Da li imate preko 18 godina?

Top lista: 10 najboljih evropskih serija na Netflixu u 2022.

Rešili smo da se u 2022. prepustimo Netflixovom algoritmu i da nas on vodi kroz ovogodišnju evropsku produkciju serija. To, naravno, nije uvek najbolje rešenje, jer ono što je u trendingu i ono što vam Netflix preporučuje na osnovu već odgledanog nije uvek merilo stvari. Ali, s druge strane, to nam je omogućilo da pogledamo produkcije nekoliko različitih zemalja.

Utisak je da je ova godina slabija od prethodne, što ne znači da u moru evropske produkcije nema dobrih serija. A možda nas je algoriram vodio na pogrešan put. U svakom slučaju ovde je lista od 10 serija uz fusnotu na šta biste još trebali da obratite pažnju.

Twee Zomers (Two Summers)

„Uvek pamtimo verziju istine koja je podnošljiva“, glasi jedna od rečenica koja je izgovorena u belgijskoj šestodelnoj seriji koja je istovremeno i napet triler i emotivna drama i odvija se u dva vremenska intervala – sadašnjem i prošlom (30 godina unazad).

Grupa prijatelja se okuplja u vili, jedinom objektu na malom ostvru na Mediteranu, kako bi proslavili 50. rođendan domaćice. Istovremeno imamo flešbek na događaj od pre 30 godina kada se ista grupa ljudi okupila i kada je je jedna od tih devojaka bila silovana. Tri decenije kasnije vreme je za istinu. I osvetu…

Une mère parfaite (The Perfect Mother)

Adaptacija romana je nešto što često gledamo na Netflixu, posebno kada su u pitanju neki trileri, ili krimići, kako više volite. Ova francusko-nemačko-belgijska drama-triler mini serija od četiri epizode adaptacija je istoimenog romana američke spisateljice Amande Knox.

Priča prati Hélène (Julie Gayet) koja je napustila Pariz, udala se za nemačkog lekara i preselila u Berlin. Međutim sada se vraća u Pariz i suočava se sa svojom ljubavi iz prošlosti i majkom sa kojom ima loš odnos jer je njena ćerka, koja studira u Parizu, osumnjičena za svirepo ubistvo mladog francuskog bogataša. Ovaj slučaj otvara brojne teme iz prošlosti i preispituje odnose unutar jedne porodice.

The Playlist

Još jedna adaptacija romana je ova doku-dramska mini serija od šest epizoda, koja je inspirisana knjigom Spotify Untold, koju su napisali Sven Carlsson i Jonas Leijonhufvud. Ova serija je zapravo priča o tome kako je u Švedskoj nastala najpopularnija muzička striming platforma i šta su bili izazovi njenih osnivača na samom početku.

Ovo je zapravo priča o Danielu Eku, ambicioznom preduzetniku, koji svoju priliku za uspeh pronalazi u bici između velikih igrača muzičke industrije i piraterije, praveći revolucionarno rešenje. Udružuje snage Martinom Lorentzonom kako  bi napravili besplatnu i legalnu uslugu za striming muzike, ne shvatajući da su zapravo kreirali revolucionarnu platfmormu. Preporuka posebno za one kojima je Spotify sastavni deo života.

Intimidad (Intimacy)

Gde su granice naše intimnosti i šta se dešava sa našim životima kada o našoj privatnosti priča ceo svet? Ovo su glavna pitanja koja postavlja ova izuzetno popularna španska serije. Radnja se događa u Baskiji, tačnije u Bilbau, gde karijera, ali i privatni život, ambiciozne lokalne političarke, koja želi da bude nova gradonačelnica, biva dovedena u pitanje kada u javnosti proceri njen snimak seksa sa nepoznatim muškarcem na plaži.

Istovremeno, jedna žena, želeći da sazna istinu o samoubistvu svoje sestre, takođe saznaje da je ona bila žrtva poniženja i ucena zbog snimka koji se pojavio među radnicima lokalne fabrike u kojoj je radila. Ovo je priča o ženama koje se bore protiv nepravde i ohrabruje žene da prijave ovakve vrste zločina.

Inside Man

„Svi su ubice. Samo je potreban dobar razlog i loš dan“, glasi jedna od premisa u ovom britanskom četvorodelnoj britanskoj triler-drami iza koje stoji Steven Moffat, čovek koga znamo po serijama Doctor Who i Sherlock. Ali svakako je prva stvar koja vam privuče pažnju je glumačka podela, jer noseće uloge imaju David Tennant i Stanley Tucci. U ovoj seriji, koju je producirao BBC, otkrivamo kakva je veza između sveštenika u malom gradu (Tennant), profesorke matematike zarobljene u podrumu (Dolly Wells), istraživačke novinarke (Lydia West) i profesora kriminologije (Tucci), koji je u Arizoni osuđen na smrt i čeka izvršenje presude.

Le Monde de demain

Svet sutrašnjice, kako bi glasio prevod na srpski, francuska je muzičko-biografska mini serija u 6 epizoda. čiji je naziv preuzet iz imena prvog singla francuske hip hop grupe Suprême NTM, objavljenog 9. oktobra 1990. Zapravo serija i jeste osvrt na početke hip-hopa u Francuskoj kroz prve korake ove grupe i di-džeja Dee Nasty-a, pa sve do izlaska singla „Le Monde de Demain“.

Sve počinje kada se 1983. Daniel Dee Nasty) vratio iz San Franciska, oduševljen susretom sa hip-hop kulturom u nastajanju koju je tamo video. U Parizu pokušava da nađe posao kao DJ na radiju, a uspu upoznaje ljude koji dele slična interesovanja kao i on. A to su ljubav prema hip-hopu i repu, plesu i grafitima.

Tutto chiede salvezza

Ova italijanska serija je još jedna adaptacija romana koga je napisao italijanski pisac Daniele Mencarelli i kroz prizmu mentalnog zdravlja se bavi brojnim pitanjima i problemima. Serija ima sedam epizoda i događa se u jednoj nedelji. Glavni lik je Daniele, razmaženo najmlađe dete u porodici, koji se budi u psihijatrijskoj bolnici, gde mora da provede jednu nedelju, jer mu je zbog ponašanja određena mera obaveznog lečenja.

U ovoj drami, sa elementima romantične komedije, ovaj mladi Italijan će mora da nauči kako da živi, da bude bolji sin, ali i da voli, uz pomoć neobične grupe pacijenata ali i lekara na jednoj klinici.

1899

Jedna od serija koja je izazvala veliku pažnju u 2022. je 1899, čiji kreatori su osmislili sada već kultnu seriju Dark. Serija je priča o emigrantima koji krajem 19. veka iz Evrope brodom Kerber beže u SAD od svoje mračne prošlosti, a završavaju u košmaru. U seriji se čuje čak 10 jezika i ona je, kao što i kaže jedan njen protagonista, misteriozno, fascinantno i zadivljujuće putovanje kroz živote i sudbine putnika jednog broda na putu u „Novi svet“.

High Water // Wielka woda

Već smo u ranijim tekstovima pričali o sve većem prisustvu poljske produkcije na Netflixu, što je potpuno razumljivo jer je reč o jednoj od najmnogoljudnijih evropskih država, koja ima i brojnu dijasporu. Iz ovogodišnje produkcije izdvojila se šestodelna serija, zasnovana na istinitoj priči o katastrofalnoj poplavi koja je pogodila Vroclav i okolinu 1997. Serija na jedan vrlo dobar način prikazuje dramu na terenu, donošenje teških odluka, sukobe među generacijama i tenzije koje prate ovako dramatične događaje…

Captains

Godinu iza nas obeležilo je Svetsko prvenstvu u fudbalu i najspektakularnije finale u njegovoj istoriji između Argentine i Francuske. Uoči prvenstva FIFA je, u saradnji sa britanskom producenatskom kućom Fulwell 73, realizovala dokumentarnu seriju, koja zaslužuje svoje mesto na listi. U fokusu se šestorica kapitena reprezentacija koji predvode ekipe u kvalifikacija u svih šest zona. To su Thiago Silva (Brazil), Luka Modrić (Hrvatska), Pierre Emerick Aubameyang (Gabon), Andre Blake (Jamajka), Hassan Maatouk (Liban) i Brian Kaltack (Vanuatu). Ovo priče o njihovim životima, odrastanju, ljubavi prema fudbalu, ličnim, ali i izazovima sa kojima se susreću njihove reprezentacije, očekivanjima javnosti i navijača, podelama, putu ka uspehu…

Obratite pažnju i na još dve španske serije Sagrada familia (Holy Family) i EntrevíasNetflix nas je naučio i na serije iz Skandinavije koje nisu misterije, krimići ili politički trileri, tako da ljubitelji laganije štiva treba da obrate pažnju na dansku Skruk (Baby Fever) ili norvešku Julestorm (A Storm for Christmas). Šveđani su snimili dinamičnu, zabavnu akcionu seriju Clark, zasnovanu na  istinitoj priči o verovatno najpoznatijem kriminalcu iz ove zemlje Clarku Olofssonu. Holanđani su još početkom 2022. lanisrali Dirty Lines, seriju o osnivačima kompanije Teleholding, koja je pokrenula prvu hot-line liniju u Evropi 1987. godine.

Kada govorimo o nastavcima serija, ove godine emitovana je poslednja, treća sezona Derry Girlsseriju koja prati odrastanje devojaka u vrlo burnom periodu istorije Severne Irske. Tri godine smo čekali i završnu, šestu sezonu čuvene serije Peaky Blinders koja je sa BBCija stigla na najveću platformu. Netflix nam je ove godine doneo i drugu sezonu mega popularne švedske serije Love & Anarchy. Ovog leta gledali smo i jako dobru drugu sezonu luksemburške krimi serije Capitani.

Capitani

Lajkuj:

Ostavite komentar: