plaćali elektronski kada bi se stvari pojednostavile. Svakome se desi da zaboravi karticu ili pin kod, da ne obraća pažnju na to da li mu je kartica istekla. Imamo i strah da nam neko ne pokrade podatke. Ponekad i kada želimo nešto da platimo karticom ne možemo jer se dobrom delu vlasnika malih biznisa to ne isplati.

Posebna je priča sa on-line naručivanjem, jer postoje sajtovi koji nemaju opciju da platite odmah, već to radite pouzećem. A onda sledi svima dobro poznata situacija sa kurirom koji se najčešće javi kada je na 5 minuta od vašeg doma, pa se on-line kupovina pretvori u pravi mali pakao.

Sve ove jednostavne, životne situacije, ali svakako i neke laicima mnogo komplikovanije, bile su na pameti momcima i devojkama iz timova koji su tokom 48 sati radili na tome da svoju ideju pretvore u opipljiv rezultat. I nije bilo tenzije, iako je većini to prva asocijacija na ovu vrstu događaja. Ali, nije bilo lako. Pravila su takva da uvek jedan član tima mora ostati u prostoru gde se hakaton održava. Lejzi begovi su služili da se odspava par sati, kofein i šećer da se nadoknadi energija, a izlazak napolje da se nadoknadi kiseonik i provetri glava.

I tačno 48 sati od početka došlo je vreme da vidimo rezultate. Za pripremu prezentacija svi timovi su prošli obuku sa trenerom za javni nastup, jer nije lako predstaviti ideju za svega 5 minuta. Plus pitanja žirija koga čini top menadžment kompanija Societe Generale Srbija, Mastercarda, 30Hills-a i ICT Hub-a, na koja morate imate odgovor ukoliko želite da osvojite nagradu, ili rešiti neku prepreku koja se pojavi. Bilo je uživanje slušati prezentacije. Rešenja su bile različita – od aktivnog praćenja potrošnje novca, kreiranja tokena koji menjaju karticu, verifikacije plaćanja uz pomoć prepoznavanja lica ili otiskom prsta, pravljenjem aplikacije koja bi zamenila pos terminal, ili onima koje vam pomažu da uštedite novac za neki zadati cilj, ili da lakše podelite račun u kafani…

Pobedu i nagradu od 2.500 evra osvojio je studentski tim “Reds” koji je osmislio Me2u pay aplikaciju uz pomoć koje jednostavno prebacujete novac sa jednog na drugi račun. Ideja vodilja im je bila sve veći promet koji se beleži na domaćim sajtovima za prodaju, poput kupujemprodajem ili limunda. Njihov slikovit primer je bila upravo gore pomenuta situacija sa kurirom. Me2u pay će vam omogućiti da kurir od vas na licu mesta generiše uplatu, obračuna svoju uslugu i od kupca naplati i robu i dolazak na vrata.

I još jedna sjajna ideja ovih momaka je dodatak “skeniraj i doniraj” koji vam omogućava da jednostavno skenirate QR kod i tako vrlo lako donirate novac!

“Ako ste uspeli za 48 sati da napravite ovakva fenomenalna rešenja, nastavite dalje”, poruka je Nikole iz pobedničke ekipe.

I zaista je tako. Svako od nas bi voleo aplikaciju koja će mu omogućiti da uštedi lovu za odlazak u Zanzibar ili da vodoinstalateru platite promenu slavine, iako nemate keša pri sebi! Nikada ne znate ko je zabeležio vašu ideju.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: