Da li imate preko 18 godina?

Uber uvodi leteći taksi

Od 2020. najveća svetska prevoznička kompanija uvodi letelice.

Dok Srbija čeka metro već trideset godina, a običan, drumski Uber verovatno nikada neće ni dobiti kompanija je predstavila projekat za budućnost – avio prevoz na poziv.

Najveća kompanija za prevoz, Uber iznelaje hrabar i revolucionaran plan – leteći taksi koji će obavljati nove, revolucionarne letelice planiran je već za 2020. godinu! Prošle nedelje plan je evropskoj publici izneo Jeff Holden, predsednik divizije za proizvode, na lisabonskom Web Summitu, najvećoj tehnološkoj konferenciji u Evropi.

Pilot projekat kreće u tri grada 2020. : Dalasu, Dubaiju i Los Anđelesu, i predstavlja razvitak posebne, autonomne letelelice sa VTO tehnologijom (Vertically landing system) koji, u suštini, predstavljaju dronove koji mogu prevesti putnike. Takođe, predstavljena su i infrastrukutrna rešenja koja predstavljaju male aerodrome isključivo pravljenje za VTO letelice

Holden je u Lisabonu predstavio i ugovor koji je Uber potpisao sa NASOM, američkom svemirskom agancijom, o izradi nove, specijalne kontrole letenja koja bi se bavila isključivo niskim letovima malih letelica. NASA pruža logističku podršku vezanu za regulatorna pravila, bez ikakvih finasijskih obaveza ni Ubera a ni agancije, dajući neophodan pravi legitimitet čitavom projektu i onome što je za Uber najvažnije u ovom trenutku : proizvodnji njihove letelice.

Uberov promo dizajn budućeg letećeg taksija.

Iako i AirBus i Boing rade na projektima letećih automobila baš kao i ambiciozan startup Kitty Hawk u vlasništvu osnivača Googla Larry Page-a, Uber radi sa velikim brojem proizvođača avio opreme, tehnološkim hub-ovima, agancijama za nekretnine i stručnjacima za avio prevoz kako bi što pre došli do rešenja za „avio taksi na poziv“.

Kako zvanje taksija uopšte izgleda? Veoma utopijski ako gledamo Uberov promo video : tražite taksi preko Uber aplikacije na vašem smartphone-u, dobijate potvrdu o dolasku letelice.  Odlazite do obližnje zgrade gde se nalazi aerodromčić na vrhu. Dočekuju vas nasmejane Uber hostese i piloti koji prvo proveravaju da li imate odgovarajuću kilažu i zajedno sa drugim putnicima ulazite u taksi. Dok se futuristička letelica s krilma, helikopterskim rotorima i dron dizajnom diže u vazduh mi posmatrate nepregledne kolone automobila koji idu zakrčenim gradskim ulicama smejuljeći se zadovoljno dok vam kroz glavu provejavaju ideje koje potpadaju pod onu staru, srpsku : „Pišaj po sirotinji“.

„Mnogo stvari se pokreće i veoma smo uzbuđeni zbog napretka“, rekao je Holden na konferenciji. „To se ne vidi ukoliko niste iznutra i upućeni u napredak, ali mnogo smo bliže letećem taksiju nego što mislite“, naglasio je. „To je vraški težak posao u razvijanju i mnogo vremena za planovima za koje je realno da se ovaplote u proizvod i uslugu. Iako i dalje imamo problema sa dostupnošću i troškovima letova kao i sa infrastrukturom za poletanje dosta smo napredovali. Proizvođači rade na letelicama koje bi nam odgovarale, taj rad napreduje veoma brzo i veoma smo zadovoljni razvitkom Uber elevate-a“, zaključuje Holden čije reč su probudile nepoverenje kod drugih stručnjaka za prevoz i proizvodnju novih vrsta prevoznih sredstava.

Sve ovo sigurno ne važi za Srbiju jer mi nemamo ni kanalizaciju, a kamoli digitalizaciju, a raskopavanje dve bitne ulice u gradu u isto vreme da bi se nabacio novi asfalt izaziva apokalipsu poput napada Godzile i kod jadnog naroda na ulici, a pogotovo kod genijalnih saobraćajnih stručnjaka koji su sve to smislili.

Ilon Musk, osnivač Tesla motorsa,  najvećeg proizvođača električnih automobila na svetu, primio je ovu vest s dosta rezerve. „Ne postoji čovek na svetu koji bi bio srećniji pojavom letećeg automobila od mene, ali koliko sam upućen tehnološki daleko smo od nisko letećih automobila dovoljno sigurnih i jeftnih za većinsku populaciju. Pod sigurnih mislim na mogućnost pada futurističkog drona nekome na glavu jer je ostao bez baterije dok prevozi superbogatog tajkuna srećnog jer je izbegao špic“, našalio se Musk dok se Holden potrudio da ga opvrgne : „To je Muskova besmislica. Prvo, nikada ne bismo ušli u nešto što nije bezbedno, i drugo, nikada ne bismo ušli u projekat koji nije dostupan svima. Kako stvari stoje učinićemo letenje jeftinijim nego što je vožnja privatnim kolima“, samouveren je Holden.

Kako god bilo, s nestrpljenjem čekamo 2020. Mislim, ne mi u Srbiji, nego da gledamo kako Uber testira leteći taksi s nadom da će bar njihov jeftini normalni taksti doći do tada, a mi moći da idemo normalnim putem bar do Užica.