Da li imate preko 18 godina?

Lolla 2018: Kako je David Guetta postao najveća zvezda festivala?

Berlinskim festivalom završena je letnja muzička sezona. Dobar line-up, odlična lokacija i sjajna zabava. Ali, Nemci su napravili propust!

Četvrti po redu festival i četvrta lokacija. Ostaje da se vidi da li su organizatori konačno našli pravu lokaciju za berlinsku Lollapaloozu, festival koji definitivno označava kraj letnje festivalske sezone. Pažljivo izabrana lokacija, dobar line-up i odlično septembarsko vreme privukli su 70.000 posetilaca po večeri.

Lolla Berlin se održava drugog vikenda u septembru i ima pravu formulu za pre svega lokalnu publiku – dobar miks izvođača koji su aktuelni tog leta, DJ-eva i izvođača koji su ultrapopularni samo na prostoru Nemačke. Tako je bilo i ovoga puta. The Weeknd i Kraftwerk 3D kao glavne zvezde festivala, uz The National, Davida Guettu, Imagine Dragons, Dua Lipu, Liama Gallaghera…

Before After je u prethodne dve godine, najpre iz Treptover parka, a potom i sa Hopergartena, izveštavao sa Lolle, ali organizatori nisu prihvatili zahtev za akreditaciju ove godine. Njihovo pravo, naravno. Ali pošto je potpisnik ovih redova svakako bio u Berlinu tokom trajanja festivala, kupljena je karta za prvo festivalsko veče.

Odličan izbor da se festival održi u Olimpia parku i na Olimpijskom stadionu. Ovaj kompleks izgleda zaista impresivno, dovoljno je prostran i odlično povezan sa drugim delovima Berlina i Nemačke. Iako Lolla menja lokaciju svake godine, postoje nagoveštaju da bi ovo moglo bi trajno (ili trajnije rešenje). Svakako su tu ključni dogovori sa Hertom, koja igra fudbalske mečeve na ovom stadionu, ali i sa gradskim vlastima.

Ali, dok ne vidimo gde će biti sledeći, pozabavimo se ovgodišnjim izdanjem. Tačnije prvim danom. Tradicionalno program počinje u 11:00 i sve se završava u isto vreme uveče. Ovde postoje dve glavne bine, rekao bih identične veličine, na kojima se nastupi održavaju naizmenično odvija. Tu su još i Perry stage (isključivo za elektronsku muziku), kao i Alternative stage na kome je program prilično šarolik – amerikana, indi rok, pank, hip-hop…

Propustio sam nastup Bena Howarda, ali drugar koji je bio kaže da je bio odličan. Pre nego je počeo The National (a zbog njih sam i došao) ukačio sam američki duo Sofi Tukker koji mi deluju kao „pevali su samo jedno leto“ bend na Alternative stage-u i Kanađane DVBBS na Olimpijskom stadionu gde sam ušao samo da bih video kako izgleda neki nastup na stadionu (veoma moćno, iako je publika, osim VIP dela, jedino mogla da gleda nastupe sa terena).

Pre The National nastupio je jedan od lokalnih hedlajnera Casper. Ovaj muzičar, čija je majka Nemica, a otac američki vojnik koji je bio na službi u ovoj zemlji, odrastao je u SAD i njegova muzika je mešavina repa/hip-hopa sa pankom i hard korom, a tekstovi uglavnom autobiografski. Peva na nemačkom. Neverovatna energija i publika u potpunom transu.

The National su koncert otvorili sa “Nobody Else Will Be There”, a potom je usledila i The System Only Dreams in Total Darkness. Njihov nastup je počeo nešto pre 19:00, još je bio dan i delovalo je da su muzika momaka iz Sinsinatija i glas Matta Beringera za neki manji, intimniji prostor. Na ovoj turneji je standarda petorka pojačana sa dva člana što daje pun zvuk ovim indi rok ikonama iz Ohaja.

Posle pola sata koncerta usledila je „I Need My Girl“ i konačno malo više glasa od Matta osim onog baritinskog „hvala“. Zahvalio je članovima ekipe koji posle ovog koncerta ne nastavljaju turneju sa bendom. A posle aplauza na kraju pesme dodao „Osećam da je nešto pogrešno“! Kreće „Slow Show“ tokom koje Matt skida kačket bubnjaru, silazi u prvi red i stavlja ga na glavu dečaku koji nema više od desetak godina, a njegov šeširčić završava na glavi bubnjara. Tokom sledeće „Day I Die“ Matt završava u prvim redovima i u tim trenucima čujemo arlaukanje najvernijih fanova. Slede “Carin at the Liquor Store”, “Graceless” i “Rylan”. “Fake Empire” Matt posvećuje mladim ljudima, a tokom „Mr.November“ tetralni Matt završava u nekom 30-om redu publike, tako da i zvanični kamermani imaju problem da ga uhvate, tako da na velikim video bimovima vidimo samo masu koja se kreće. Za kraj, a kako drugačije, „Terrible Love“, uz nadu da ćemo The National sledeće godine gledati u Srbiji.

Samo pet minuta pauze, i na drugoj bini već kreće pravoslavni brat The Weeknd. Na ogromnoj bini blješte bela svetla u ritmu reglera i kreće „Pray For Me“, a odmah potom „Starboy“ i „Party Monster“. Ako se ne varam ovo je bio njegov jedini nastup na tlu Evrope ove godine, i to je berlinskoj Lollapaloozi dalo eksluzivitet koji drugi evropski festivali nemaju.

Bina deluje impresivno, samo jaka bela svetla i laseri, dva muzičara i on. Tesfaye obučen u teksas jaknu podseća na muzičke zvezde s kraja osamdesetih i početka devedesetih. Ali, on je muzička zvezda ovog milenijuma. Njegov karakteristični falset upija masa od nekoliko desetina hiljada ljudi, a Tesfaye nas vodi kroz karijeru koja traje svega sedam godina, a tokom koje ima već 37 objavjenih singlova.

The Weeknd/foto: Stephan Flad

Ovde nam je isporučio nekih 22, 23. Sve vreme koketira sa publikom, poziva je na ples i da pevaju zajedno sa njim. Gotovo sat i po je trajao nastup završen sa “Call Out My Name” i “The Hills”. Sve ovo izgleda odlično, upeglano, bez greške.

Dok je trajao Weeknd-ov nastup malo sam se promuvao okolo. Ispred druge glavne bine svoja mesta u prvih redovima već je zauzelo više od hiljadu fanova čekajući K.I.Z. Kao što sam već rekao, organizatori vrlo vode računa o tome da privuku domaću publiku tako da su Casper i K.I.Z. fenomenalan izbor za ovdašnju. K.I.Z. kao verovatno najveći berlinski bend trenutno u potpunosti osvajaju publiku svojim hip-hopom, provokativnim, crnohumornim tekstovima.

Na Alternative stageu nastupaju The Wombats, još jedan indi bend, na čiji nastup su se preselili svi oni koji su, pretpostavljam, prethodno slušali The National. I zahvaljuju publici što su došli da slušaju njih, a ne Davida Guettu koji nastupa odmah tu, na Olimpijskom stadionu.

I zapravo tu shvatam da umesto najavljenog Laurenta Garniera, koji je prethodnu noć (ili bolje reći jutro), vrteo u Beogradu, nastupa David Guetta. Kasnije sam pretresao i Lolline društvene mreže, ali tu promenu nisam video. No, to nema ni veze. Sasvim izvesno je to većini publike bilo poznato. A i obojica su dovoljno velike zvezde.

David Guetta/foto: Christian Hedel

Publiku na Olimpijskom stadionu je već dobro zagrejao Armin van Buuren, čiji je nastup završen vatrometom. Za ulaz na stadion otvorena je samo glavna kapija, sporedni ulazi služe za stadionske toalete, što je dobra odluka organizatora da iskoriste postojeće kapacitete. Međutim na ulazu je gužva i obaveštenje da je ulazak privremeno onemogućen. Tu je i policija koja reguliše situaciju. Odlazim do toaleta i shvatam da iznad, kroz zatvorene rešetke, može da se vidi delić atmosfere. Ponovni odlazak do kapije i obaveštenje da je Perry bina trajno zatvorena.

Naravno oni koji nisu uspeli da uđu bili su besni. Jer niko nije platio 79, odnosno 140 evra za obe večeri festivala (možda je to u nekoj preprodaji bilo 10 ili 20 evra manje za komplet), da bi ga neko sprečio da gleda neki nastup.

Organizatori su se izvinili, objasnivši da je kapacitet stadiona za festival 25.000 ljudi (jer kao što rekoh bio je otvoren samo teren). I Nemci pogreše. Ali su valjda naučili lekciju. Naravno, tu sada ostaje pitanje šta sledeće godine, odnosno hoće li Herta (mislim da se oni pre svega pitaju) dozvoliti da se koristi i deo tribina, ili će Lolla ponovo da se seli. Ili neće biti bine na stnadionu, što je svakako loše rešenje.

Na kraju je ispalo da glavne zvezde nisu The Weeknd i The National, već Guetta.

I sad malo pravdanja. Zašto nisam bio obe večeri? Zato što je program, za moj ukus, bio neujednačen. Hedlajnere druge večeri, Kraftwerk, su bili u Beogradu ove godine, a dodatnih 60 evra nisam želeo da dam da bih slušao Liama Gallaghera, Imagine Dragons ili Dua Lipu.

Lolla je odličan festival, položila je odavno test kao franšiza američkog, tako da su osim berlinskog tu i francusko izdanje (Pariz), a naredne godine i švedsko (Stokholm). Za one koji vole festivale odlična prilika da se unapred planira, pronađe neki povoljan low cost i uštedi na ranijoj kupovini festivalske ulaznice. Sve u svemu, ko ima višak vremena (produženi vikend) i para, Lolla je dobra preporuka za potrošiti.

*naslovna fotografija: Stephan Flad

Lajkuj:

Komentari:

  1. Angie says:

    Pogresio si sto nisi otisao na drugi dan, i gledao Imagine Dragons. Oni rasturaju, broj 1 su bend na svetu trenutno. Gledala sam njihov nastup dva puta ove godine i uzivo su neverovatni, bolji od bilo kog benda aktuelno. Bubnjar, gitarista, basista i frontmen su van serijski talentovani, sviraju odlicno i naprave spektakularan show!

  2. Nenad Vulović says:

    jednostavno nisam fan Imagine Dragons

Ostavite komentar:

Slični članci: