Da li imate preko 18 godina?

Paleta: Iva Parađanin

Sa istoričarkom umetnosti i novinarkom popričali smo o emotivnoj snazi boja i superherojkama.

Čime se baviš?

Završila sam istoriju umetnosti i maštam da jednog dana radim u nekom velikom muzeju. Do tada, bavim se novinarstom i autorka sam dokumentaraca na Vajsu. Uređujem emisiju Broadly koja se bavi inspirativnim ženama, pravima žena i svime onime što žene stvarno zanima. Fikcija je za mene više stvarnost od same stvarnosti, jer sam većinu vremena uronjena u filmove,serije, stripove ili knjige. Ne znam kako sam uopšte živela pre Netfliksa. Smatram da ukoliko se nesto desilo u stvarnosti, a nije ko na filmu, ne važi se. Inpiriše me linčovska crvena boja i svet posmatram u kadrovima. Mislim da boje utiču na nas mnogo više nego što smo toga svesni.

Šta te inspiriše?

Lepe i jednostavne rečenice, zgrade koje vidim prvi put, neuobičajeni skladovi boja, citati iz filmova, odrastanje, ljubav i revolucija, kao i sve žene koje me okružuju.

Koju pesmu si najskorije slušala na repeat?

Pre neki dan je bilo 35 godina od prvog albuma grupe Violent Femmes, a i bilo je lepo vreme, pa sam u tu čast ceo dan slušala Blister in the Sun.

Ti si istoričarka umetnosti, kako je tvoje obrazovanje uticalo na tvoj stil?

Uticalo je baš dosta. Oduvek sam gajila ljubav prema bojama i njihovom slaganju i za mene svaka boja ima posebnu emotivnu vrednost, bilo da je na slici, u kadrovima filmova, na haljinama ili da se radi o kuglama sladoleda. Izučavajući umetnička dela otkrivala sam nove svetove kolorita i kombinacija i to me je mnogo inspirisalo u oblačenju. Takođe, kroz umetnost sam upoznala različite identete sebe koji se javljaju u različitim situacijama i žele drugačije da se oblače. Omiljena kombinacija boja mi je crveno i roze, a glavni krivac za to je slika jednog od mojih omiljenih umetnika Marka Rotka.

Koja boja te najviše inspiriše?

Definitivno crvena. Šta god obukla, bar nokte ili usne moram da namažem u crveno, a obično imam još jedan odevni predmet u toj boji na sebi. Volim da vrištim kroz tu boju, osećam se moćno kada je imam na sebi.

Koji grad najbolje oslikava tvoj lični modni izraz?

Neki imaginarni Pariz koji izlazi na more.

Šta je za tebe idealan doručak?

Švedski sto u hotelu nekog novog grada gde sam prvi put.

Ako bi imala milion dolara, kako bi ih potrošila?

Na putovanja, dobar bajs, cipele u svojim bojama i neko fešn superherojsko odelo koje bih sama osmislila.

Šta te najviše nervira?

Trenutno muškarci koji na bilo koji način pokušavaju da opravdaju nasilje nad ženama. Nervira me sve što je regresivno.

Ko je iz tvog okruženja najviše uticao na tvoj stil?

Verovatno najviše mama, u čijem sam ormanu volela da se igram kao mala i od njene garderobe biram kombinacije za različite situacije koje bih kasnije odglumila. Osim nje, uglavnom fiktivne junakinje iz sveta filma i književnosti. Od svih uloga Ane Karine, pa do Kimberli iz Moćnih rendžera.

Koje pesme te je malo blam koliko je voliš?

Magazin – Suze biserne.

Koji segment tvog života ti je trenutno najbitniji?

Šta god da radim, volim da mislim da je to angažovano, da nešto menja, pomera i da utiče na neke promene u društvu. Trenutno mi je najbitnije da svu svoju energiju pretočim u rad koji bi možda nešto promenio ili osvestio. Kada dobijem osećaj ili fidbek da sam stvarno uradila nešto tako, osećam se zadovoljno, ispunjeno i budem srećna, a kapiram da mi je to ipak najbitnije.

Koji film bi mogla da gledaš stalno?

Paris, Texas i Three Colors: Red.

Da se snima film o tvom životu, ko bi te glumio, a ko bi bio reditelj?

Ukoliko bi bio sci-fi to bi bio neki film o superherojki koji bi režirao Denis Villeneuve, a glumila Rooney Mara. Ukoliko bi bio drama, onda Krzysztof Kieslowski i Isabelle Adjani, ali najviše bih volela da sam Sofia Copola koja režira film u kom glumi Eva Green (iako joj je poslednji film bio dosta mlak). Ukoliko bi moj život bio serija, to bi bila neka tinejdžerska krimi limunada u kojoj bih glumila ja pre deset godina, haha.

Koju modnu ekstravaganciju si sebi nedavno dozvolila?

Kupila sam gume za bicikl koje su skuplje od bilo kojih cipela koje imam.

Štikle ili ravno?

Danju štikle, noću ravno.

Šta bi posavetovala sebe iz 2004?

Da taj undercut na glavi uopšte nije kul i da postoji mnogo bolja muzika od trensa.

Gde bi volela da odeš na odmor?

Na Island.

Omiljeni Instagram nalog?

Ovo je jedna od najgenijalnih stvari na koje sam nedavno naišla. Palete boja iz čuvenih kadrova iz filmova.

Na čemu trenutno radiš?

Počela je nova sezona emisije Broadly na Prvoj televiziji, pa uveliko pripremam nove intervjue i projekte. Trenutno radim na jednom velikom dokumentarcu koji se bavi položajem žena u Crnoj Gori. Trebalo bi da u maju bude premijera.

Šta ne voliš da jedeš?

Jedno od mojih najvećih prokletstava, ne postoji ništa što ne bih baš nikad obukla i ne postoji ništa što ne volim da jedem.

Gde ideš posle slikanja?

Da nahranim mačku, pa na trening kardio boksa.

 • Bluza

  H&M

 • Pantalone

  Zara

 • Cipele

  Zara

 • Sako

  Mango

 • Naočare

  sa Kalenića

 • Torba

  Vintage

 • Narukvica

  Omiljeni poklon

 • Čarape

  Bershka

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: