Da li imate preko 18 godina?

Top lista: 10 knjiga za drugu polovinu leta

Autor:
0
0

Leto se, srećom, ne predaje. Čeka nas još lepih i sunčanih dana, tako da možete da planirate duži ili kraći odmor. Nemojte da zaboravite i po neku knjigu da ponesete. Ovo je naš spisak za plažu, obalu reke ili jezera ili neku vikendicu na selu. Ukoliko ostajete u gradovima, za neko ćebence na livadi ili ležaljku koju možete okačiti između dva drveta u nekom parku ili šumi.

Mala anksiozna čudovišta // Veriti Krosvel // Kreativni centar

Ova knjiga namenjena je svima onima koji se bore sa anksioznošću i suočavaju sa životnim izazovima, ali i onima koji samo imaju loš dan. Simpatične ilustracije, utešne poruke, humor i ohrabrujući saveti pomoći će ti da prebrodiš probleme ne gubeći veru u sebe.

Autorka Veriti Krosvel je napisala i ilustrovala vodič kroz anksioznost i stres na koji možeš da se osloniš u teškim trenucima, kakvi god oni bili.

U slučaju napada panike ova knjižica pomoći će ti da izađeš iz začaranog kruga i izbegneš paničenje zbog paničenja. Ako osetiš da su ti telo i mozak preopterećeni, objasniće ti da je u redu biti mali. Pružiće ti nežne, utešne i ohrabrujuće poruke kada je to najpotrebnije

Posledice kapitalizma: proizvođenje nezadovoljstva i otpora // Akademska knjiga // Marv Voterston,  Noam Čomski

Marv Voterson i Noam Čomski pišu o pandemiji Kovida-19 koja je razotkrila velike propuste i strašne brutalnosti današnjeg kapitalističkog sistema. Idealna je za sve ljubitelje politike, sociologije, promena u društvu i ekonomije.

Da li će to biti samo kriza ili i prilika za promenu, zavisi od toga šta će sami ljudi uraditi. Kako politika oblikuje naš svet, naše živote, naše percepcije? Kolikim delom našeg „zdravog razuma“ upravljaju potrebe i interesi vladajućih klasa? Kako da se usprotivimo kapitalističkim strukturama koje sada prete da unište celokupan život na ovoj planeti? „Posledice kapitalizma“ analiziraju duboke, često nesagledane povezanosti između neoliberalnog „zdravog razuma“ i struktura moći. Pokazujući te veze, sagledavamo način na koji vladajuća hegemonija drži društvene pokrete podeljene i marginalizovane i, što je najvažnije, uviđamo kako se možemo boriti protiv tih podela.

Kopenhaška trilogija // Tove Ditlevsen // Booka

Klasik je danske književnosti u kojem Tove Ditlevsen donosi intimnu priču o iskustvima koja su joj obeležila životne etape. Detinjstvo pripoveda o tegobnom odrastanju neprilagođene devojčice, odlučne da jednog dana postane spisateljica; Mladost opisuje adolescenciju obeleženu teškim poslovima, nepoželjnim seksualnim iskustvima i nacistički nastrojenom okolinom, u kojoj pokušava da bude nezavisna i da piše poeziju; Zavisnost počinje prvim od njena četiri braka i opisuje potonji užasan pad u zavisnost od opioida, u koju ju je uvukao jedan od muževa.

Od prve do poslednje stranice, autorka praktikuje radikalnu iskrenost, gotovo ravnodušnost, ne ukrašava stvari, nikada se ne pravda niti traži saosećanje, što Kopenhaškoj trilogiji daje ogromnu emotivnu snagu. Rastrzana između uloga ćerke, supruge i majke, potrebe da stvara i bolnog osećaja nepripadanja koji ju je odveo u zavisnost, Ditlevsen piše o ženskom iskustvu i identitetu na veoma svež način relevantan za današnje diskusije o feminizmu.

Istorija Jadrana // Eđidio Ivetić // Arhipelag

Velika sinteza kulturne i društvene, političke i ekonomske, vojne i pomorske istorije Jadrana od 1.000 godine pre nove ere do danas.

Veliki poznavalac istorije Jadrana i njegove civilizacije u dugom istorijskom trajanju na uzbudljiv način piše o tome kako su kroz istoriju na obalama Jadrana nastajale kulture i civilizacije, gradovi i države, običaji i zakoni.
Jadran je sve vreme bio mesto na kome nastaju važne kulture i značajni gradovi i pomorski centri, mesto uzbudljivog, pa i hedonističkog života.

Prikazujući najrazličitije strane nemirne i živopisne istorije Jadrana, ova knjiga na neponovljiv način oživljava jednu dugu i nesvakidašnju istoriju mora i njegove civilizacije. Kapitalno delo moderne istoriografije.

Srebrni surfer // Zvonko Karanović // Partizanska knjiga

Ovo je poezija otpora dominantnoj struji. Bije unapred već izgubljenu bitku s establišmentom, utoliko značajniju što je osuđena na propast, jer je namernim guranjem u zapećak zapravo jačaju, daju joj apsolutni legitimitet pred generacijama koje dolaze. Surfer se čita i prekucava, kopira i prepisuje, postaje ono čega se zapravo dominantna struja najviše i plaši – poezija podzemlja i vere u mogućnost drugačijeg, boljeg i savremenijeg poetskog izraza.

Sahranite me iza lajsne // Pavel Sanajev // Geopetika

U ovom „poluautobiografskom“ romanu reditelj, scenarista i pisac Pavel Sanajev opisuje rane godine svog života u porodici punoj nesloge, patološke brige i destruktivne ljubavi. „Vrištanje, kletve i manipulacija krivicom bili su glavno oružje moje bake. Volela nas je, ali nas je volela sa tako tiranskom svirepošću da se njena ljubav pretvorila u oružje za masovno uništenje“, rekao je u jednom intervjuu pisac o ženi kod koje je proveo sedam godina svog detinjstva.

Roman ispunjen humorom i nežnošću koliko i kletvama, nominovan za nagradu Ruski Buker, doslovno je digao u vazduh ondašnje tržište knjiga i stekao ne samo kultni već i legendarni status! Preveden je na nekoliko jezika, po njemu je snimljen film i urađeno više pozorišnih predstava.

DORSI: Pet opakih godina muzike za ceo život // Grejl Markus // CLIO

Umesto zamorne faktografije, tabloidnog senzacionalizma i sumnjivog misticizma, Markus, kako ističe prevodilac Zoran Paunović, nudi uzbudljive i duboke kritičke i kulturološke uvide, čime ubedljivo potvrđuje kako svoj status jednog od vodećih svetskih rok kritičara i istoričara kulture, tako i neprolaznu vrednost poezije Džima Morisona i muzike grupe Dorsi.

Već podnaslovom knjige, Markus predočava razlog svoje fasciniranosti ovim bendom. U središte čitalačke pažnje nije stavljen ni mit oko „Dorsa”, niti kult smrti Džima Morisona, već muzika. Markus nastoji da pruži odgovor na pitanje kako to da četrdeset godina nakon raspada grupe i Morisonove smrti, i dalje nije moguće provesti dva sata u vožnji, a ne čuti na radiju bar jednu njihovu pesmu. Kako to da je bend koji je postojao svega pet godina do danas ostao slušaniji od gotovo svih koji su stvarali u istom periodu? Autor odgoneta kako je duh „Dorsaˮ ostao netaknut zubom vremena, te njihova muzika i dalje treperi od straha koji je u njihovo vreme lebdeo nad zemljom ne tako davno pogođenom ratnim užasima.

U ime oca // Bala // Agora

Iako na momente pesimističan, Balin roman nije oslobođen njegovog autentičnog humora. Uprkos sumornom, banalnom i usamljenom životu glavnog junaka i gorko- ironičnom stilskom uobličavanju fiktivnog sveta koji iz krajnje realističkih , kratkih epizoda prelazi u mistično pripovedanje, čitaocu će se na momente, sasvim izvesno, otvarati vrata smeha i jezičko- semantičkih poigravanja.

U dominantnim motivima (anti)porodice i tajanstvenog podruma koji, poput centra lavirinta, prikriva tajne dekodiranja suštine priče, odnosi na relaciji otac- sin, , muž- žena, pojedinac- društvo, pojedinac- unutrašnje JA formiraju razgranatu semantičku vezu kao mrežu čitanja ove knjige u kojoj će čitaoci prepoznati Balinu zemaljsku, egzistencijalnu  potragu ali i potragu za onim zaumnim, za onim što je van logičkog smisla i fizičke spoznaje a što nevidljivim nitima upravlja ljudskim mikrokosmosom i njegovim bivstvovanjem. Jedno je sigurno- pred nama je roman koji prosvetljuje jer je u samom srcu ove priče potraga za smislom života.

Ministar // Stefan Bošković // Kontrast izdavaštvo

Kroz bogatu građu koja uključuje memoarske zapise, članke, intervjue i internet komentare, Bošković ispisuje napore koje njegov književni junak ulaže u to da se održi na talasu političkih i društvenih zbivanja. Ministar prati devet dana u životu glavnog protagoniste, tokom kojih on mora da se suoči s tragičnim posledicama svojih nepromišljenih postupaka, očekivanim i manje očekivanim pritiscima koji dolaze iz sfera poslovnog, javnog i privatnog života i, pre svega, sa haosom u svojoj glavi.

Istovremeno i psihološki i politički triler, Ministar postavlja bitna pitanja o savremenom društvu, poziciji koju kultura zauzima u njemu, kao i odnosu umetnika i politike. Iznad svega, međutim, tekst traje u pitanju lične (ne)odgovornosti pojedinca.

Ispisan u presecima zločina, usuda, erotizma, cinizma, moralnog ambigviteta, okrutnosti, začudne neodređenosti i fatalizma, Ministar je trilerozni naopaki karneval sporog sagorevanja.

Stari grad // Ivan Ljubisavljević // Čigoja štampa

U novom romanu Ljubisavljević evocira kulturno-socijalnu sliku Beograda iz šezdesetih godina prošlog veka, koju proširuje povremenim autofikcijskim zahvatima o avanturi odrastanja u rapidno modernizirajućem urbanom okruženju. Oglašavajući se evokativno iz perspektive šestogodišnjaka, on pokreće svojevrsni kaleidoskop upečatljivih prizora i jedinstvenih likova iz najužeg centra nekadašnje jugoslovenske prestonice. U središtu pripovedačke pažnje stoji Isa Goranac, kućepazitelj stambene zgrade samoga pisca-naratora, čiji stanari dopunjavaju krug proznog sveta nove Ljubisavljevićeve knjige. Jasan prizvuk jugonostalgije, osnažen i u jezičkoj ravni knjige koja se čita u jednom dahu, ne daje, međutim, povoda za njeno čitanje u ideološkom ključu, i pored okvirnih fragmenata koji naglašavaju skandal smrti kao najdublju skrivenu traumu naratora. Pred čitaocem je, pre svega, književna istina o jednom minulom vremenu, životnom ambijentu i samom životu onoga koji ih predočava.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: