Da li imate preko 18 godina?

Neopisivo eklektično iskustvo – izraleski muzičar Kutiman u Beogradu

Autor:

Izraelski kompozitor, producent, filmski stvaralac i multinstrumentalista Kutiman će po prvi put nastupiti pred beogradskom publikom 31. maja u BitefArtCafe klubu. Na koncertu će predstaviti svoje šesto studijsko izdanje naziva “Open”, koje je objavljeno u oktobru 2022. godine. Album sadrži 12 psihodeličnih numera inspirisanih klasičnim soul-om i srednjeistočnim influesom.

Kutimanov koncert na Musicology Sessions koncertnom serijalu organizuje se u saradnji sa Ambasadom Izraela. Povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja države Izrael, organizatori veruju da je ovaj izraelski umetnik pravi odabir kako bi beogradskoj publici predstavili duh kreativnosti i inovacije Izraela. Njegova muzička raznolikost, kao i kombinacija tradicionalnog i modernog zvuka, prava su slika srži izraelskog multikulturalnog društva. Kutiman je predstavnik žive kulturne scene u Izraelu koja svojim prepoznatljivim šmekom zauzima važno mesto na globalnoj umetničkoj sceni.

Nakon devet godina života u pustinji Negev, Kutiman, koji svira sve instrumente na albumu, se vratio u centar zemlje i krenuo da uskladi opušteni psihodelični funk koji je prisutan u njegovom muzičkom katalogu, sa višegodišnjim iskustvom u sviranju različitih instrumenata koje je stekao dok je živeo izolovano. Rezultat ovog perioda njegovog života je dvanaest pesama koje duboko istražuju Kutimanovu raznovrsnu muzičku inspiraciju.

Kako je devetogodišnji period izolacije od ljudi uticao na vas i kakve beneficije ste stekli, a kakve negativne posledice ste iskusili u tom periodu?

Nije bila potpuna izolacija od ljudi… Živeo sam u maloj zajednici daleko od grada, pa sam viđao ljude, ali iste ljude svakog dana. Prednost je bila mirno okruženje i jeftiniji način života nego u gradu, što mi je dalo privilegiju da skoro potpuno radim ono što želim kreativno, jer se nisam morao da brinem o stanarini. Nedostatak je izostanak novih iskustava… Kao što sam rekao, vidite iste ljude i iste lokacije svaki dan… to može suziti vaš svet nakon nekoliko godina…

Možete li da navedete neke ključne tačke u vašoj diskografiji?

Prva bi bila putovanje u Jamajku sa mojim dobrom prijateljem Sabboom 2003. Proveli smo 9 meseci snimajući i stvarajući muziku… sve što smo imali sa sobom bio je laptop i neki uzorci (to je bilo pre Ableton vremena) bez instrumenata bilo koje vrste i stvorili smo mnogo muzike samo sa tim nekoliko uzoraka… bila je to duboka lekcija o muzici za mene… tamo sam zaista naučio “seckaj i lepi”.

Kako ste otkrili Bernarda Purdiea i što vas je inspiriralo da stvorite projekat ThruYOU koristeći video zapise muzičara sa YouTubea?

Volim učiti, ali nikad nisam uspeo učiti u ustanovi. Otkriće YouTubea bilo je za mene velika stvar. Tada sam gledao puno muzičkih tutorijala kako bih poboljšao svoje vlastite muzičke veštine, a jedan od njih bio je sat bubnjanja od velikog Bernarda Purdiea. Otvarao sam različite lekcije na različitim tabovima i ponekad ih puštao zajedno samo radi zabave, što me dovelo na ideju da možda s malo uređivanja mogu stvoriti glazbu s YouTube video zapisima.

Pošto Vam je ovo prvi koncert u Srbiji, da li ste upoznati sa srpskom kulturom i jeste li čuli za neke srpske jazz/soul muzičare s kojima biste želeli sarađivati?

Iskreno, nisam se imao prilike upoznati sa srpskom kulturom, ali veoma sam uzbuđen što ću predstaviti svoj album publici u Beogradu. Nisam veliki istraživač muzike, ali bih rado čuo neke preporuke za srpske jazz/soul muzičare koje biste mi preporučili. Nadam se da će se publika lepo osećati na koncertu i da ćemo zajedno stvoriti nezaboravnu atmosferu.

 

 

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: