Da li imate preko 18 godina?

Najlepše pesme srpske popularne muzike 2018

Četvrtu godinu u nizu, tradicionalno između pravoslavnog Božića i srpske Nove, predstavljamo vam izbor najboljih ostvarenja srpske popularne muzike.

Tokom četiri godine koliko ova lista najvećih godišnjih dometa srpske popularne muzike postoji, izazivala je različita opravdana i neopravdana osporavanja kao i podršku. Sa tim na umu, želim da pojasnim pristup odabiru pesama. Dva osnovna kriterijuma su da je to muzika autora koji stvaraju, izvode i žive na teritoriji Republike Srbije ili su se na toj teritoriji afirmisali (poput Senide) i da muzika koju stvaraju predstavlja pandan onoga što se smatra popularnom muzikom u svetu. Treća stvar kojoj težimo je da lista bude raznovrsna i predstavi autore raznovrsnih žanrova srpske popularne muzike, sa jednim izuzetkom. Iako je srpska novokomponovana narodna muzika, pa i njen hibrid koji nosi etiketu turbo folka, autentičan lokalni žanr, pesme autora pomenutog žanra su izostavljene jer se neuklapaju u ono što se globalno smatra pop muzikom. 

Budući da je lista delo jednog autora subjektivnost je neminovna, ali se autor, sa svojim ograničenim poznavanjem popularne muzike, trudi da svaka pesma sa liste poseduje nesporan kvalitet i značaj.   

 

COBY / MAMI

Coby je prešao dug put da bi stigao do vrha (naše liste). Svaka pobeda ličnosti u jednom post-socijalističkom društvu koje stremi totalitarizmu, poput današnje Srbije, je pobeda svakog od nas. Toliko ima muzike u ovom čoveku da se preliva.


Vrela si k’o Budva, hladna si k’o Kop


RELJA / LATINO EVROPA

Bez ove pesme bi ova lista bila jedna mračna laž, kako kaže Džoni Štulić. Sama prijava da je Balkan (kao) latino Evropa je stvar umetničkog nadahnuća i značajnog intelektualnog pregnuća. Adekvatna kontekstualizacija ove ideje u zaraznu pop pesmu je čini jednom od najznačajnih pesama osamnaeste.


Kažu da se smirim, a ja samo hoću brže od života


NIKOLIJA / NEMA LIMITA

Dok čekamo Editu Aradinović i Elenu Kitić da se ostvare kao r’nb ikone nalik Rijani, Nikolija godinama isporučuje bar jedan hit ravan najpopularnijim hitovima svetske scene. Već je postala tradicija na ovoj listi da se Relja i Nikolija ne razdvajaju, i neće, dok prave dobru muziku. Benger.


Đavo uvek tu je da te truje, vara i blefira


NATAŠA BEKVALAC I COBY / MALA PLAVA

Meni je «Pozitivna» jedna od najjačih Natinih pesama jer predstavlja jedan od najuspešnijih primera beskompromisne srpske EDM kidalice. Ovde imamo slučaj sa jednim lakšim elektro zvukom uz latino frulice koji daju egzotičan vajb.


Karma kurva je, znaš da dugo šunja se


RASTA / RULET

Najzaokruženija pesma sa Don Reggaetona, vrhunska studija slučaja, srpski Karibi.


Ti noćima lutaš gde pije gospoda i svako te previše zna


ELENA / GETO PRINCEZA

Besprekoran r’n’b tjun. Diva nije ženska verzija haslera, žao mi je Bijonse.


 Može samo da se pravi da me ne zna


MILI / GRMI

Šta reći o momku koji je sa dve trake pokorio scenu? Možda da je inteligentan, muzikalan, najjači srpski MC osamnaeste i da grmi.


Mala je prepička kad je cimaju spektori mala ništa ne priča


FOX / ŠURIM BIKA

Uz Milijevog Lerdija najjača trep traka godine. Domaći zadatak.


Svež sam kao zore Fruške gore sa mnom uvek neke nove vune dobre


RASTA X ALEN SAKIĆ / 1312

Koji je bolji način da pokažeš srednji prst policiji nego da postaneš najveća pop zvezda policijske države i pritom ne odstupiš od svojih svetonazora ni milimetar.


Ne volim ih još od onda kad sam bio klinja


COBY / BISERI IZ BLATA

Kolege sa portala su već dovoljno rekle o ovoj pesmi, stoga se služim citatom: “Ostajte ovde za 21. vek”


Znam da preko je bolje, ali preko nije moje


MARLON BRUTAL / BORBA

Otreznujući pogled u ogledalo nacije na pragu samouništenja. Borba i Bogu molba. Pričamo o српском repu.


Ništa osim istine u naduvanim pesmama


SENIDAH / BELO

Nisam ljubitelj Senidine narko-onirične poetike, ali ova pesma prosto radi. Nije lako ubosti žicu miliona, a pritom ostati dosledno opskuran.


kada sanjam previše sanjam


MOUSAKA / S KIM SI GDE SI

Neodoljivo zavodljiv instrumental i svedočansto veličini najveće jugoslovenske grupe Južni vetar. Neverovatno koliko ovaj surf rafal pristoji ovoj pesmi drage Gage Mirković.


KATARINA GRUJIĆ / EMOTIVNO DNO

Ovo je sve što želimo od jednog power turbo narodnjaka. Sint deonice u maniru velikog Fute potopljene u katran, slaba povređena žena koja se posle prvih udaraca pretvara fatalnu osvetnicu. Sasvim moguće razočarenje posle kog se Keti okrenula pekarima i vozačima autobusa. Iako predstavlja presedan na listi, kao što je napomenuto u uvodu, kao konceptualan omaž jednoj važnoj struji srpske popularne muzike prolazi kvalifikacije.


Jer ko me mazi, nevolju mazi


св. Псета / ЖИВОТ.

Tvrda gitarska priča. Možda i najtvrđa gitarska muzika u srpskoj osamnaestoj.


BEKFLEŠ / 100% ČOVEK

Čini mi se jedini klasik novosadske Klike ove godine uz “Jaguar boga”. Ne znam šta da kažem o ovoj pesmi. Možda da lirički subjekat u refrenu zove Boga da umesto njega jebe kurvu koja je prema njemu ispala kurva. Kako da se Bog ne sažali na ovako bezazlene golubove, blagodari ih hitovima, sačuva od loših kuja i nadahne vrlinom.


Bio sam sivi toranj na sred mora, postala si svetlo, bora bora tako topla


SUREAL / HOĆU S TOBOM DA SE SMUVAM

Surreal je ovde mnogo blatantniji i šarmantniji u svojim (iskrenim) namerama nego u trepčinama. Dirljivo.


Napravili bi karajevo da nas snima kamera


ARTAN LILI / D.E.P.R.A.

Muzički pandan Munkovog Krika? Nategnuto, ali ne i besmisleno poređenje.


Neproduktivna, depresivna lenjost i ti, ruku pod ruku


BITIPATIBI / DOĐI U MOJ SAN

Sanjivi pop sa gruvom iz ruku najautentičnijeg i najkvalitetnijeg autora srpske alternativne scene, da molim vas.


Uzmi slobodne dane u ime ljubavi


ZEMLJA GRUVA / PLODNI DANI

Diskretni heroji plesne muzike drugu godinu u nizu na našoj listi. Tekst jeste podložan tumačenju na loš način, ali ako se prepustite ovoj prelepoj muzici naćićete smisao i u priči. Čak i da je ovo “drugosrbijanska” verzija “Neko će mi noćas napraviti sina” Sandre Afrike, prećiću preko hirovitosti liričkog subjekta hipnotisan gruvom. Ova žena je okean, puca brana, čitaj vodenjak.


Nešto će te dotaći i to ću biti ja


>>> preslušaj ovde  <<<

Lajkuj:

Komentari:

 1. Milje says:

  Je l Coby pravio ovaj spisak

 2. Djura says:

  Autori sa ove liste 60% svoje zarade vracaju u stranku

 3. 5ra says:

  Mnogo yolo lista. Kupilite me i gledacu da vas citam stalno, ali nista ne obecavam.

 4. Spajder says:

  Coby jesi ti pravio listu

Ostavite komentar:

Slični članci: