Da li imate preko 18 godina?

Logo Svetskog prvenstva 2026. u slavu fudbala i različitosti

Autor:

Svetsko prvenstvo 2026. godine biće jedinstveno po mnogo čemu. Imamo tri zemlje domaćina SAD, Kanadu i Meksiko i biće to prvi Mundijal na kojem će učestvovati čak 48 reprezentacija, 16 više nego na prethodnih sedam. Ukupno će biti odigrano 104 utakmice na takmičenju koje će trajati četdesetak dana, jer tačan termin održavanja još nije predstavljen. Ali jeste predstavljen logo Svetskog kupa koji je razočarao ljubitelje fudbala.

„Ovo je novo Svetsko prvenstvo za novu eru. Ono menja igru“, istakao je predsednik FIFA Đani Infantino. „Na FIFA Svetskom prvenstvu 2026. želimo vam dobrodošlicu u najveći trenutak u istoriji, trenutak koji okuplja ceo svet. I želimo da svi budu ujedinjeni, da budu prisutni, da donesu svoja uverenja i identitete kako bismo zajedno igrali ovaj turnir. Okupićemo ceo svet kao nikada do sada“.

Infantino je novi logo predstavio sa legendarnim brazilskim napadačem Ronaldom na svečanosti u Los Anđelesu. Novi identitet se razlikuje od svih dosadašnjih, jednostavan je i vrlo prilagodljiv na različite formate. Želja Svetske fudbalske federacije je da trofej Svetskog prvenstva stave u prvi plan logoa, i da stvore sistem koji bi mogao da se ponovo koristi na budućim turnirima i da bude ikoničan za sve starosne grupe.

Predstavlja trofej namenjen svetskom prvaku, popularnu „boginju“, u njegovoj prepoznatljivoj zlatnoj boji ispred stilizovanog broja 26. Slogan je #weare 26. Svaki od gradova domaćina dobio je i svoju kolornu kombinaciju identiteta.

Na društvenim mrežama većina ljubitelja fudbala nije krila razočarenje zbog ovog identiteta. Navikli na veoma živopisne identitete, uz maskote koje su pratile svaki Mundijal, oni novi logo karakterišu kao tragediju, tugu i grozotu, uz razne šale na račun dizajnera ili tima koji je radio na identitetu.

SB Nation logo naziva sranjem i ružnom zbrkom, navodeći da izgleda kao da je neko potrošio 15 minuta radeći u Photoshopu. Karakterišu kao dosadan identitet bez upotrebe tradicije i boja karakterističnih za Severnu Ameriku, bez kreativnosti i iskre.

The Athletic se pita da li je ovo zaista identitet Svetskog prvenstva u fudbalu, najvećeg sportskog događaja na svetu.

Prema mišljenju portala Footy Headlines logo je u najmanju ruku razočaravajuć. Navodeći da su logotipi Mundijala postali sterilnije na prethodna tri ili četiri takmičenja, ističu i da smo sada dostigli novi nivo minimalizma bez karaktera. „Nije iznenađujuće da je FIFA sebe stavila u centar svega, uklanjajući svaki nagoveštaj kulture ili nacionalnog identiteta domaćina“,naglašava se u njihovoj analizi.

Mimovi se sami pišu. Ali kako to lepo primećuje Footy Headlines ovo će biti budućnost vizuelnih identiteta takmičenja pod okriljem UEFA. Novi mediji diktiraju novi dizajn. Ma koliko svi mi mislili da smo najbolji dizajneri.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: