Da li imate preko 18 godina?

Zavrtite radijski globus

Aplikacija Radio Garden vam omogućava da oživite verziju starog radio prijemnika i radio-talasima se uputitite u magični svet putovanja.

Autor:
0
0

Da li se sećate onog šuštanja kada ste na starim radio prijemnicima pokušavali da tačno ubodete frekvenciju neke od radio stanica? Takvi radio prijemnici, pre svega nekada popularni tranzistori, sada su raritet. Najčešće se mogu naći u vikendicama, kućama na selu i u nekim ostavama i podrumima, pod uslovom da su i dalje u ispravnom stanju. Sada je sve digitalizovano, radio se najčešće sluša u automobilu ili na telefonu u javnom prevozu. Može se, naravno, diskutovati i o kvalitetu radijskog programa i stanicama čije programske šeme neverovatno liče jedne na druge, ali to je neka druga tema.

Međutim, postoji jedan servis koji vam omogućava putovanje radijskim talasima. Radio Garden koristi 3D model Zemlje za slušanje internet stanica. One su raspoređene tamo gde su, makar formalno, njihova sedišta, tako da zavrtite loptu i krenite. Ovo putovanje može biti izuzetno zabavno i otkriće vam neverovatne radio stanice. Jer, iako podskasti preuzimaju primat i postaju radio 21. veka, radio stanice ipak i dalje žive.

Kada pronađete one koje vam se sviđaju vrlo lako ih možete ubaciti u listu omiljenih, ili poslati url svake od njih nekome sa kim želite da podelite svoje otkriće.

Nepregledni su žanrovi i teme koje možete čuti na ovim frekvencijama. Od zvukova iz prirode, radio stanica za relaksaciju i opuštanje, verskih programa, usko žanrovskih stanica, kontakt programa i debata, želja, čestitiki i pozdrava…

Radio Garden vam omogućava putovanja u najudaljenije kutke planete, pa tako možete slušati Arctic Outpost AM1270 koji se nalazi u Longjiru, gradiću na ostrvu Svalbard, radio stanicu koja emituje muziku nastalu između 1902. i 1958.

Ili recimo na talase radija zanimljivog naziva Pink Unicorn iz Samarkanda (Uzbekistan) koji emituje hevi metal i hard rok. Ipak ne možete ni radijskim talasima otputovati u Severnu Koreju, a obzirom da na ovoj platformi nema nijedne stanice iz najzatvorenije zemlje na svetu. Jedina stanica iz Irana na Radio Gardenu je Radio Sedaye Enjil (Isfahan).

Posebno zadovoljstvo je otkrivanje radio stanica na afričkom kontinentu, gde je ovaj medij i dalje sveprisutan i jako uticajan. Pravi dragulji su radijske debate uživo. Nećete puno razumeti, osim ako ne vladate jezicima ili ne ubodete debatu na nekim od kolonijalnih jezika, ali je važno da ovakav medijski dijalog i dalje postoji. Ono što je još važnije, ovde možete otkriti sjajne lokalne izvođače koji spadaju u domen onoga što moderno zovemo world music. Vrlo interesantno je i putovanje radio-talasima do Nepala ili Butana.

World music, ali onaj rumunski, možete pronaći na talasima stanice Radio Intens iz Bukurešta, koja je pre svega namenjena Rumunima koji žive u inostrantvu, ali, kako kažu, i svima onima koji vole dobru party muziku. Uz neku kajpirinju uživajte slušajući Rádio Viva o Samba iz Rio de Žaneira. Ραδιόφωνα της Καρπάθου vam makar preko digitalnih radio-talasa omogućava da otpujete na Karpatos i uživate u zvucima tradicionalne grčke muzike, za ljubitelje joge i meditacija preporuka je slušanje stanice Yoga Sounds iz Berlina.

Zanimljivo je da se na ovoj platformi nalazi čak 134 stanice iz Beograda.  Prefiks srpski ima samo jedna, ali se ona nalazi u Crnoj Gori. To je Srpski radio iz Podgorice. Prefiks hrvatski ima više, ali su tu i oni za dijasporu – Hrvatski radio Klubi u Njujorku i Hrvatski radio u Frankfurtu (na Majni). Oba emituju uglavnom hrvatsku pop muziku i klape. Cajke su u Zagrebu na talasima Extra FM radija, čije otvaranje je izazvalo polemiku u delu hrvatske javnosti, dok oni ističu da su “postavljeni u frontu za razbijanje predrasuda i cenzura, a gorivo koje koriste je samo muzika koja te pokreće”.

Kad već pričamo o radijima za našu dijasporu tu je Radio Bosanka iz Bremena. Postoje i dve radio stanice pod nazivom Balkan radio. Jedan je u Bernu, drugi u Salcburgu. Ali tu je i radio stanica za naše za Islandu. Stil radio u Rejkjaviku koji muziku emituje pod sloganom “Edinstveniot prijatel vo dobro i zlo”.

Naravno, tu su i stanice koje imaju prefiks Jugo. Tako u Sofiji imamo stanicu koja se zove Jugomanija, a u Beču je sedište pronašao Radio Jugoton. A tu je i Yugotopia Beat Club iz Duizburga na čijim se talasima, za razliku od ostalih stanica, koje uglavnom emituju folk, može čuti ono što kolokvijalno nazivamo rok muzikom (u ovom slučaju to je miks internacionalne i ex-yu muzike).

Osim toga na Radio Gardenu možete naći zanimljive radio stanice po Srbiji, one na kojima su radijski oglasi i dalje živi, jer ne kupujemo svi na internetu, kao i želje, čestitke i pozdravi, čija težina posebno bila važna u ovim pandemijskim vremenima, kada neke drage ljude nismo viđali često.

Zavrtite globus i javite nam u komentarima koje ste zanimljive radio stanice vi otkrili.


Radio Garden je neprofitni holandski radio i digitalni istraživački projekat koji je od 2013. do 2016. razvio Holandski institut za zvuk i sliku u saradnji sa nekoliko evropskih univerziteta. Aplikacija je lansirana 2016. godine kada je premašen broj od 8.000 registrovanih stanica. Sada ih je više od 30.000. Ova aplikacija je besplatna i dostupna je za Android i IOS.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: