Da li imate preko 18 godina?

Martin Parr: Razonoda, potrošnja i komunikacija

Razarajućoj moći fotografije i njenoj "propagandi" fotograf Martin Parr se suprotstavlja tajnim oružjem kritike, zavođenja i humora.

0
0

Ove nedelje u rubrici Fotografija predstavljamo satiričara Martina Parr-a.

Martin Parr je hroničar savremenog doba. Putujući svetom već nekoliko decenija pokušava da prodre u nacionalne karakteristike i fenomene zemalja koje posećuje. Ispituje koliko su oni punovažni kao simboli koji bi služili budućim generacijama za razumevanje internacionalne kulturne specifičnosti.

martin-parr-artificial-beach-coean-dome-miyazaki-japan-1996

Uz ironički otklon, Martin Parr omogućava fotografskoj publici da već viđene pojave upozna na potpuno novi način. On kreira sopstvenu sliku društva u kojoj najčešće kombinuje simbole globalizacije sa svojim satiričkim uglom posmatranja. Prikazuje individualnost opštih mesta i momente u kojima ekscentričnost deluje poznato.

lon89112

Svoje obimne fotografske serije Britanac tretira i kao umetničku i kao dokumentarnu i kao komercijalnu fotografiju. Podjednako ih predstavlja i objavljuje na art izložbama i novinarskim iventovima. Tako pokušava da prevaziđe tradicionalno razdvajanje različitih tipova fotografije.

Humor u ovim fotografijama čini da se smejemo sami sebi dok sa sobom saosećamo. To je oslobađajuće. – Thomas Weski

photograph-by-martin-parr

Kao “umetničko-dokumentarni” fotograf, neretko se hvata u koštac sa komercijalnim prohtevima tržišta i takve izazove najviše i voli. Smatra da je trgovina česti pokretač i čini da se stvari dešavaju. Ne želi da bude u subvencioniranom getu umetnika koji se obraćaju 1% populacije.

Fotografski medij je toliko demokratičan, promiskuitetan i lako-svarljiv da ne može da bude daleko od trgovine. – Martin Parr

Većina ljudi se oseća udobno u sopstvenoj komfort zoni, a tu je isključeno ispitivanje granica, kaže Martin. Ovo mu generalno ne smeta, ali misli da bi fotografskoj zajednici prijalo malo više ambicije. Smatra svojom dužnošću da fotografiju učini pristupačnijom i da proširi publiku.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: