Da li imate preko 18 godina?

Nove serije (IX deo)!

Sad imate i Sharon Stone na televiziji!

Zima je dobar ekskjuz da ne radite sve ono što radite kad ne gledate televiziju. U jednoj od serija snimljeni sadržaji funkcionišu kao kristalna kugla i zavise od onoga ko ih gleda. O, fuck, mislim da sam upravo smislio budućnost televizije i podelio je sa vama za dž. Daj neki dinar da te bog poživi da ti deca budu zdrava…

Agent X (TNT)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2 (i te dve ću vam pamtiti ceo život!)

LIČNA KARTA: Prvo TV čedo W. Blake Herrona, ko-scenariste prvog Bourneovog rimejka.

BEFORE: Sharon Stone igra vajs-predsednicu koja krišom od predsednika supervizuje aktivnosti “nepostojećeg” Agenta X-a.

AFTER: Verovali ili ne, to što Sharon Stone igra vajs-predsednicu koja krišom od predsednika supervizuje aktivnosti “nepostojećeg” Agenta X-a nije najgora stvar ovde.

Bordertown (Fox)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 3

LIČNA KARTA: Mark Hentemann je učenik i saradnik Setha MacFarlanea koji je radio na više epizoda Family Guy i ovde je izvršni producent.

BEFORE: U izmišljenom gradiću na granici Mexifornije i Meksika pratimo doživljaje pograničnog radnika, njegovog komšije, Meksikanca, i njihovih porodica.

AFTER: Vidim da Bordertown nema baš sjajno “prolazno vreme” na imdb-u, ali meni je dovoljno zabavan. Najviše zbog toga što deluje da mu je namera da aktivno komentariše sve emigrantske probleme i da raznorazne “Trumpove predloge” za njihovo saniranje apsurdizuje do krajnjih granica. Manje-više sve je ovo post-Simpsons, pro-Family Guy koncept koji je u stanju i da sažvaće i da pljune mnogo više istine nego neanimirane forme.

The Divorce (ABC/ Australian Broadcasting Company)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2 od 4

LIČNA KARTA: U seriji glume i pevaju članovi Australijske opere.

BEFORE: Prema ideji operskog pevača Lyndona Terracinija i pozorišne spisateljice Joanne Murray-Smith nastala je ova mini-soup-opera u kojoj pratimo dogodovštine na gala proslavi razvoda (!) čuvenog kritičara umetnosti i njegove dugogodišnje partnerke. Oko njih se vrzmaju njihovi, već, novi partneri, ali i mafijaši koji su došli da naplate dug od njihove lične asistentice.

AFTER: S obzirom da sam bio nepripremljen, trebalo mi je vremena da uronim u koncept u kome junaci pevaju, i to dobro, i to vrlo lepe i duhovite pesmice. Radnje nema previše i najzanimljiviji detalji otkrivaju nam se u ispovednim pesmicama junaka, uz jak pozorišni naboj čitave egzekucije. Ukoliko niste naročiti fan sličnih muzičko-scenskih dela, lako moguće da će vam polusatno trajanje epizoda doći taman pre potpunog zašećerenja svih čula.

The Expanse (SyFy)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 3

LIČNA KARTA: Mark Fergus i Hawk Ostby su tim, između ostalog, zaslužan za scenarije za Children Of Men i Iron Man.

BEFORE: U budućnosti postoje Zemljani, Marsovci (Zemljani na Marsu) i “Oni Između” koji servisiraju jedne i druge u tzv. “Asteroid Beltu”. Trenutno među svima njima vlada mir, ali lagano se pravi situacija u kojoj bi moglo doći do rata oko stvari bez kojih se ne može (vode i goriva). I to je samo jedna polovina dešavanja. Ona manje atraktivno ispričana.

AFTER: Nakon dve odgledane epizode nije mi baš najjasnije o čemu je ova serija zapravo. S jedne strane pravi se konstrukcija koja treba da obezbedi ambiciozni koncept kakav je imala Battlestar Galactica, a s druge dosta se nemušto barata po žanru (ukleti brod, detektivska istraga) uz puno praznog hoda. Pri tome, ne osećam da su paralelne priče uklopljene tako da se lako i logično prate, već kao da se otimaju za našu pažnju uz pretenzije da baš one zauzmu centralno mesto. Iako mi je Stari već poručio da ovo nije za mene, ostajem da gledam i nadam se da će neki horor provaliti iz nečijih grudi.

The Frankenstein Chronicles (ITV Encore)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 3

LIČNA KARTA: Benjamin Ross (Young Poisoner’s Handbook).

BEFORE: U ovom postmodernom revidiranju pre motiva, nego priče o Frankenštajnu, bauljamo blatnjavim Londonom s kraja XIX veka, zajedno sa policijskim detektivom Johnom Marlottom u potrazi za serijskim ubicom dece koji od njihovih leševa pokušava da skroji “živu” mešavinu. Paralelno sa ovom istragom, paralament pokušava da (ne) usvoji neki medicinski akt koji bi sankcionisao trgovinu leševima (koji su, inače, “ničije vlasništvo”), što bi znatno uticalo na sve one koji medicinske naučnike snabdevaju “materijalima” za rad. Oni koji bi da zabrane trgovinu zagovaraju tezu kako se telima lišenim pristojnog zagrobnog života odriče pravo na odlazak u raj…

AFTER: Gejmoftroner Sean Bean (John Marlott) je odličan kao sifilisom zaraženi i privatnim tragedijama demolirani detektiv uhvaćen u raljama smrti. Budžet ove serije možda ne impresionira, ali standardno englesko skeniranje društva obavljeno je sa ponekad neprijatnom slikovitošću. U građenje gotske, trilerozne priče utkana su i postmoderna gostovanja pesnika i slikara Williama Blakea i Mery Shelley, koja je sve započela. Ako ste bili razočarani Broadchurchom, ovde možete da povratite nadu u kvalitetan pedosajd. Pardon, istragu istog.

The Man In High Castle (Amazon)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: Svih 10

LIČNA KARTA: Frank Spotnitz, čovek koji je sa Chrisom Carterom izmislio X-Files, prema romanu Philipa K. Dicka.

BEFORE: Nemci su dobili rat. Amerika je podeljena na zapadni, Veliki naci Rajh i na japanske Pacifičke države. Između njih je nekakva neutralna zona i još uvek (mi) nije objašnjeno kako i zašto u njoj slobodnije žive “sporne” rase i boje ljudi. Ne znamo šta je sa Rusima (priča se da je Staljin mrtav). Hitler je ozbiljno bolestan, sumnja se na Parkinsona. Himler i Gebels se u Nemačkoj bore oko vlasti, a spekuliše se oko toga da će ko god da nasledi Hitlera započeti rat sa Japanom oko totalne vlasti. Dobri Amerikanci bave se ilegalnom anti-Osovinskom borbom. Zaplet se vrti oko distribucije kontroverznih fiktivnih, “metadimenzionalnih” filmova koji prikazuju potencijalne budućnosti (za neke su korišteni stvarni filmovi o pobedi Saveznika) koje producira izvesni, mitski “čovek iz zamka”.

AFTER: Nije nezanimljivo. Ali, ako ostavite po strani impresivni i Amazonovim parama podržani besprekorni seting “pobeđene Amerike”, ono što vas dočekuje su “Otpisani” koji sada pored “nemaca” strepe i od, podjednako podlih, “japanaca” (sjajni Joel de la Fuente iz Hemlock Grove). Na tom planu se razvija neka ljubavna priča koja je, zahvaljujući ograničeno interesantnim glavnim junacima, i ograničeno zanimljiva. Daleko je zabavnija konspiracija koja se odvija iza kulisa Osovinske vlasti koja pokušava da odbrani svet od potencijalnog rata koji bi mogao da izbije nakon Hitlerove smrti. Nisam siguran da želim da gledam i drugu sezonu, jer na kraju se radi o dramski suvoparnom materijalu koji mi je pokvario i Manhattan.

Telenovela (NBC)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Jedan od ko-autora, Robert Harling, napisao je Steel Magnolias, a drugih dvoje su zajedno radili na Cougar Town i My Name Is Earl.

BEFORE: Ana Sofia Calderon (Eva Langoria) je zvezda hit telenovele. U isto vreme ona je i njena suverena vladarka i ispred i iza kamera. A onda producenti odluče da je spare sa njenom velikom ljubavlju, Xavierom, sa kojim se razišla pre par godina.

AFTER: Ideja nije loša. Ultranaelektrisani, almodavarovski kast svakako kreira dosta razloga za smeh, ali najveći problem je što se štimung čitave serije ne razlikuje puno od “preteranog” štimunga telenovele. Umesto da naprave oštar prelaz sa “španske” hiper-patetike na suvi cinizam i rivalstvo holivudskog studija (što povremeno neke replike uspešno urade), oni su Calderonin svet van glume samo ublažili, a stvarima ne pomaže mnogo što Langoria i jedno i drugo igra isto, samo što u telenoveli puste da joj ventilator duva u lice.