Da li imate preko 18 godina?

Melanholična noćna mora

Zagarantovana formula uspeha ne postoji, kaže pokretačka klima Tomislava Fellera. Bitno je konstantno raditi na sebi, slediti svoje interese, povremeno odmoriti, prihvatiti limitacije svoga tela, zapisivati ideje i snove.

Šta radiš i zašto radiš baš to? 

Trenutno dane provodim u studiju amsterdamskog master programa koreografije, surađujući na jednoj diplomskoj produkciji. Inače, radim svašta po malo ili previše toga odjednom. Diplomirao sam koreografiju i suvremeni ples u Amsterdamu na SNDO odjeljenju za nova plesna istraživanja. Od tada se aktivno bavim suvremenim plesom. To podrazumjeva mnogobrojne plesno istraživačke procese te kazališne i festivalske produkcije. Jedan sam od članova performance kolektiva “Young boy dancing group” te ko-autor performance online magazina “Contemporary Cruising”.

Šta je najviše uticalo na tu odluku?

Plesom sam se ozbiljnije počeo baviti dosta kasno, kada sam imao 19. Kao klinac sam išao rekreativno na ritmiku. Strukturirani plesni treninzi me nisu toliko ispunjavali. Tada sam bio fasciniran ekscentričnim MTV voditeljicama i najviše od svega sam želio postati frizer. Mislio sam da ću ići stopama Vidal Sassoon-a, ali sudbina je počela ispisivati potpuno drugačiji scenarij.

Gde si brusio svoj zanat? 

Prvo sam brusio vještinu friziranja u studiu “Mila” u Zagrebu. Tamo sam ostvario svoj dječački san a nakon toga sam se bacio na treniranje plesnih tehnika. To sam počeo primjenjivati u noćnim klubovima ali nekim čudom sam dospio na akademiju za koreografiju i suvremeni ples u Amsterdamu. Tamo je fokus bio na izgradnji vlastite koreografske prakse. Nakon toga se brusilo po Berlinu, New Yorku, Los Angelesu…

Misliš li da je školovanje neophodno za sticanje karijere u savremenom plesu?

Bitno je konstantno raditi na sebi, sljediti svoje interese, povremeno odmoriti, prihvatiti limitacije svoga tijela, zapisivati ideje i snove, prihvaćati nove izazove… Zagarantirana formula uspjeha ne postoji.

Kakva je uloga mode u tvom životu?

Ovisi o raspoloženju. Nekad mi je potpuno nebitna, ponekad mi je glavni pokretač i izvor inspiracije.

Kako bi opisao svoju estetiku?

Susret John Watersa i Bernard Willhelma u melankoličnoj proljetnoj noćnoj mori.

Najomiljenija stvar koju poseduješ?

Rolšuhe.

---_0098

---_0099

Kakvo odevanje ne odobravaš?

Odobravam apsolutno sve ali fizičku mučninu osjetim u blizini tankih kariranih košulja sa prozirno-bijelim plastičnim gumbima i čarapa koje su samo malo provirile iz tenisice, a trebale su biti neprimjetne.

Koga smatraš ikonom stila?

Leigh Bowery, Vivienne Westwood, Grace Jones.

Šta misliš, gde bi te život odveo da te ples nije interesovao uopšte?

Postoji bezbroj mogučih scenarija. Teško je reći.

Najbolji savet koji si ikada dobio?

Mmmmmm, sve sam ih zaboravio.

A najgori?

Isto!

Koja te pesma automatski pokreće i baca na dancefloor?

Neki dobar fitness hit Geneve Jacuzzi.

Jacuzzi je novi dance studio koji si sa grupom saradnika osnovao u Amsterdamu, šta se tamo zbiva i imate li neki dugoročni plan?

Jacuzzi je idealan prostor za rad na plesnim projektima uključujući mogučnost produkcije i montaže. Prvobitna ideja je bila da otvorimo pop-up koreografki atelier koji bi služio za probe, ali i javne prezentacije plesnih projekata u nastajanju. Trebao nam je prostor gdje bi se mogli okupiti ljudi sličnih afiniteta i oformiti neku novu amsterdamsku mikro scenu. Jacuzzi je trenutno bukiran i koristi se za probe. Svakog ponedjeljka netko djeli svoju plesnu praksu tj. vodi plesni trening. U planu su i neke intenzivnije radionice, a i plesni festival. Ali tek smo krenuli.

Koji je najbolji način da prikriješ situaciju kada zaboravljaš deo koreografije?

Samo se praviš da znaš sta radiš.

Kako bi proveo poslednji dan svog života?

Na vrhu neke divovske palme.

 • Košujlja

  American Apparel

 • Farmerke

  Weekdays

 • Patike

  Reebok InstaPump

 • Naočare

  Sheriff&Cherry

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: