Da li imate preko 18 godina?

Jamajka u 10 pesama

Kratak kurs geneze jamajčaske muzike: kako je zvuk sa Kariba promenio svet, u 10 numera.

Autor:
1
0

Kada je muzika u pitanju, prva asocijacija na Jamajku je reggae, a onda danas mnogo prisutniji dancehall koji se i kod nas prilično uspešno primio. Pored ove dve tradicije, postoji još mnogo toga što treba da znate ne biste li razumeli ogroman uticaj koji je ovo malo ostrvo imalo na svetsku muzičku scenu. Klikni play!

Prvi značajan žanr je mento (podvrsta jamajčanske folk muzike) koji je prisutan od kraja XIX veka, mada je svoju najveću popularnost dostigao pedesetih godina prošlog veka, naročito kroz izvođenja njujorčanina jamajčanskog porekla Harija Belafontea.

Po završetku drugog svetskog rata, prodaja radio uređaja u Jamajci je porasla dobrim delom zbog mogućnosti da uhvate talase radio stanica američkog juga, Nju Orleansa konkretno. Ritam i bluz je prštao sa prvih lokalnih sound sistema, a muzika Fats Domino-a sa karakterističnim off-beatom je uticala na razvoj Ska muzike početkom šezdesetih. Ska je svojim zaraznim ritmom slavio nezavisnost Jamajke od Velike Britanije koja je ostvarena 1962. godine.

Millie Small, jedna od najvećih ostrvskih zvezda u tom periodu, brzo je uskočila na ska voz i snimila obradu pesme “My Boy Lolipop” koja je postala prvi veliki internacionalni hit Jamajke.

Ska je relativno brzo izašao iz mode, a pod uticajem američke soul muzike pretvorio se u rockstedy još jedan kratak ali važan momenat u istoriji jamajčanske pop muzike. Alton Elis, poznatiji kao otac rocksteady-ja, jedan je od pionira ovog pravca.

Iako prevashodno rocksteady bend, Toots and the Maytals su kumovali reggae-u. Ovde su konačno dali ime novom zvuku koji se širio ostrvom i koji će postati njegov najprepoznatljiviji izvozni proizvod. Jasno je zašto rocksteady nije potrajao, jer kad se sa njega skinu harmonični soul vokali, ono što ostaje je ogoljeni REGGAY.

Dve pesme su vodile bitku prve prave reggae pesme. Jedna je numera grupe The Beltons “No More Heartache”, a druga pesma Lerija Maršala i Elvina Perkinsa “Nanny Goat”.

Matični bend Boba Marlija je između ostalog poznat i kao jedini koji je prošao kroz sve evolutivne faze reggae-a. Počeli su kao ska bend, onda prošli rocksteady fazu i proslavili se kao najveći reggae bend svih vremena. Njihov prvi singl je zapravo ska pesma “Simmer Down”.

Kultni film Perija Hencela “The Harder They Come” je putem sjajnog soundtrack-a približio jamajčansku muziku svetu, a potpisnik najvećeg broja pesama je upravo glavni glumac filma i pevač Džimi Klif.

Kako se jamajčanska muzika razvijala, sa njom su se razvijali i sound sistemi, a njihov najznačajniji doprinos pop muzici je skidanje vokala sa traka, te tako stvaranje instrumentalne reggae muzike, kasnije dub muzike, kao i toasting koji jamajčanske DeeJay-eve* čini pionirima rep muzike. Najbolji predstavnik i pionir Dub-a je svakako Li Skreč Peri, koji je sa bendom The Upsetters snimio prvi dub album Black Board Jungle.

*DeeJay u Jamajci je zapravo MC, dok je ono što ostatak sveta uzima za Disk Džokeja selektor, odnosno selektah

Svesti celu istoriju jamajčanske popularne muzike u samo 10 numera je nemoguć posao, pa ćemo zato za kraj ostaviti jednu pesmu koja obeležava začetak dancehall kulture, one koja će od kraja sedamdesetih godina polako preuzimati primat reggae-a, da bi danas postala najprepoznatljivija muzika ostrva. Eek-a-Mouse je prvi izvođač na koga je primenjena kovanica Singjay, a koja predstavlja novu vrstu raspevanog DeeJay-a.

Celu listu preslušaj na našem YouTube kanalu.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: