Da li imate preko 18 godina?

The Night House: film koji će vam se uvući pod kožu

Film postavlja mnoga pitanja, a isključivo je na nama kako ćemo na njih odgovoriti.

“The Night House” je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Sandensu, a američki reditelj David Bruckner snimio je film koji bi se najbolje mogao opisati kao horor-triler, i to vrlo dobar.

Nema većeg straha od dugotrajnog osećaja “nisam sam u svojoj kući”. To je jedan od najstarijih strahova, i to je paranoja koju svaki čovek može da razume. Svi smo barem jednom u životu legli da spavamo, čuli nešto i zapitali se: “Da li smo zaključali ulazna vrata? Da li je neko u mojoj kući? Jesam li sam/sama?”, ma koliko to bilo nelogično. Takav osećaj ima i glavna junakinja ovog filma.

Oporavljajući se od neočekivane smrti svog supruga Owena (Evan Jonigkeit), koji je izvršio samoubistvo, učiteljica Beth (Rebecca Hall) ostaje sama u kući na jezeru koju joj je on sagradio. Pokušava se pribrati i ponovo započeti život bez njega – ali tada kreće prava noćna mora. Uznemirujuće vizije i kratka poruka koju je Owen ostavio, čiji sadržaj Beth samo delimično razume, vodi je sve dublje u noćnu moru. Beth pokušava da razume (ili otkrije) razloge zbog kojih je Owen odlučio da prekine svoju životnu priču. Suprotno savetima svojih prijatelja, Beth počinje da kopa po suprugovim stvarima, kako bi došla do odgovora za kojima toliko čezne. Ono što nalazi su tajne, veoma čudne i uznemirujuće. Beth oseća da nije sama, oseća da je još neko u kući, i svaki korak koji preduzme vodi je do novog uznemirujućeg otkrića. U međuvremenu, čini se da svake noći to prisustvo u njenom domu postaje sve zlonamernije, a uz Brucknerovu režiju, sve ovo funkcioniše veoma dobro, i tera vas da nagađate šta je stvarno, a šta ne.

Ono što najviše muči Beth je što je ona mislila da dobro poznaje svog supruga. Ona je ta koja je imala psihičke probleme, a ne on. On je bio čovek (ili je bar izgledao tako u njenim očima) zdrav i prav, sigurna ruka. Zapravo, glavno pitanje je zašto, ili šta je nateralo Owena da izvrši samoubistvo. Ali, kad Beth otkrije neke veoma čudne stvari koje, između ostalog, uključuju i druge žene koje liče na nju, ona je potpuno zatečena i izgubljena.

Njen život koji je bio koliko toliko stabilan, sada odjednom deluje da se potpuno raspada po šavovima. Njeni prijatelji smatraju da je to normalan proces tugovanja, ali Beth je ubeđena da je neko (ili nešto) u njenoj kući vreba, misli da je to možda njen pokojni suprug, ali nije sigurna. Napetost raste i ključa kako Beth polako sklapa kockice, a mi se pitamo šta će sledeće da otkrije. Owen je očigledno vodio dvostruki život za koji Beth nije imala pojma, i iza sebe je ostavio misteriju koju je ona odlučna rešiti kako bi mogla nastaviti s normalnim životom.

Bruckner, poznat po filmovima “The Ritual” (2017) i “Southbound” (2015), stvara mračnu i nelagodnu atmosferu, a radnju smešta u ekstravagantnu kuću usred šume. To je film pun dugih, napetih i neizvesnih scena koje gledaoca drže na ivici svog sedišta. Rebecce Hall je pouzdana glumica koja iza sebe ima veliki broj uloga, pa nije ni čudo što je ovu ulogu odigrala tako dobro, a njena uloga nije nimalo laka, pogotovo jer je često i fizički zahtevna. Takođe, treba pohvaliti fotografiju i dizajn zvuka, posebno ovo drugo, jer je film ispunjen raznim uznemirujućim zvucima. Sve u svemu, “The Night House” je dosta dobar film koji će vam se uvući pod kožu. Preporuka!

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: