Da li imate preko 18 godina?

TOP 10 filmova za vrelo leto

Neki od najneobičnijih filmova iz prethodnog perioda koje bi, ukoliko već niste, trebalo pogledati tokom sparnih letnjih dana.

6
1

Leto je uveliko počelo, već je pola godine ostalo iza nas, a šta je od filmova ostalo iza nas u ovoj godini do sada? Iako izbor možda nije preterano bogat, kako kreće sezona godišnjih odmora i predaha, svi mi želimo na repertoaru nešto uzbudljivo i sočno. Predlažemo vam neka od specifičnih ostvarenja kojima ne manjka originalnost, a odišu i nekom toplom atmosferom u skladu sa trenutnim vremenskim uslovima.

10. „Beži“, Jordan Peele

Ovaj miks horora i komedije, barata rasizmom kao osnovnom idejom, a polazi od ne tako interesantne ekspozicije, da bi kasnije sve više i više odmakao u misteriju i vešto utempiran plot twist. Zasigurno je jedan od filmova koji će vas istovremeno i nasmejati i zgroziti, pa je ovo preplitanje emocija i zbunjenosti, upravo ono što će vas na kraju naterati da pomislite kako ste pogledali nešto dobro.

Iako se mora reći da je na momente ovaj film itekako predvidiv, gajićete kuriozitet prema raspletu gotovo do samog kraja. Pogledajte kako izgleda jedna od najjezivijih priča o upoznavanju „njenih“ roditelja.

9. „Sirovo“ Julia Ducournau

Mlada francuska režiserka potrudila se da na jedinstven način skrene pažnju na izazove sa kojima se suočavaju adolescenti. Izdvojila je dve glumice koji su na ne baš suptilan način predstavile borbu mladih sa egzistencijalizmom, očajem, prilagođavanjem na nova okruženja, ali i sa pravilnom ishranom. Ovaj kolaž dobro isfiltriranih kadrova na velikom platnu izgleda impresivno, a kada se tome pridoda i krajnje spontana gluma, nema potrebe tražiti izgovore da film ne pogledate.

Upozorenje: ovo je film samo za one koji nisu osetljivog želuca, i koji mogu da svare poneku ishiperbolisanu sekvencu koja je itekako opravdana. Jedini sinopsis koji treba da vas interesuje pre nego što film pogledate je sledeći: Kada mlada vegeterijanka Žustin krene u veterinarsku školu i odseli se od roditelja, ceo njen svet se menja, ali ne onako kako je ona to očekivala.

8. „Toplotni udar“ Argyris Papadimitropoulos

Recept za uspešno leto: u veliki lonac sipati sav svoj ponos i staviti na tihu vatru da se krčka. U to kasnije dodati moć rasuđivanja i posuti svim inhibicijama koje su vas sprečavale da živite slobodno. Sačekati da provri. Vodite računa da ova smesa ne zagori!

Jedan od ovogodišnjih najboljih grčkih filmova, odvešće vas na letovanje na ostrvo Andiparos, gde se lokalni doktor Kostis bori sa krizom srednjih godina, ali na jedan poseban način. „Toplotni udar“ jasno oslikava sve frustracije do kojih dovodi neostvarenost na različitim poljima života i neiskorišćena sirova energija koja ne može da ide u korak sa mladalačkim slobodnim duhom.

7. „Berlinski sindrom“ Cate Shortland

Teresa Palmer kao protagonista ovog trilera trijumfuje nad svojim, do sada mediokritetskim glumačkim sposobnostima. To čini tako što sjajno intrpretira psihičko stanje osobe u zatočeništvu, koja se protiv svog represora bori svim raspoloživim sredstvima.

Ono što je kod ovog filma jedinstveno je paralelna priča koja prati život našeg antagoniste, njegove svakodnevne probleme, brige i emotivna stanja kroz koja on prolazi. Pokreti kamere su izuzetno nežni i spori, pa fotografiju filma podižu na viši nivo, i formiraju pravu pravcatu razglednicu veličanstvenog Berlina.

6. „Bar“ Alex de la Iglesia

Na ovogodišnjem „španskom metru“ u Beogradu, karte za premijeru „bara“ razgrabile su se još u pretprodaji, pa je zakazana dodatna projekcija. Ova pomama je verovatno usledila kao nuspojava na casting filma, ali to ne znači da je publika kući otišla razočarana.

Alex de la Iglesia, u svoj svojoj ingenioznosti, nas ponovo suočava sa svojim deformisanim junacima, koje smešt pod još bizarnije okolnosti. Iako jedan u nizu prostorno ograničenih filmova, uspeo je da se izdvoji svojim komičnim i nadrealnim scenama kao i kompleksnim likovima koje upoznajemo u njihovom najiskrenijem izdanju.

5. „Krug“ James Ponsoldt

„Krug“ je jedna od serenada o štetnosti modernog doba u kome živimo, i o išenosti slobode i privatnosti, koji su posledica napretka i razvitka tehnologije.

Ipak, jedna jedina Ema Watson, kao i svaki put, sjajno odrađuje svoj posao i gotovo inspiriše svojim nastupom. Tom Hanks se pojavljuje u svom klasičnom izdanju, pa se ne može reći da svojom ulogom odlazi korak dalje od svoje mlade koleginice, ali u kombinaciji sa njom, uspeva da zaokruži radnju filma i ipak doda malo šarma.

4. „Ubistvo svetog jelena“ Yorgos Lanthimos

Nakon prošlogodišnjeg „Jastoga“, Lantimos ponovo upire svoje reflektore na Colin Farrell-a i sklapa ovu slagalicu strave i užasa, koja će ipak naći put do svačijeg srca. Sposobnost grčkog režisera, da se bavi izopačenim karakterima, i onim na šta su oni spremni, a da ipak izmisli smisao u njihovoj devijantnosti, čista je umetnost. Kao što Tolstoj davno reče: „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način“.

Pored Farella, tu je i Nicole Kidman koja je jednostavno spektakularna, ali je svakako vredna pomena i izvedba Barry Keoghan-a, koji je imao najzahtevniju ulogu u ovoj drami. Film je tek na početku svoje slave, ali će nesumnjivo ovog leta važiti za jedan od bolje kotiranih.

3. „Uvek sijaj“ Sophia Takal

Iako je ovaj film, gotovo cele godine bio dostupan, izgleda kao da nije bio naročito popularan, a ni „na dohvat ruke“, pa je možda tek nedavno krenuo da isplivava u svetu „online watching-a“.

Izuzetna, gotovo „hičkokovska“ triler-drama upoznaje nas sa dve devojke, Anu i Bet, koje su suštinski različite, iako su najbolje prijateljice. One se probijaju u svetu filma, kada između njih počinje da vlada nezdravo rivalstvo. Osim fenomenalnih kadrova, i silnih dijaloga koji ni jednog trenutka ne postaju naporni, pa ostaju u domenu veštog scenarija, ovaj film krasi i sveprisutna tenzija koja grabi pažnju gledalaca.

2. „Odabrane“ David Pablos

I ovaj film je imao release date davnih dana, ali do skora nije mogao da se nađe. Ono po čemu je on neobičan je majstorska tehnika kojom su gotovo sve vulgarne scene kropovane i editovane, tako da iako znamo šta se dešava u datom trenutku filma, mi to ne možemo da vidimo. Ovom tehnikom Pablos je uspeo da ostavi utisak na pubiku, bez da nam vizuelno servira nešto što ne želimo da gledamo.

Mlada Sofija se strastveno zaljubljuje u svog dečka i spremna je da uradi sve za njega. Međutim Ulises krije tajnu od Sofije, zbog koje će ona morati da plati visoku cenu. Pored mnogih romantičnih i nežnih kadrova, koji se provlače u ovom surovom filmu, sama priča je izvrsno smišljena, a završnica, iako pomalo deprimirajuća, krajnje originalna.

1.“Ludački“ Gael Garcia Bernal / Anurag Kashyap / Natasha Khan / Mia Wasikowska / Sebastian Silva / Sion Sono

Antologijski film od šest segmenata, izdirigovanih od strane šest izvanrednih režisera, povešće vas na put oko sveta u potrazi za najluđim ljubavnim parom. Pored toga što je estetski besprekorno, ovo ostvarenje se bavi neobičnim osvrtima na zadatu temu, pa je svakako nešto što vas neće razočarati, a još manje ostaviti ravnodušnima.

Posebno treba izdvojiti segment „Afterbirth“, u režiji Wasikowske, s obzirom na to da se retko srećemo sa dobrim režiserima, koji su svoju filmsku karijeru započeli kao glumci.

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Mitja says:

    Kuriozitet nema isto značenje kao curiosity. Isto važi i za omnibus i “antologijski film”. Kada bi sam autor pisao o svom tekstu to bi možda zvučalo ovako: Pretenciozni i rogobatni stil pisanja primeren nekoj tinejdžerki ipak ne uspeva sasvim da zamuti donekle interesantan sadržaj samog članka, prepun zanimljivih predloga koji će svakako biti prava poslastica za svakog filmskog sladokusca na ovim prostorima, a i šire.

Ostavite komentar:

Slični članci: