Da li imate preko 18 godina?

28. kamen radosti: Ring Ring 2024

Pred nama je 28. izdanje prestižnog beogradskog festivala nove, drugačije, eksperimentalne muzike, koje će biti održano od 23. do 26. maja 2024, u Jevrejskom kulturnom centru i klubu Zappa Baza.

Autor:

Organizator festivala, Udruženje „Ring Ring” obećava četiri uzbudljive muzičke večeri i ukupno sedam raznovrsnih koncerata umetnika i sastava iz Holandije, Nemačke, Austrije, Slovenije, Švajcarske, SAD, Turske i Srbije.

Voditi nezavisni, alternativni festival u Srbiji, zahtevna je i izazovna rabota. Taj kamen svake godine gurate iznova. Nekad se čini da je iz godine u godinu uzbrdica sve strmija. S jedne strane, finansijka podrška je često nedefinisana do početka festivala, a sjajnih bendova i muzičara je sve više. Javljaju se uporno i čekaju strpljivo. Izgleda kao da imaju više razumevanja za situaciju od nas samih”, ističu organizatori.

Navode da se kockice programa svakog festivala nameštaju u skladu sa željama i potrebom da se publici predstave nova i poznata imena, kako sa domaće, tako i sa svetske scene, a na planeti je, naravno, previše fenomenalne muzike za samo jedan festival godišnje. “Ali, kad dođe taj jedan festival i publika ispuni poznati prostor u Jevrejskoj 16, organizatorima prosto dođe da polete. I već tada, radosno počnu da prave spisak želja za naredno izdanje Festivala Ring Ring”, kažu organizatori.

Kombinacija debitanata i nama poznatih umetnika sa ranijih festivala, ove godine je došla do jednog od svojih mogućih vrhunaca. Tako se u istoj večeri, 25. maja, predstavljaju legendarni holandski bend The Ex, koji postoji već 45 godina i istanbulsko-beogradski Triobrok, koji će uskoro obeležiti svoju prvu godišnjicu.

Samo otvaranje, 23. maja, pripada jednoj dugo priželjkivanoj saradnji – beogradski sastav Fish in Oil se odavno divi bečkoj, a našoj Jeleni Popržan, prepoznatljivoj po svom kreativnom, alternativnom pristupu instrumentima, glasu i komponovanju. Njihov dugogodišnji san se ove godine ostvaruje u punoj snazi.

Fish in Oil & Jelena Popržan – foto Milorad Marković

Manja Ristić je još jedno naše ime u programu festivala. Prvi put nastupa na Ring Ringu, na ogromnu radost organizatora i publike, donoseći potpuno svež program. Manja je u poslednjih nekoliko godina, delujući sa Korčule, udaljena od svih metropola, ušla u krug značajnijih istraživačica zvukova. Iste večeri, 24. maja, čućemo još jednog debitanta „Ring Ring”-a, koji nastupa u solo performansu: američki eksperimentator Majkl (Džej) Šumaher (Michael J. Schumacher) donosi za njega uobičajene zvučne sprave, uključujući i osam specijalnih zvučnika.

Kao što će započeti, festival će se i završiti koncertima na podu sale u Jevrejskom kulturnom centru. Poslednje večeri, 26. maja nastupiće najpre kelnski trio C / W | N, koji predvodi (opet naša) Dušica Cajlan, a sa kojom su u triju stari poznanik festivalske publike Georg Visel (Wissel) i holandski perkusionista Etjen Nilsen (Etienne Nillesen). Poslednji nastup na ovogodišnjem festivalu pripada internacionalnom Šalter ansamblu, koji je pre sedam godina nastupao u nešto drugačijoj postavi. Početkom maja su objavili novi album „Tri dela”, na kojem kolektivna improvizacija ovog desetočlanog sastava pokazuje da za kreativne muzičare nema prepreke u otvaranju novih saradnji i ostvarenju sve bliskijeg kontakta sa publikom.

C / W | N, foto: Sophia Hegewald

Lajkuj:

Tagovi:

Ostavite komentar:

Slični članci: