Da li imate preko 18 godina?

Savršen brutalistički kafe aparat

Dizajnerski studio Montaag izbacio je brutalistički aparat za kafu.

Kafe aparat „AnZa“ napravljen je od betona i dizajniran u stilu brutalističke arhitekture. Ukoliko ste arhitekta, dizajner ili prosto ne možete da živite bez Novog Beograda ovaj aparat je kao stvoren za vas. Naravno, ako imate novca da ga kupite.

Studio Montaag je norveški dizajnerski hub koji ima kancelarije i u Americi i u naftaškom centru Norveške, Stavangeru, i bavi se neuobičajnim dizajnerskim rešenjima kao i, kako navode na svom oficijelnom sajtu, „rešenjima za neobične dizajnerske probleme“. Ideju za betonski i korianski (tvrde ploče i podloga firme DuPont koja se koristi u dizajnu enterijera, arhitekturi i građevinarstvu) kafe aparat dobili su gledajući tržište kafe aparata. Po rečima glavnog dizajnera, Per Ivar Selvaga, kafe aparati su prilično skromni sa dizajnerske strane kada se uzme u obzir njihova cena i zauzimajući prostor u kuhinji : „S obzirom koliko se vodi računa o dizajnu enterijera i kako se svaki element u savremenom domu mora uklapati sa dizajn konceptom iznenađujuće malo energije i ideja ima u svetu kafe aparata“, zaključuje Selvaga.

 

Montaag je radio 4 godine u kancelariji njihovog multidisciplinarnog studija u gradu Berkelej u Kaliforniji na projektu aparata za kafu. Posle svih proba, testova i različitih dizajnerskih praksi došli su do savršeno dizajniranog i funkcionalnog aparata za kafu. Kombinacijom građevinskih materijala – stakla, drveta, betona ili koriana (mušterije biraju od kog materijala žele svoj aparat), mesinga – i svih tehničkih prednosti savremenih aparata za kafu kao što je sporo mlevenje kafe, spravljanje kapućina ili dužeg ili kraćeg espresa Montaag stvara kombinaciju uistinu unikatnog dizajna i potpuno tehnički opremljenog aparata za kafu.

Dizajn aparata je urađen po ugledu na arhitektonski stil kasnih ’50-tih i ’70’tih godina zasnovan na geometrijskim oblicima i upotrebi betona. Proslavio ga je francuski arhitekta Le Korbizje, a teorijski definisao Rajner Banhama u svojoj knjizi “The New Brutalism: Ethic or Aesthetic?” 

Kada pogledamo slike „AnZa“ stvarno je tako – bili arhitekta,  bogati „blokovac“ ili, jednostavno, ljubitelj dobrog dizajna sigurno ne ostajete imuni na fenomenalna rešenja norveškog studija koji je uistinu svoj moto nekonvencionalnog dizajna doveo do savršenstva s ovim proizvodom.

A sada dolazimo do cene koja je, što bi rekao Nenad Brixy u svojim prevodima „Alana Forda“, „prava sitnica“ – ukoliko se pridružite IndieGoGo kampanji skupljanja sredstava za proizvodnju „AnZa“ aparata dobićete ga za svega 799$ dok će regularna cena biti 1299$. Studio je već skupio potrebnih 170.000$ (pa čak i premašio) još u septembru prošle godine što dovoljno govori o kvalitetu i jedinstvenosti dizajna. Kampanja traje do marta ove godine, pa ako imate love, volite kafu i jednostavno želite da vam dan počne s brutalističkim espresom požurite!

*sve fotografije Montaag dizajn studio