Da li imate preko 18 godina?

Eurobasket 2015: Parker ili Gasol

Serija Grčke u trećoj četvrtini nije slomila Španiju. Furia Roja ponovo u priči za podijum. Francuzi i dalje koriste domaćinstvo i povoljan žreb.

I jedanaestog dana Eurobasketa, Billy je konačno pokazao da je ljudsko biće, dok se za Paua to još nije utvrdilo.

Igrom slučaja, žreb nam je podario barem jedno legitimno zanimljivo četvrtfinale. Zahvaljujući pre svega Srbiji, koja je odličnom igrom u svojoj grupi poslala Špance pravo u “onaj” deo kostura, dočekali smo da se dva favorita za medalje ogledaju već u drugom eliminacionom meču. Španci, velika ekipa za koju još nismo odredili jesu li bivši ili još uvek sadašnji, i Grci, koji su u opisima mogli da budu samo budući, ali zato opasni budući. Mnoge analize (pa i moja) su videle Grčku Fotisa Katsikarisa u konkurenciji za prva tri mesta – možda čak i samo zlato.

Pau Gasol nije čitao te analize. Po ko zna koji put, Gasol je stisnuo zube, odigrao onako kako jedino ume – vrhunski – i predvodio svoju ekipu do velikih 73-71. Posle Orengina dva debakla iz 2013. i 2014, Furia Roja je ponovo u priči za podijum. I ne treba ih više uopšte otpisivati.

Imali su Španci i dobar početak. Llull je vezao dve trojke i otvorio vođstvo svojih, ali je ostatak poluvremena mahom protekao u egalu. Tek tamo posle petnaestog minuta su Scariolovi puleni stigli do nekog opipljivijeg vođstva, kada je bekovska linija konačno krenula da povezuje redove. Grci su dosta teško nalazili rešenja u tom periodu, oslanjajući se uglavnom na neke jedan-na-jedan akcije i pick’n’roll igru koja nije prečesto davala rezultate. Ni Španija nije baš briljirala u pogledu kreativnosti, ali su barem mnogo bolje čuvali posed lopte – prvu izgubljenu videli smo tek negde sredinom druge četvrtine. U svakom slučaju, finiš poluvremena pripao je Španiji i na odmor se otišlo uz solidnih 39-32.

Više puta smo spomenuli već da Katsikarisova Grčka jako liči na skorija izdanja Olympiakosa – što i nije čudno, uzevši u obzir da su ključni igrači i tamo i vamo Spanoulis i Printezis. Katsikaris, inače bivši asistent Dude Ivkovića i Dragana Šakote, je uz male izmene uspešno prekopirao tu šemu, sve uz obavezan script za ovakve situacije – u trećoj dolazi do buđenja, onda se prednost topi i na kraju ili Spanoulis ili Printezis podivljaju i reše meč u svoju korist. Sve su naznake bile da ćemo taj film gledati i sinoć, jer su prvi minuti treće deonice protekli kompletno u znaku grčke ekipe – serija od 14-3 obrisala je španski suficit, Spanoulis je dao pet poena, Calathes stegao odbranu i odsekao dovod lopti na relaciji bekovi-centri, a Printezis, po dobrom običaju, opet krenuo da pogađa svoje vrljave floatere po kojima je već uveliko poznat.

Slomila bi ova serija mnoge ekipe (kao npr. što je slomila Hrvatsku pre koji dan), ali ne i Gasolovu Španiju. NBA veteran je brzo vezao sedam komada i prebacio klackalicu na svoju stranu, a onda je španski Betmen konačno i dobio dostojnog Robina na ovome meču. U liku, možete misliti – Nikole Mirotića.

Mirota je prvo poluvreme proveo delujući kao da je u konstantnom stanju nelagode. Pogodio je nekoliko šuteva i ostvario dvocifren učinak, ali je i zato par puta loše odigrao u izglednim situacijama u reketu, prodao par dodavanja i generalno izgledao kao da mu nije baš sve potaman. Kada na to još dodate teoriju zavere o kojoj je veseli Petar Denda penio celo veče, kako se mladi Podgoričanin zamerio svom kolegi iz Bullsa koji, navodno, vidno negoduje svaki put kad Nikola ne odigra baš onako kako je on to zamislio, vi ste, kao gledalac, mogli samo da pomislite da je ovaj mladić u golemom kanalu iz kojeg se izlaz jedva nazire.

Ključni momenat desio se na osam minuta do kraja meča. Pri rezultatu 58-57, Mirotić je presekao jedan traljav pas Nicka Calathesa, otvorio kontru preko Chacha Rodrigueza, a ovaj mu je posle par driblinga uputio povratnu sa čistim putem ka obruču. Koska je bila u tome što ga je do cilja u stopu pratio i Giannis Antetokounmpo, popularni “Greek freak”, koji je u stanju da stigne i gazelu sa 50m fore. Antetokounmpo – u tom momentu već ponosni vlasnik nekoliko spektakularnih blokada, uključujući i jednu nad Gasolom gde je toliko jako smečovao loptu od tablu da sam već video komade pleksiglasa kako lete po stadionu – je krenuo da osujeti Mirotićev pokušaj, ali je Nikola snažno zakucao i pri sletanju još i stigao da se unese u lice grčkom Afrikancu, uz onaj “de’s poš’o sine” pogled.

Po možda i prvi put u karijeri, Mirotić se konačno prepustio svojim korenima i odigrao kao Crnogorac sa španskim pasošem – ne Španac crnogorskog porekla.

To zakucavanje, taj sirovi balkanski “fuck you”, definitivno je okrenulo momentum meča. Ushićeni vrisak Sergia Rodrigueza nakon uspešnog okončanja ove akcije samo je dodatno ilustrovao činjenicu da su Grci sada u velikom problemu.

mirotic

Nikola Mirotić/foto: FIBA

Pretočili su tada Španci svoju inicijativu i definitivno u poene. Pogađali su ponovo živahni Rodriguez i pomalo zaboravljeni Claver, a Mirotić je dao svoj doprinos sa linije slobodnih bacanja. Nije, ipak, moglo bez klasične grčke drame – Calathes je malo odbranom, a malo i šutem odvukao meč u neizvesnu završnicu, Sloukas je na četiri sekunde do kraja doveo Helene na svega pola koša, ali je Gasol prvo majstorski ukrao pola tog vremena, a zatim i pogodio jedno bacanje za konačan rezultat. Antetokounmpu je ostalo da sa pola terena proba da reši pitanje pobednika – pogađate, nije uspeo.

I tako se Španija još jednom obrela u polufinalu. Heroji pobede jasno su bili Gasol (27 poena, 9 skokova, 3 asistencije) i Mirotić (18 poena, perfektnih 8/8 sa bacanja), ali treba ovde istaći i odličnog Rodrigueza, koji je više nego sa svojih 10 poena doprineo odličnom partijom sa mesta organizatora igre. Španski motor mnogo bolje funkcioniše kada mu Chacho podmaže klipove – samo par momenata njegove genijalnosti lako okrenu ceo tok meča. Ponovo je izostao košgeterski učinak Rudya Fernandeza (0 poena za 20 minuta igre), ali se u njegovom odsustvu na parketu dobro snašao Victor Claver, koji je upisao 8 skokova, odigrao jako solidnu odbranu i ostvario odličnih 10 u kategoriji +/-. Inače, još uvek me zanima zašto Gasol i Reyes ne igraju više zajedno, ali dobro.

gasol

Pau Gasol/foto: FIBA

Pred Grcima je sada mnogo pitanja, a nisam siguran da li Katsikaris ima sve odgovore. Previše puta je (baš kao i, je li, Olympiakos) ova ekipa pokazala kako visi o inspiraciji Billya Spanoulisa, koja je ovaj put izostala. Možda smo mi i prosto previše navikli da će Spanoulis rešiti sve, ali protiv Španije ovaj čovek uopšte nije ličio na sebe. Poprilično stisnut od strane uglavnom Llulla, koji mu je jedva davao 20cm lufta kad je imao posed lopte, Billy je šutirao svega 4/14 iz igre i većinu crunch timea proveo propuštajući šuteve i otvarajući Zisisa, Sloukasa ili Calathesa. Calathes – po vokaciji pre svega lockdown defanzivac – je tako stidljivo izbacio sebe u prvi plan kada je bilo gusto, i čak i pogodio većinu onoga što je uputio ka košu. Da nije bilo njegovih brzih ruku i uvek aktivne on-ball odbrane, teško bi Grci i napravili ono malo drame na kraju. Sa ukupno 14 poena, 5 skokova i 7 asistencija, on je definitivno bio glavni akter u svojoj ekipi.

Giannis Antetokounmpo završio je meč sa 12 poena, 17 skokova (čak osam ofanzivnih) i dve blokade, ali će više ostati zapamćeno to što je dva puta u relativno čistim situacijama napravio korake i propustio da uhvati priključak kada su Španci bili u vođstvu.

Koliko je Gasol inače bio dominantan dovoljno vam i govori to što je Bourousis u jedva devet minuta igre skupio pet ličnih – to je samo dodatno opteretilo Koufosa (31 minut), Printezisa (34 minuta) i već spomenutog Freaka (34 minuta).

Selektorova odluka da malo tj. nikako iskoristi Perperoglua (3 minuta), Sloukasa (4) ili Papanikolaua (nije ušao u igru) će samo biti dodatna municija za grčku štampu . Svejedno, sad treba zbiti redove i pokušati ne završiti osmi, što i pored svih hendikepa ne bi smeo da bude prevelik problem. Možemo ipak zaključiti da su na ovom turniru Grci ozbiljno podbacili, i da srpski šamar od prošle godine još uvek zvoni u njihovim ušima.

spanulis

Vassilis Spanoulis/foto: FIBA

Francuska nije impresionirala

Od borbi za medalju sinoć se oprostila i Letonija, koja je očekivano bila preslaba da ozbiljno parira Francuzima i izgubila sa 84-70. Letonci su odigrali solidnih 16-17 minuta, iskoristivši – ponovo – neobjašnjivu stegnutost domaćina, ali je onda na scenu konačno stupio Tony Parker, nanizao devet poena, i do kraja meča sve je bila samo formalnost.

Rudy-Gobert

Rudy Gobert/foto: FIBA

Francuska zaista ne igra impresivno, i u većini ofanzivnih setova izgleda kao neka upgraded verzija Hrvatske ili Grčke – masa talentovanih individua koji na silu nadjačavaju svoje protivnike i solo igrom stižu do rezultata. Naravno, kažem upgraded, jer Francuska stvarno ima vrhunske igrače koji mnogo lakše rešavaju probleme nego npr. Bogdanović ili Printezis. Sa druge strane, ne može se reći ni da su trikolori dosad imali ikakvu potrebu da ozbiljnije demonstriraju silu – grupa im je bila totalna boza, poluozbiljne Turke su otresli sa lakoćom, a Letonija je ubedljivo najgora ekipa u najboljih osam.

Raspored ih je dosad prilično mazio – oni svoje domaćinstvo stvarno lepo koriste.

Kako će sve to izgledati kad se prekosutra ukrste sa Špancima, to je već teže predvideti. I pored laganih protivnika, Francuska ne šutira boznakako sjajno (33.6 za tri), a već spomenuto odsustvo kreativnosti vidimo i u tek 17.9 asistencija (Litvanija, Poljska i Belgija imaju više) na 13.1 izgubljenih. Ikona reprezentacije Parker igra prilično bezveze turnir – 12.1 poena je najviše u sastavu, ali na 38% šuta i 2.1 izgubljene. Ključ umnogome leži u De Colu i Gobertu, koji za sada pružaju najkonsistentnije partije, dok se još uvek čeka buđenje Nicka Batuma (16.7% za tri) – Srbi bolje od ostalih znaju koliko on može da bude eksplozivan. Ubrzo ćemo zaista saznati od čega su sazdani Colletovi momci – prođu li Špance i stignu do finala, biće jako teško izboriti se sa njima pred domaćom publikom.

Letonija (Janičenoks 16, Strelnieks 14 i 7 asistencija) će sada u olimpijski baraž, gde će pokušati da ne završe poslednji i tako održe plamen nade još barem nekoliko meseci. Oni se prekosutra prvo sastaju sa Grčkom – pobednik tu čeka svog protivnika za simbolično peto mesto. Letonci, ako i ništa, mogu da se nadaju da će im se za potencijalno učešće na kvalifikacionom turniru pridružiti i prve zvezde Davis Bertans i Kristaps Porzingis, uz čiju pomoć zasigurno imaju više šansi da se dokopaju Brazila.

I to je sve od mene za ovo javljanje. Danas od 18:30 Srbija izlazi na megdan Česima, a u onom kasnijem terminu od 21 čas gledaćemo Litvance i Italijane. Uživajte, gledajte košarku, pa ćemo sutra, bože zdravlja, ponovo divaniti o novoj pobedi naših košarkaša.

*cover foto: FFBB

Lajkuj:

Komentari:

  1. aivar kuusma says:

    Kacikaris je košarkaški Varufakis. Inače, i Vlade Đurović kaže da mu je bio asistent…

Ostavite komentar:

Slični članci: