Da li imate preko 18 godina?

Paleta: Olivera Savčić

Sa dizajnerkom koja stoji iza brenda OLIE pričali smo o manama savremene mode, nekadašnjoj Jugoslaviji i crnoj boji.

1
0

Da li postoji razlika između odeće koju voliš da nosiš privatno i onoga što nosiš kao “dizajnerka Olivera”?

Velika! Kao dizajnerka nosim izuzetno ekscentrične stvari, privatno imam običaj da nosim mirniju odeću sa ponekim pečatom dizajnerke.

Po čemu je tvoj lični stil oblačenja specifičan?

Po tome što ne pratim slepo modu i estetiku. Uvek gledam da ono što obučem bude verodostojno mojoj ličnosti.

Kada si otkrila da te moda zanima, odnosno kada si odlučila da je to ono čime želiš da se baviš?

Ja sam oduvek bila umetnička duša i negde sam uvek znala da je umetnost ono čime želim i treba da se bavim. Kroz školovanje sam otkrivala jasne smernice gde želim da se razvijem. Moda je bila savršen spoj apstrakcije i biznisa.

Kome je odeća Olie namenjena, koju ciljnu grupu imaš na umu kada kreiraš novu odeću?

OLIE je streetwear brend namenjen svakome ko je dovoljno hrabar da ga iznese i bude primećen. Kada pravim kolekciju trudim se da iznesem određen stav prema svetu, bavim se više porukom koju želim da prenesem, nego samom estetikom. Samim tim ciljna grupa su mi ljudi sa izraženim stavom i neko ko želi da izađe iz kalupa današnjice.

Koja je to poruka koju odećom želiš da pošalješ?

Svaka različitost je dobra i treba je negovati. U modi, kao i u životu, treba rizikovati. Za početak, moja odeća prati ličnost i njenu percepciju sveta. Jako je lako da se razlikuješ od ostalih kada se brend zasniva na sledećim uverenjima: NO HATE, NO RAGE, NO LIE.

Kako je sve počelo?

Nakon što sam diplomirala u Milanu (Istituto Marangoni) vratila sam se u Srbiju bez ideje o tome šta želim da radim dalje. Malo po malo sam krenula da razrađujem ideje iz škole. To je bilo šivenje i krojenje za mene ili drugaricu. Polako sam počela da skupljam nove ideje i sve više da se bavim proizvodnjom. Za nekih dve godine imala sam svoj brend.

Koje su poteškoće sa kojima si se susretala u ovom poslu?

Na svakom koraku je bilo saplitanja, ali jedan koji bih izdvojila jeste jasno pozicioniranje mog brenda na tržištu.

Kako je izgledao tvoj život u Milanu i šta je u vezi sa njim ostavilo najjači utisak na tebe?

Milano je spoj mode, zabave i kulture, grad koji nudi sve. Živeti u takvom gradu je izazov, pogotovo ako ste student. Moj život je bio vrlo dinamičan, činilo mi se kao da nikad nisam stigla sve da posetim ili vidim. Milano je grad koji je živ i budi u ljudima najlepše. Svaki put kad sam se vraćala,  imala sam taj isti osećaj. To je ono što ostavlja najjači utisak na mene.

Gde voliš da provodiš slobodno vreme?

U prirodi ili kreativnom okruženju.

Koje boje najviše voliš da nosiš?

Crna je jedina koju uvek mogu da nosim.

U čemu pronalaziš inspiraciju za kreiranje odeće?

Inspiracija je uvek u idealima prošlosti. Nostalgija je neiscrpan izvor. Recimo, bivša Jugoslavija je ta nostalgija koju težim da predstavim u mojim kolekcijama. Sve što se dešavalo – nastajalo, od politike do grafike, mode. Inspiracija je ideal tog doba.

Prokomentariši nam današnju modu, šta misliš o njoj, šta je ono što ti se dopada, a šta ne?

Prednost 21. veka jeste u slobodi izražavanja u svemu, pa i u modi. Danas je vrlo lako doći do onoga što vam treba. U poslednjih par godina se vraca stil ‘90-ih, čiji sam ja veliki fan. A on se upravo zasniva na slobodi. Mana današnje mode jeste u tome što je isključiva. Iako ima do sad najveći izbor i najviše mogućnosti, uvek se završi na tome da je to nekoliko trendi stvari koje se nose ove sezone.

 

 • Jakna

  Olie

 • Trenerka

  Olie

 • Majica

  Bershka

 • Čizme

  Uzorak (brend je u izradi)

 • Naočare

  Chanel Vintage

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: