Da li imate preko 18 godina?

Foto-štafeta #38 Svetlane Mijić – Mind the gap

Treća foto štafeta šestog ciklusa pala je u rupu sa Svetlanom Mijić!

0
0

Foto-štafeta je rubrika Before After portala u kojoj predstavljamo fotografe iz regiona i njihove foto knjige/serije fotografija. Svaki od fotografa prikazuje jedan svoj projekat, odgovora na niz od 8 istih pitanja i predaje štafetu sledećoj osobi po svom izboru. Ideja je da se predstavi fotografska scena regiona, pa i šire, kroz stvaralačku i kolegijalnu prizmu. Svaka osma štafeta je početak novog ciklusa pri kom prekidamo loop i dodeljujemo je nekom novom. Drugu štafetu šestog ciklusa predao je Saša Trifunović Svetlani Mijić.

Ko si ti?

Svetlana Mijić – Shtremulator. Večiti student na jednoj nemačkoj akademiji.

Na slici je Svetlana, autoportret

Šta je na fotografijama koje vidimo?

Reč je o seriji fotografija na kojima se pojavljuje neka vrsta rupe/jaza; bilo da je on prostorno bukvalno prikazan na fotografijama ili pak samo u metaforičnom smislu. Mada bih englesku reč „gap“ možda i najpre upotrebila u ovom slučaju.

Gde je ova serija fotografija nastala?

Ne znam tačno gde je serija nastala.. svuda ponegde.

Kada se to dešavalo?

U proteklih 7 godina.

Čime si fotografisala?

Olympus Mju II, Yashica T3, Pentax Spotmatic.

Zašto si odlučio/la to da fotografišeš? Koja ideja stoji iza ovog projekta?

Fotografije su nastajale nezavisno jedna od druge, nemajući u vidu da bi od njih mogao nastati projekat, ali posle nekog vremena, primetila sam da ima baš dosta njih koje se bave sličnim sadržajem, naime nekom vrstom praznine; vizuelne rupe. (koja se pritom obično kompozicijski pojavljivala u sredini fotografije) Kada sam postala svesna toga, počela sam da fotografišem stvari, koje bi mogle da se uklope u seriju, iako mi motivi na njima možda ni nisu bili posebno zanimljivi. Da bih prekinula očiglednu analogiju između fotki, krenula sam da ubacujem i one na kojima je takoreći imaginarni jaz, tj. može se samo pretpostaviti. Ali na pitanje zašto sam odlučila sve ovo da fotografišem, ne bih mogla baš precizno da odgovorim, osim da misim da je reč o jednom lajt motivu, o posebnom osećaju i potrazi za njegovim vizuelnim transformacijama.

Sve fotografije iz ovog posta su vlasništvo Svetlane Mijić. Njen Instagram zapratite ovde. Na istom mestu za dve nedelje pogledajte kome je Svetlana predala štafetu!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: