Da li imate preko 18 godina?

Eeva: Senzualnost sa stavom

Sa kantautorkom Ivom Pletikosić razgovarali smo o sticanju samopouzdanja, karijeri "iza zavese", pevanju na engleskom i srpskom, kao i o soundtracku za ovo varljivo leto.

Autor:

Iva Pletikosić aka Eeva je soul/RnB/hip-hop kantautorka iz Beograda, koja trenutno živi i radi na obalama Jadrana u Hrvatskoj. Učestvovala je u jednom od najvećih muzičkih show programa „Ja imam talenat“, 2014. je objavila svoje prvo izdanje na engleskom jeziku “Part Of The Plan” i od tada aktivna u svetu muzičke industrije.

Singlom “Neki novi dan” Eeva se maja ove godine vratila na regionalnu muzičku scenu, pod okriljem etikete Honey Money Gang. “Ovo je meditativna pesma koja govori o momentima kada nam je to povlačenje u mode introverta potrebno, kad se okrećemo samo voljenim ljudima i nekim drugim vrednostima i ne osećamo da propuštamo bilo šta što je van našeg mikrosveta”, izjavila je Eeva.

Mesec dana kasnije objavljuje i drugi singl, uz spot koji je sniman u predivnim ambijentima Dalmacije. Sa pesmom „Novi svet“ ona odlazi korak dalje prezentujući apsolutno zrelog autora i interpretatora.

Zatekli smo je na jadranskom primorju, odakle su joj koreni, gde radi i nalazi inspiraciju u svom malom kućnom studiju uz more. Uradili smo sa njom kraći online intervju.

Šta je presudno uticalo da se zaljubiš u RnB i soul?
Verovatno me je privukao kao jedan od najizazovnijih žanrova vokalno ,takođe i ta neka senzualna energija sa stavom u toj muzici me je uvek privlačila.
Pažnju na sebe si skrenula učešćem u muzičkom šou programu “Ja imam talenat”, posebno zbog izvođenja pesme  „On & On“. Koliko ti je značilo učešće u jednom ovakvom takmičenju?
Generalno nisam baš fan ideje o takmičarskom pristupu kad je neka ekspresivnost i kreativnost u pitanju ali ovaj show je sigurno uticao na moje samopouzdanje i oslobađanje jer me je tad prvi put čuo i video veći broj ljudi.
Prvi album si objavila 2014. na engleskom. Kako je izgledala tvoja karijera od tada pa do objavljivanja singlova “Neki drugi dan” i “Novi svet”?
Album na engleskom mi je definitivno poslužio kao neka karta za poslove koje sam nakon toga dobijala, pevanje je postao moj full time posao i pozajmljujem glas na dosta TV reklama i radio jinglova, gostovala sam kao back vokal, pisala pesme drugim izvođačima, pevala bekove i na Evroviziji, gostovala raznim DJ-evima širom sveta, nastupala na brojnim festivalima i eventima sa bendom Beyonce Tribute širom Evrope i imala stvarno jako zanimljiva iskustva koja su me razvijala… Uglavnom mi se dopadala ta ideja o karijeri ”iza zavese”  jer nisam osećala da je tada za moju autorsku muziku bilo mesta na domaćoj sceni. Meni slava nije bitan faktor, daleko mi je bitnije da radim svaki dan ono što volim i u tome napredujem i da mi to omogućava finansijsku stabilnost.
Kako je došlo do promene i odluke da umesto na engleskom pevaš na maternjem jeziku?
Možda jer sam se oprobala u svim mogućim stilovima i žanrovima i stvaranje na našem jeziku je ostalo nešto što nisam nikad probala i zanimalo me je da li bih mogla u tome da se pronađem. Svi su me oduvek nagovarali i imali su pravo, ali nije to ništa vredelo dok nisam osetila da to želim. Bilo mi je izazov, nisam htela da se kajem jednog dana što nisam probala. To mi je stav generalno za sve u životu.
U tvom spotu zanumeru “Novi svet” vidimo predivne jadranske predele u Dalmaciji, u kojima se ove godine zbog pandemije mnogi neće usuditi da uživaju, ali, ako nije previše lično pitanje, kako si odlučila da iz Beograda odeš u Dalmaciju da živiš?

Na ovo pitanje odgovaram barem jednom nedeljno jer nikom ni iz Hrvatske, ni iz Beograda ne zvuči logično potez, tako da mi je život intervju u svakom slučaju. Ali svi smo različiti ljudi, sa različitim idejama, snovima i potrebama. Moj san je bio studio na moru i kako sam dosta putovala poslednjih godina i karijera mi je mobilna, shvatila sam da sam mnogo srećnija i više svoja u rasterećenijem okruženju i u prirodi, a da svoju dozu Beograda i bilo kog drugog većeg grada u svakom trenutku mogu sebi da priuštim kad mi je to potrebno. Imala sam ideju da nastavim svoj život u koferu a da mi ovde bude sidro ali nažalost ova pandemija je to sad promenila. Kada gledam šta se trenutno dešava, koliko god da mi nedostaju putovanja, nastupi i Beograd, iskreno mi je ipak drago što me je ova situacija zatekla upravo na obali, od svih mesta na planeti.

Kako zamišljaš novi svet koji gradiš?
U palmama, muzici, kupaćem kostimu 24/7 i okružena pozitivnim i kreativnim ljudima.
I za kraj preporuka našim čitaocima za letnju knjigu i film, i naravno muziku?

Možda David Lynch – Catching the big fish za kreativce od knjiga,meni je bila inspirativna. Leto mi nije baš faza za filmove ali recimo da bi se Spring, Summer Fall, Winter…and Spring uklopio u neki letnji vajb, taj film je klesik. Što se tiče muzike novi album Teyane Taylor mi je kul, svakako soundtrack mog svakog leta je Frank Ocean ”Blonde” i ”Endless”.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: