Da li imate preko 18 godina?

SRBIJA 2014

10 događaja koji su obeležili godinu

0
0

Posle Događaja u svetu koji su obeležili 2014, sledi domaća lista relevantnih društveno-političkih zbivanja.

1. SNS dobija većinu u paralmentu

1. U martu su održani vanredni parlamentarni izbori koji su raspisani u trenutku kada je vladajuću koaliciju faktički predvodila Srpska Napredna Stranka, ali je na mestu premijera bio predsednik SPS-a Ivica Dačić. Vanredni izbori potvrđuju dominaciju SNS-a koji osvaja 158 poslaničkih mandata, što za 32 mesta premašuje nadpolovičnu većinu u parlamentu.

vučić

Uprkos mogućnosti da formira vladu samostalno, predsednik SNS-a i dotadašnji prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić poziva u vladajuću koaliciju i SPS, Rasima Ljajića, kao i stranke manjine. Novi predsednik vlade postaje Aleksandar Vučić, a u politički zaborav odlaze Ujedinjeni Regioni i Liberalno Demokratska Partija. Cenzus ne prelazi ni Srpska Radikalna Stranka, a Demokratska stranka osvaja svega 19 mesta u parlamentu. Stranka bivšeg predsednika Tadića koji neposredno pred izbore zvanično napušta Demokratsku Stranku, osvaja 18 mesta.

2. Afere “Diploma” i obaranje Peščanika

Tek što se stišala afera predsednika Srbije Nikolića oko kupovine diplome, javnost biva obaveštena o plagiranim doktorskim disertacijama funkcionera Demokratske Stranke Aleksandra Šapića i aktuelnog ministra policije Nebojše Stefanovića. Nakon nekoliko meseci javne debate pre svega o optužbama za plagijat doktorskog rada ministra u vladi, komisija koja je bila proglašena stručnom, ne pronalazi osnova za pokretanje postupka o oduzimanju diplome.

cropped-LSE

Kao posledica objavljivanja teksta trojice domaćih akademaca sa tačnim navodima delova doktorata ministra Stefanovića koji su plagirani, veb portal Peščanik biva oboren. U javnosti se sve češće pokreće tema cenzure i autocenzure u medijima. Pod sličnom optužbom za plagijat doktorske disertacije, ostavku podnosi reckor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović, inače mentor pri izradi doktorske teze ministru Stefanoviću.

3. Ukidanje Utiska nedelje

Nakon 23 godine emitovanja emisije “Utisak nedelje”, ovaj najgledaniji politički “talk show” prestao je sa emitovanjem. Voditeljka Olja Bećković nakon odluke o prekidu emitovanja emisije na B92 optužila je premijera Aleksandra Vučića za cenzuru i gušenje prava na slobodno izražavanje, dok su iz menadžmenta televizije tvrdili da je reč o koncepcijskim promenama, te ponudili novinarki da pređe na kablovski kanal B92 Info. Nakon nekoliko nedelja neizvesnosti, ugovor sa Oljom Bećković je raskinut i sudbina “Utiska Nedelje” i dalje je neizvena.

utisak

4. Poplave

Proleće 2014. godine u Srbiji ostaće upamćeno po nezapamćenim poplavama. Najviše je stradala beogradska prigradska opština Obrenovac. Prouzrokovane delovanjem ciklona “Tamara”, u poplavama zahvaćenim područjima, živote je izgubilo nekoliko desetina ljudi, a zvanična informacija sa kojom je izašao premijer je da je 51 osoba nastradala. Pored Obrenovca, najugroženija područja bila su gradovi Šabac, Petrovac na Mlavi, Sremska Mitrovica, Krupanj, Smederevska Palanka, Svilajnac. Na teritoriji Obrenovca evakuisano je čak 90 % stanovništva, a procenjena materijalna šteta kreće se od 1,7 do 2 milijarde evra. Srbija je u znak počasti nastradalima u maju proglasila tri dana žalosti.

komv2

Ostala ugrožena područja bila su na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a poplave su pored nesposobnosti i nespremnosti država u regionu da se adekvatno nose sa ovim vidovima vremenskih neprilika, pokazale i visok nivo solidarnosti među narodima bivše Jugoslavije koji su se sve vreme međusobno podržavali i pomagali.

5. Hapšenja narko-dilera

Godina koja polako ostaje za nama bila je turbulentna i na planu tajkunsko – tajkunskih, kao o obračuna države sa (nepodobnim) tajkunuma i narko – bosovima. Posle nekoliko godina potere uhapšen je najveći narko – diler sa prostora Balkana Darko Šarić, ali i Miroslav Mišković, jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji. Suđenje Šariću je u toku, dok je Mišković pušten da se brani sa slobode.

darko

Umeđuvremenu, izvršen je atentat na još jednog među najbogatijim ljudima u Srbiji Milana Beka koji je ovaj ipak preživeo. U novembru je uhapšen još jedan veliki narko bos Dragoslav Kosmajac, a u trenutku hapšenja Kosmajac je pored sebe imao knjigu o Darku Šariću. Ah ti akademsko – narko klanovi…

6. Okupacija bioskopa “Zvezda”

U novembru je okupiran bioskop “Zvezda” u centru Beograda. Oko 200 mladih aktivistkinja i aktivista zauzelo je bioskop koji je kao i ostali bioskopi u lancu “Beograd filma” upropašten privatizacijom, pa je zatvoren od 2007. godine. Od kada je ponovo postao neformalno narodno vlasništvo, u bioskopu se svakodnevno emituju filmovi i oranizuju debate. Prilikom posete Srbiji, “Zvezdu” je posetio i predsednik grčke “Sirize” i najverovatnije budući premijer te države Aleksis Cipras. Trenutno se u bioskopu radi na osmišljavanju najboljeg mogućeg rešenja za buduće funkcionisanje “Zvezde”.

zvezda

7. Povratak Šešelja u Srbiju

Nakon vise od 11 godina provdenih u pritvoru u holanskom Sheveningenu, u Srbiju se vratio predsednik Srpske Radikalne Stranke Vojislav Šešelj. On je odlukom suda pušten na uslovnu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali je odmah po povratku u zemlju Šešelj počeo politički da deluje uprkos zdravstvenim problema. Dijagnostifikovana su mu dva kancera, a prema sopstvenom priznanju, Šešelj im je dao imena Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić.

doček

Osim što je svojim izjavama priličo uzburkao pre svega javnost u regionu njegovo prisustvo u političkom i javnom životu u Srbiji podsetilo je na period devedesetih godina kada to što se danas smatra “odavno prevaziđenim politikama” bilo sveprisutno u životima nekadašnjih Jugoslovena.

8. Stogodišnjica atentata na Franca Ferdinanda

28. juna obeležena je stogodišnjica atentata Gavrila Principa na austro – ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Pre nego li to da je stogodišnjica ovog čina obeležena, u slučaju Srbije vest je da ona nije obeležena. Čitav se državni vrh Srbije sjatio u Andrićgradu u Bosni i Hercegovini na poziv režisera Emira Kusturice, dok je u Sarajevu ovaj dan veoma skromno obeležen.

Gavrilo-Princip-011

Čast revolucionarne borbe za Jugoslaviju i ravnopravnost svih naroda i narodnosti u njoj koju su vodili Gavrilo Princip i ostali članovi Mlade Bosne, u Beogradu su branili samo učesnici tribine “Stogodišnjica atentata u Sarajevu” Vladimir Unkovski Korica, Srećko Horvat i Filip Balunović, uz naravno sve ostale prisutne.

9. Zakon o radu i privatizaciji

Tekuća godina ostaće upamćena i po donesenom setu zakona o radu i privatizaciji. Novim setom zakona, Srbija se pridružila ostalim državama u tranziciji koje su liberalizovale tržište rada, te u znatnoj umanjile prava radnika u odnosu prema poslodavcu. Zakonom o privatizaciji još jednom je određen rok za “završetak privatizacije” do kraja 2015. godine. Nakon početnog negodovanja sindikata, ipak su izostali masovniji protesti u Srbiji, za razliku od brojnih drugih zemalja u Evropi.

zop-2

10. Parada za Putina

Ovaj događaj bi se mogao jednostavno mogao nazvati, Rusija. Dana 16. oktobra održana je vojana parada na ulicama Beograda, kojoj je pristvovao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Parada koja je održana u znak obeležavanja sedamdesete godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Zanimljivo je to da je dan kada je Beograd oslodođen 1945 zapravo 20. oktobar. Mnogi su nagađali da je datum proslave pomeren baš da bi se parade uklopila u gusti raspored predsenika Putina.

putin

Kao nagradu za to što zbog njega čak i istoriju pomeraju za četiri dana unazad, predsednik Rusije je u decembru doneo odluku o prekidu priprema za izgradnju Južnog toka. Ovaj energetski projekat u koji je uključena bila i izgradnja gasovoda kroz Srbiju, zadao je nove glavobolje domaćim vlastima. Izgleda da nije bilo dovoljno pomeriti datum proslave godišnjice oslobođenja, trebalo je zaustaviti i kišu koja je bogami dobro pljusnula.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: